НОИ подписа споразумение за сътрудничество с гръцкия социалноосигурителен институт

На 13 и 14 май 2015 г. в гр. София се проведе работна среща между представители на Националния осигурителен институт (НОИ) и Социалноосигурителния институт на Република Гърция (ИКА-ЕТАМ).

В рамките на проведените разговори бяха разгледани въпроси, свързани с прилагането на европейските регламенти в областта на социалната сигурност. Сред дискутираните теми бяха възможностите за ускоряване на обработката на пенсионните заявления на лица с български и гръцки стаж, както и осъществяването на електронен обмен на данни и информация. 

Срещата завърши с подписване на двустранно споразумение за сътрудничество между двете институции. Споразумението бе подписано от управителя на НОИ г-н Бисер Петков и съответно от гръцка страна от г-н Дионисос Пацурис – заместник-управител на ИКА-ЕТАМ.

Със споразумението са определени форми за сътрудничество и организация на съвместната дейност на двете институции с цел оптимизиране на обслужването и подобряване обмена на информация. С оглед ефективното прилагане на регламентите на Европейския съюз (ЕС) за координация на системите за социална сигурност е постигнато съгласие за регулярен обмен на данни и информационни материали между НОИ и ИКА-ЕТАМ. В рамките на споразумението е договорено провеждането на съвместни консултационни дни на експертно ниво за предоставяне на конкретна информация на заинтересованите лица според действащото законодателство относно право на пенсия и проверка на документите, удостоверяващи осигурителен стаж и осигурителен доход, както и уведомяване за необходимостта от предприемане на действия за отстраняване на неизправностите.

По време на разговорите представителите на гръцката институция посочиха, че заинтересованите лица имат възможност в срок от две години преди придобиване право на пенсия, да се обърнат към специализираните звена на ИКА-ЕТАМ за удостоверявaне на осигурителни периоди до 2002 г., като по този начин впоследствие при подаване на заявление за пенсия ще се улесни и ускори обработката.

От гръцката страна бе поет ангажимент за предприемане на необходимите действия за ускоряване на пенсионната процедура.