НАП обменя опит и добри практики с турската данъчна администрация

Националната агенция за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще обменят добри практики и опит в областта на данъчната политика, по-добър данъчен контрол, насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията и борба със сивата икономика. Това стана ясно по време на двудневна среща между представители на двете институции. Комисарят на ТПА Бекир Байракдар, заместникът му Мехмет Арабачъ и началникът на отдел „ЕС и външни работи“ в данъчната администрация на Турция - Ахмет Йълдъръм бяха на посещение в НАП по покана на изпълнителния директор Румен Спецов. 
„Като страна членка на Европейския съюз и бъдещ пълноправен член на Шенгенското пространство, ние осъзнаваме важността на външната граница на ЕС и ГКПП "Капитан Андреево". Затова искаме да задълбочим сътрудничеството между двете приходни администрации“, заяви Спецов. 
От своя страна Бекир Байракдар посочи, че България е специална държава за тях и е важно отношенията между двете администрации да се развиват постоянно и последователно. 
Според екипите и на двете данъчни институции, държавите ни сами не могат да постигнат толкова високи резултати в полза на националните си бюджети, колкото ако работят заедно.  
По време на срещата Румен Спецов и заместниците му запознаха гостите с основните бизнес процеси в НАП, електронните услуги, които предлага приходната агенция и добрите практики в областта на контролните дейности и събирането на публични задължения. Той демонстрира пред колегите си от Турция и мобилното приложение на НАП, което дава възможност за проверка на касовите бележки.
Пред турската делегация бяха представени и постигнатите от НАП резултати през 2023 г., сред които 89% доброволно спазване на данъчни задължения, 98% декларирани и платени задължения през текущата година, 500 хил. подадени декларации по ЗДДФЛ с ПИК, 96% възстановено ДДС в рамките на 30 дни от заявяването. 
Заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов сподели на турските си колеги как приходната агенция прави съпоставка между доходите на физическите лица и притежаваните от тях луксозни стоки, движимо и недвижимо имущество. Това предизвика сериозен интерес у турската делегация, като те поискаха да приложат българския опит и в тяхната държава.  
В заключение на проведените разговори и двамата ръководители изразиха задоволството си от установените добри взаимоотношения и надеждата, че те ще продължат да се развиват все така ползотворно.