Учебният център на НАП в Боровец ще подготвя кадри

Учебният център на НАП в Боровец ще бъде обновен и отворен за подготовка на бъдещи кадри за общините Самоков, Долна баня и Костенец по програма „Развитие на регионите“ и програма „Развитие на човешките ресурси“. 
На 25 април 2024 г. в залата на хотел „Арена Самоков“ гр. Самоков се състоя обществено обсъждане  на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с наименование „Насърчаване на устойчивия растеж в ЮЗР чрез реализация на Интегрирана териториална инвестиция на Националната агенция за приходите и партньори“. Проектът в момента е на етап „Оценка от Регионалния съвет за развитие (РСР) за Югозападен регион за планиране (ЮЗР)“.
„Целта на това обществено обсъждане е да популяризира концепцията и да се разяснят и обсъдят мерките в нея на засегнатите страни, за да получи по-голяма обществена подкрепа“. Това сподели Венелин Петров - директор на дирекция „Координация на проекти, международни дейности и протокол“ в Централно управление на Национална агенция за приходите. В партньорство с други държавни институции като Агенцията за публични предприятия и контрол, Българска агенция за инвестиции, Областна администрация - област София, университетите УНСС и „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия, Фондация „Свободни съвременни изкуства“, както и сдружението „Етнотолеранс“, НАП е заложила в проекта, мерки за енергийна ефективност за модернизиране на три сгради, една от които е учебния център в Боровец и  прилежащия му терен с инсталиране на съоръжения за практикуване на фитнес на открито. Модернизирането на Учебния център е свързано с осъществяването и на другите дейности, които касаят обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности на младежи и безработни от общините Самоков, Костенец и Долна Баня. Професионалната квалификация ще бъде съобразена с бизнес интереса в съответните общини с цел бързата реализация на обучените на пазара на труда. Обученията ще се осъществяват от Сдружението „Етнотолеранс“. Общата стойност на предвидените инвестиции в Концепцията и по двете програми е 2 881 000 лв. без ДДС. Стойността на инфраструктурата по програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 е 2 601 000 лева без ДДС, като очакваната безвъзмездна финансова помощ е 2 470 000 лева без ДДС.