Обсъждане на ПРОЕКТА на режима за касова отчетност на ДДС, в сила от 01.01.2014

01.10.2013, 19:12 46095 33

01.10.2013, 19:12
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Темата е архивирана. Новата тема Резюме на Специалния режим за касова отчетност на ДДС, в сила от 01.01.2014
тук: http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,8017.0.html


Тема за коментари и въпроси по ПРОЕКТА на Специалния режим за касова отчетност на ДДС. Или да се подготвим от рано за промените. :)

Режимът „Касова отчетност на ДДС” е въведен в националните законодателства на 20 държави-членки на Европейския съюз от общо 28 държави. От 01.01.2014г. предстои да бъде въведен и в България с изменения и допълнения на Закона за данък върху добавената стойност, който все още е на етап ПРОЕКТ и е публикуван на сайта на Министерство на Финансите. Проекта на ЗИД на ЗДДС 2014, публикуван на 09.09.2013 в сайта на МФ.




Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, чийто член е КиК, още миналата година, заедно с порталът www.moitepari.bg бяха инициатори на тази идея, като предложението беше наречено "Инициатива за справедлив ДДС режим". Тогава управляващите я отложиха, сега новите управляващи я приемат и според мен, това е може би единствената добра мярка за малкия бизнес от всичко, което прочетох в документа 100 мерки и теглилки. :)

Защо обаче големите фирми са против въвеждането на режима?

Защото те по подразбиране бавят плащанията към доставчиците си, като същевременно ползват 20% данъчен кредит от тези неплатени доставни фактури. А с въвеждането на режима, ползването на данъчния кредит ще бъде възможно за тях, чак след като платят на доставчика, регистиран по специалния режим.

Например Българска Стопанска Камара (БСК) е против въвеждането на режима „Касова отчетност на ДДС”. Тези дни излезе една доста изопачаваща фактите статия от БСК. Прилагам линк към статията тук.

Този режим се въвежда, за да облекчи МАЛКИТЕ фирми. Целта е подпомагане на малките предприятия, които срещат затруднения при плащане на данък върху добавената стойност към бюджета, преди да са получили плащане по извършените от тях доставки на стоки и услуги от клиентите си. Кои от членовете на БСК са малки предприятия? - Там членуват ГОЛЕМИ фирми.

Какво се случва на практика?

Големите ползват тактиката на отложеното плащане с 60 дни към доставчиците си, като междувременно доставчикът внася в бюджета 20% ДДС от НЕплатената фактура. Те от една страна отлагат плащанията, а от друга страна те се финансират безлихвено за сметка на доставчиците с 20% кредит по неплатените фактури, под формата на данъчен кредит. Обикновено това извиване на ръце на доставчиците (с дълъг срок на отложено плащане) могат да го прилагат големите фирми, като вериги, монополи, картели и други такива компании. В този случай доставчикът понася цялата финансова тежест - веднъж не си получава парите навреме и втори път вади 20% от себе си и ги внася в бюджета.


Относно съжденията на БСК от статията:

1. “не е ясен механизмът за водене на дневниците по ДДС” – напротив, ясен е този механизъм. Само платените фактури се включват, като за частично платените има формула.

2. “На практика автоматизираното водене на дневниците за ДДС ще стане почти невъзможно” – на практика е въпрос на софтуер и настройка на отчетността. И в момента разходи отнасящи се за едната календарна година, но фактурирани в другата се отчитат по подобен начин – например разходът се осчетоводява в декември, а фактурата се включва дневника за януари, защото е с януарска дата.

3. "бизнесът ще плаща по-големи разходи за счетоводни услуги, смятат от работодателската организация" - колеги, това е несериозно. Кога счетоводните такси са зависели от промените в ЗДДС? Години наред, ние счетоводителите се занимаваме предколедно и новогодишно с промените във всички данъчни и осигурителни нормативи, актуализираме софтуери, плащаме семинари, настройваме сметкоплани, бази и проценти, според измененията и когато това се е отразявало на счетоводните такси?

4. “ще създаде проблеми и при ревизиите на предприятията, посочват още от БСК” – абсолютно невярно, много лесно се проследява по време на ревизия дали една фактура е платена и кога.

5. “според БСК има вероятност и някои компании да не търсят вземанията си навреме, тъй като няма да са длъжни да начислят в бюджета дължимия данък” – поредното невярно или некомпетентно твърдение. Това, че няма да платят веднага ДДС-то не означава, че вземането не може да се търси по реда на закона.

6. “касовата отчетност на ДДС няма да бъде задължителна за всички” – режимът е по желание, а не по задължение и то за фирми с годишен оборот за миналата година не повече от 500 хил. евро, според Европейската директива.



Допълнено:
Промените са приети и обрародвани в Държавен Вестник, брой 101 от дата 22.11.2013 г. 
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=78C708FB46BB8A4101FF69AA3AA42642?idMat=80400


Прикачам към темата и допълнителни материали.
#1 | 01.10.2013, 21:28
Публикации: 1884 / 384
На всички ни предстои да преценим как да посъветваме собствениците на фирми, да останат ли по стандартната отчетност или да се регистрират по касовата отчетност/ако отговарят на критериите/.
Като начало ми прави впечатление, че всички регистрирани по ДДС ще сме "замесени" в схемата, докоснем ли се до регнат по касова отчетност. Дори и да избера стандартната отчетност, ако доставчикът ми е регнат по КО, то аз ще имам право на данъчен кредит когато му платя и то по банков път. Дали това ще е предпочитаният ми доставчик? А за всички продажби ще трябва да си начисля ДДС, независимо платени ли ми са фактурите или не. А уж режимът не бил задължителен, не е задължителен, но май е препоръчителен.
Другото впечатление е изискването за изрично банково разплащане на регнатите по КО. Така написано разбирам , че за всички доставки следва да се разплащат по банков път. Заприлича ми на бившата ДДС сметка, знаем какви усложнения ни причини.
Задавам си и въпроса колко допълнителна администрация ще следи правилното прилагане на закона.
Дали това ще облекчи бизнеса, дано поне намали наистина задлъжнялостта между фирмите.
А нас дали ще облекчи, каква ще е тая аналитичност да следим всяка фактура плащането и частично и нацяло и начисляването на ДДС по формулите?
#2 | 02.10.2013, 00:48
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Ползите за малките предприятия ще са доста повече, че да се кахърим за отчитането или как щяла да ни контролира данъчната администрация. Отчитането е въпрос на организация и настройка на софтуер. Ще го измислим - имаме време.

Разбира се, като всяка промяна има и малко неудобства, но затова сме професионалисти, за да се подготвим от рано. :)
#3 | 02.10.2013, 07:28
Публикации: 6403 / 1129
От БСК са изтъкнали само административните затруднения, а те са върхът на айсберга.

Например, всяка фирма, която няма ритмичния търговски цикъл "купил-продал", а такива са производствените дейности, може да се изкуши да бави плащането към доставчика до момента, в който извърши продажба и се нуждае от ДК. Най-вероятно и оборотите на въпросната фирма няма да изискват регистрация по режима за касова отчетност. И го отнасят малките доставчици на въпросната фирма, които не могат да я избегнат, защото от един голям клиент им зависи дейността.

Друго - онези европейски инвеститори, в чиито държави не се прилага такъв режим може да не го харесат, а тези, в чиито държави се прилага - да са избягали от него.

Прави впечатление, че само в Румъния касовата отчетност е задължителна. :smile1:

Каквото и недоносче да роди законодателят, и ние, и многострадалната ни данъчна администрация ще го прилагаме.

Вече цяла година не са отчетени ефектите от единната сметка. Аз лично виждам като единствен резултат намаляване на плащанията към бюджета. Имам фирми със стари задължения, които разсъждават така "Няма да плащам, докато не ми отпишат старите задължения"...

Според мен, колкото повече детайли се опитва да регулира един закон, толкова по-малък е ефектът от него в цялост.

НО!
Както сам написала в подписа си: Никога не позволявай на фактите да попречат на добре обмисленото лошо решение.   :smile1:
#4 | 02.10.2013, 09:48
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Разбирам, че Ирена е против въвеждането на новия режим за касова отчетност. :) Малкият бизнес, (каквито са повечето от клиентите ни предполагам), обаче явно осъзнава ползите и е за въвеждане на режима. Много фирми и организации подкрепиха инициативата, включително и професионални организации.

От БСК са изтъкнали само административните затруднения, а те са върхът на айсберга.
Аргументите на БСК, не съответстват на истината и по-горе съм написала конкретно защо. Ако искаш бъди по-конкретна, с кои от аргументите на БСК си съгласна, за да станат стойностни и интересни дискусиите.

И го отнасят малките доставчици на въпросната фирма, които не могат да я избегнат, защото от един голям клиент им зависи дейността.
Това не е вярно. Режимът не е задължителен, а по желание за лицата, които изпълняват критериите (чл. 151а, ал.1) и за доставките, които не са сред изключенията (чл. 151а, ал.2). Реално всички малки фирми, “могат да я избегнат”, ако желаят.

Друго - онези европейски инвеститори, в чиито държави не се прилага такъв режим може да не го харесат, а тези, в чиито държави се прилага - да са избягали от него.
Режимът е въведен в 20 държави-членки, от общо 28. Твърдението ти за това кои европейски инвеститори са избягали от режима и кои не го харесват се базира на някакво изследване или е твърдение, на база на твоя опит с чуждестранни фирми?

Ясно е, че всяка по-голяма промяна в законодателството е свързана с усилия от страна на нас счетоводителите, но все пак мисля, че водещото в случая са ползите за малкия бизнес. Това е и идеята на тези промени от Директива 2010/45/ЕС на Съвета от 13 юли 2010 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност.
#5 | 02.10.2013, 10:30
Публикации: 6403 / 1129
Katya, не съм против касовата отчетност изобщо, а съм против множеството специални режими в един закон. Избледнява философията му, а оттам и ефекта от прилагането му за целите, за които е създаден.

Какво се цели с въвеждането на касовата отчетност? Предполагам, най-вече избягването на обръщението на "кухи" доставки. Благородна цел, но един от страничните ефекти ще е по-неритмичния паричен поток от ДДС в хазната и Вие сте го упоменали:
Големите ползват тактиката на отложеното плащане с 60 дни към доставчиците си, като междувременно доставчикът внася в бюджета 20% ДДС от НЕплатената фактура. Те от една страна отлагат плащанията, а от друга страна се финансират безлихвено за сметка на доставчиците с 20% кредит (данъчен) по неплатените фактури. Обикновено това извиване на ръце на доставчиците (с дълъг срок на отложено плащане) могат да го прилагат големите фирми, като вериги, монополи, картели и други такива компании. В този случай доставчикът понася цялата финансова тежест - веднъж не си получава парите навреме и втори път вади 20% от себе си и ги внася в бюджета.



Малкият доставчик ще избегне внасянето на ДДС преди да си получи плащането, но и хазната ще го почака, защото на големия производител ДК по тази доставка не му е необходим и той ще диктува кога да постъпи данъка във фиска.

#6 | 02.10.2013, 10:46
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Добре :) от първия ти пост прочетох по-скоро негативи за режима, затова помислих, че си против него.

Относно това:
Малкият доставчик ще избегне внасянето на ДДС преди да си получи плащането, но и хазната ще го почака, защото на големия производител ДК по тази доставка не му е необходим и той ще диктува кога да постъпи данъка във фиска.

Не съм съгласна, доставчикът няма да внася ДДС по неплатените фактури, но и клиентът няма да го ползва. Големият нищо не диктува, той просто има право да ползва ДК, чак когато плати фактурата. Тоест ефектът за бюджета, като цяло ще е нулев, с изключение еднократно при въвеждането на режима.

Пак да повторим: мярката цели да облекчи малкия бизнес, а не бюджета. Примерът, който съм дала, а ти си цитирала илюстрира ощетяването на малките фирми от големите и няма общо с ефекта за бюджета.
#7 | 02.10.2013, 12:33
Публикации: 6403 / 1129
Имам само две малки фирми.
Интересува ме какво печелят, ако се регистрират по касова отчетност.

Едната е магазин, аутлет, който не е зареждан от края на 2010 г. и само реализира продажби. Има само ДДС за внасяне. Свързан е с НАП - няма мърдане.

Другата е семейна рекламна фирма. Не е доставчик към големи фирми и издава фактури след като й се плати от физическо лице или друга малка фирма, а получава фактури при закупуване на материали от магазини или при получаване на услуга от подизпълнител голяма фирма, на който без да плати не получава нито фактура, нито услугата.

За какво ще допринесе регистрацията по касова отчетност в дейността на такива фирми?
#8 | 02.10.2013, 13:38
Публикации: 76 / 2
Катя, би ли разяснила условието за плащане по банков път?

Ако аз не съм регистрирана за режим КО, но доставчикът ми е, трябва ли плащането да е безкасово?
#9 | 02.10.2013, 15:06
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Имам само две малки фирми.
Интересува ме какво печелят, ако се регистрират по касова отчетност.

Едната е магазин, аутлет, който не е зареждан от края на 2010 г. и само реализира продажби. Има само ДДС за внасяне. Свързан е с НАП - няма мърдане.

Другата е семейна рекламна фирма. Не е доставчик към големи фирми и издава фактури след като й се плати от физическо лице или друга малка фирма, а получава фактури при закупуване на материали от магазини или при получаване на услуга от подизпълнител голяма фирма, на който без да плати не получава нито фактура, нито услугата.

За какво ще допринесе регистрацията по касова отчетност в дейността на такива фирми?

На база на публикувания Проект на ЗИД на ЗДДС:

За първата фирма с магазина аутлет, дори и да се регистрира по специалния режим, то за доставките си към незадължени лица или за доставките, платени в брой няма да има възможност да го прилага (чл. 151а, ал. 2, точки 4 и 10). Тоест, ако няма други доставки, за които режимът е приложим (виж чл. 151а, ал. 2), то няма смисъл от регистрация.

За втората фирма (рекламната), ако я регистрираш по специалния режим, то за рекламните услуги към незадължени лица няма да е приложим режима, но за рекламните услуги извършени на друга фирма, ако заплащането е по-банков път ще е приложим режима. И щом тази фирма плаща веднага своите покупки, и ако има забавяне на плащанията от своите клиенти и тези плащания са по банков път, очевидно да има смисъл да се регистрира по специалния режим.

На въпроса: “За какво ще допринесе регистрацията по касова отчетност в дейността на такива фирми?” – за втората фирма отговорът е по-добра ликвидност или по-точно няма да внася ДДСто на продажните си фактури, докато клиентите не ги платят.

Допълвам само от Мотивите към ЗИД, че целта на режима е подпомагане на малките предприятия, които срещат затруднения при плащане на данък върху добавената стойност към бюджета, преди да са получили плащане по извършените от тях доставки на стоки и услуги от клиентите си. Тоест режимът не се отнася за тези, които си получават плащанията веднага. Логично, защото те проблеми с плащанията от клиенти нямат - получават си ги веднага.
#10 | 02.10.2013, 15:20
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Катя, би ли разяснила условието за плащане по банков път?

Ако аз не съм регистрирана за режим КО, но доставчикът ми е, трябва ли плащането да е безкасово?

Ако Вашата фирма не е регистрирана по специалния режим КО, но Вашият доставчик е регистриран, то при уговаряне на доставката Вие уговаряте и начина на плащане.

1) Когато плащането е уговорено да е по банков път, то прилагате режима, тоест ще включите фактурата в дневник покупки най-рано в месеца на плащането. В този случай, доставчикът Ви задължително следва да впише във фактурата текста „касова отчетност на ДДС“.

2) Но ако договорите плащането да е в брой, то за тази доставка доставчикът, няма право да приложи специалния режим независимо, че е регистриран по КО (чл. 151а, ал. 2, т. 10 от предложения Проект). В този случай и доставчикът и вие прилагате общия ред, като фактурата трябва да е без надпис „касова отчетност на ДДС“.
#11 | 02.10.2013, 16:33
Публикации: 825 / 178
Бесен съм като го чета това, дами и господа  :no:
Значи - всичко ще се стовари отново върху нас - счетоводителите. Да осчетоводяваме една обикновена, после една фактура с КО, после пак и пак обратно.. Кочани трябва да се правят - едни надписани с касова отчетност на ДДС, другите не? и по колко кочана ще носят шефовете и дали ще знаят тая фактура, че непременно ще се плати по б.път, като още след седмица контрагента може да я плати в брой, щото не му се ходело до банката, например.. и ние ще станем хахо, заради ПОРЕДНИТЕ ИДИОТСКИ ПРОМЕНИ.  :laugh:
То не бяха ДДС-сметки, то не беше разкарване до банки за нареждане на ДДС, после нареждане на основата, простотии без край!  ;D
Иначе, благодаря за материалите и разясненията!  :bow:
Поздрави!  :wave:  :give_rose:
#12 | 22.10.2013, 11:38
Публикации: 128 / 5
Здравейте,

Поддържам мнението, че всичко ще се стовари върху нас. При дневник на покупки с 300 фактури как ли да си го представим? Направо ще се побъркаме... Но иначе идеята е добра и със сигурност ще работи в малките фирми с малко документи.

Благодаря за информацията. Продължавам да следя темата  :wink1:
#13 | 01.11.2013, 08:07
Публикации: 38 / 4
Здравейте! Не успях да изчета всички коментари и материали... Горе-долу имах и аз информация, че това може би ще бъде въведено от новата 2014г. Някакси ми изглежда прекалено тромаво и не до там обмислена постъпка, ако това е с цел да се подпомогне малките предприятия. Някакси съм против и смятам, че ще настъпи пълен хаос, въпреки че работя само от 6 г. Това да ползваш данъчен кредит точно в определен момент, когато ти се плати, пък то е еди-каква си част от сумата... или не знам си там какво. Нещо не е така като както трябва да бъде. Явно има идея, но някакси е недоизмислено и ще стане много трудно. Не смятам, че повечето счетоводители биха били съгласни с всичко това.
#14 | 05.11.2013, 09:45
Публикации: 47 / 4
И аз благодаря за разясненията.

Като представител на дребния (направо микроскопичен бизнес) с неритмични приходи съм твърдо "ЗА" този режим. Не случайно е въведен от толкова много страни от ЕС.
Освен големите фирми и държавните организации бавят плащанията. При последните бюрокрацията е огромна. Плащането е минимум 2 месеца след издаване на фактура, ако имат пари. Личен опит. Но ако нямат пари за тази сделка (случва се при еврофондовете, защото и те чакат плащане), може да минат и над 6 месеца. Ето това си е безобразие - дребният бизнес безлихвено да финансира бюджета.

Бесен съм като го чета това, дами и господа  :no:
Значи - всичко ще се стовари отново върху нас - счетоводителите.
Иначе, благодаря за материалите и разясненията!  :bow:
Поздрави!  :wave:  :give_rose:

Не мога да преценя колко ще затрудни счетитата. Но тук лекът е ясен - повече работа, по-високо плащане. Предпочитам да платя на счетоводител, вместо да чудя откъде да взема пари за ДДС по неплатена фактура.
#15 | 05.11.2013, 14:48
Публикации: 38 / 4
Не е въпросът само до повечето работа на счетоводителите. Това "предимство" е само привидно, според мен. Дори да се прилага успешно в повечето от въвелите го европейски държави, в България трудно ще се случи всичко това и само така си мислите, че ще бъде по-добре за малкия и среден бизнес. По този начин може точно обратното да се прояви и да рефлектира върху фирмите в неприятен аспект. Тъй като ДДС-то ще се обвързва с реалното плащане по фактурите, то тогава може да не се случва и плащането, като целта е да се избегне пък плащането на ДДС, защото не само данъчния кредит ще бъде обвързан с това обстоятелство, но и самото начисляване и плащане в бюджета. Откъде ще чакате да се плати от държавата тази сума и да я получите, ако тя не може да си я събере от длъжниците? Отделно, че не може да се следи и прави отчетност така. Не е въпросът до повечето работа на счетоводителите, а до това, че ще стане още по-мърляво, неясно и неточно. Тогава едни от нещата в счетоводството ще се работят по метода на текущо начисляване, а други - на касова отчетност. Някакси не върви такова мотаене.
#16 | 05.11.2013, 14:49
Публикации: 38 / 4
Няма как да се съглася с подобен момент, нищо че по-напреднали от нас държави го прилагат. Това не означава, че може успешно да се копира модела и да бъде добър и за нашата страна. Още веднъж казвам, че това не е услуга в интерес на бизнеса, а точно може да се случи обратното. Много предпазливо трябва да се действа, но нас никой не ни слуша.
#17 | 13.11.2013, 11:32
Публикации: 404 / 14
Бесен съм като го чета това, дами и господа  :no:
Значи - всичко ще се стовари отново върху нас - счетоводителите. Да осчетоводяваме една обикновена, после една фактура с КО, после пак и пак обратно.. Кочани трябва да се правят - едни надписани с касова отчетност на ДДС, другите не? и по колко кочана ще носят шефовете и дали ще знаят тая фактура, че непременно ще се плати по б.път, като още след седмица контрагента може да я плати в брой, щото не му се ходело до банката, например.. и ние ще станем хахо, заради ПОРЕДНИТЕ ИДИОТСКИ ПРОМЕНИ.  :laugh:
То не бяха ДДС-сметки, то не беше разкарване до банки за нареждане на ДДС, после нареждане на основата, простотии без край!  ;D
Иначе, благодаря за материалите и разясненията!  :bow:
Поздрави!  :wave:  :give_rose:

Абсолютно подкрепям!Не стига годишното приключване,ами и тези глупости сега!Преди,докато не приключех,всичко по фирмите вървеше на автопилот!Сега не знам как ще стане,като цялото ми внимание ще е погълнато от едно ддс!!!Ще настане пълен хаос,защото 99% от счетоводителите няма да са наясно точно какво да правя.Защото както винаги законите се пишат от НЕсчетоводители и винаги има какво да се изяснява с Правилници и допълнителни Наредби!Следя всичко и се надявам и на мен да ми стане достатъчно ясно!
#18 | 13.11.2013, 13:05
Публикации: 24 / 0
Така и не разбрах за кого ще бъде задължителна регистрацията . За малките или за големите фирми? Защото 500 хил.евро оборот отново са фирми на наши хора нали си сещате?
#19 | 13.11.2013, 13:20
Публикации: 24 / 0
Е сега разбрах никой не те задължава да се регистрираш тооогава никой от нас да не се регистрира. Когато някой доставчик се регистрира избираш си друг, или да ми свали цената до ценя която ми изнася за да му платя веднага.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група