Публикуван е годишникът „Държавното обществено осигуряване през 2014 г.“

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че ежегодното издание „Държавното обществено осигуряване през 2014 г.“ вече е публикувано на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg).

Изданието предоставя подробна информация за състоянието и финансовите резултати на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) през миналата година.

Анализът включва преглед на макроикономическата среда, в която функционира държавното обществено осигуряване и описание на приложимото социалноосигурително законодателство, както и извършените промени в нормативната уредба.

В годишника са разгледани в детайли социалноосигурителните програми по осигурените социални рискове и резултатите от тяхното реализиране. Основна част в изданието е отделена на сравнителен анализ за изпълнението на консолидирания бюджет по приходите и разходите на ДОО, а също така и по целеви осигурителни фондове. Присъстват още таблични приложения за обхвата на осигурителното покритие по категории осигурени лица, осигурителни вноски и осигурителен доход по социални рискове и фондове.

Годишният отчет „Държавното обществено осигуряване през 2014 г.“ е изработен на база действащото към 31 декември 2014 г. социалноосигурително законодателство. Той е публикуван в рубрика „НОИ“, раздел „Статистика и анализи“/“Анализи“.