НОИ откри нова сграда на архивния център в с. Невестино

На 29 май 2014 г. с тържествена церемония беше открито новото архивохранилище на Обединения осигурителен архив на Националния осигурителен институт (НОИ) в с. Невестино.

Лентата бе прерязана от председателя на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов, управителя на института Бисер Петков и директора на териториалното поделение в Кюстендил Пламен Младенов. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Кюстендил Иван Каракашки и кметът на община Невестино Димитър Стаменков.

В своето приветствие управителят на НОИ честити на всички служители новата сграда, като обърна внимание, че тя значително ще облекчи работата им по приемането и преместването на документацията на осигурителите от цяла Югозападна България, прекратили своята дейност без правоприемник. “Това ще спомогне за по-доброто обслужване на клиентите на НОИ, чиито пенсии зависят от съхраняваната в архивохранилищата документация на прекратени осигурители”, подчерта г-н Петков.

Новооткритата архивна зала е разположена върху 504 кв. м. площ. Сред по-големите осигурители, чиито документални масиви ще бъдат приети в нея, са металургичният комбинат „Кремиковци”, мини “Бобов дол” и „Стомана” АД – гр. Перник.

Архивният център в с. Невестино е най-големият в структурата на Националния осигурителен институт. От създаването му през 2007 г. до момента в него се съхранява разплащателната и трудовоправната документация на 5 териториални поделения – София-град, София-област, Перник, Благоевград и Кюстендил. В архивния център се намират документите на големи работодатели като БГА „Балкан”, „Балканкар-6-ти септември”, “Чугунолеене“ АД - гр. Ихтиман, АПК „Средец” и др. Общият обем на документацията възлиза на над 150 хил. броя дела, приети от 5 409 осигурители, а електронно обработените страници са над 12 милиона. За целия период са издадени близо 70 хил. удостоверения за осигурителен стаж и доход.