НОИ отчете  резултатите по проект за електронен обмен на социално-осигурителна информация в ЕС

На 29 април 2014 г. на заключителна конференция Националният осигурителен институт (НОИ) отчете резултатите от проекта “Развитие на институционалната електронна система на НОИ за електронен обмен на социално-осигурителна информация (EESSI)”.

Събитието бе открито от управителя на НОИ г-н Бисер Петков и заместник-министъра на труда и социалната политика г-жа Светлана Дянкова.

По време на конференцията бяха отчетени действията, предприети от институцията за успешното внедряване на вътрешно-институционална система за електронен обмен на данни в сферата на социална сигурност, както и основните дейности по проекта. Специално внимание бе обърнато на техническите и инфраструктурните предизвикателства, с които се е справил експертният екип на НОИ при осъществяването на проекта. Споделена бе и оценката на външния консултант относно създадения прототип за работа със структурирани електронни документи в института. Отчетено бе, че в рамките на планираните дейности по проекта обучение за работа с новия софтуер са преминали 150 служители по информационно обслужване, отпускане и изплащане на пенсии от териториалните поделения на НОИ в цялата страна.

Участниците в събитието обсъдиха и темата за изграждането на национална система за електронен обмен на данни между компетентните осигурителни институции. В тази връзка бе подчертана съществената роля на НОИ в този процес като компетентна институция по отношение на над 150 от общо 350 структурирани електронни документи, които Европейската комисия въвежда за целите на електронния обмен на данни в областта на социалната сигурност.

В края на конференцията бяха обсъдени следващите стъпки за развитие на системата в национален и европейски мащаб, възможностите за надграждане чрез други паралелни проекти и взаимодействието с останалите осигурителни институции и с Министерството на труда и социалната политика като компетентен орган по приложението на европейските регламенти за координация на схемите за социална сигурност.