НОИ и МОН подписаха споразумение за обмен на информация

На 26 февруари 2015 г. управителят на Националния осигурителен институт г-н Бисер Петков и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев подписаха рамково споразумение за обмен на информация между двете институции.

Споразумението ще обслужва системите на средното и висшето образование в България. В рамките на постигнатите договорености Националният осигурителен институт ще предоставя на образователното ведомство информация, свързана с реализацията на трудовия пазар на завършилите средни и висши училища у нас. Данните включват вида осигуряване, равнището на осигурителния доход, образователно и квалификационно ниво на заетите и периоди на безработица при тази група лица. Те ще бъдат използвани съобразно законовите правомощия на министерството при формирането на индикаторите, залегнали в Рейтинговата система на висшите училища в България, в системата за управление на професионалното образование и др.

Подписаното споразумение ще улесни осъществяването на държавната политика за повишаване качеството на образованието и ще задълбочи установеното през годините ефективно сътрудничество между НОИ и МОН.