актуална версия

НАРЕДБА № 2 ЗА РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ДЕЖУРСТВО ИЛИ ЗА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ

Чл. 1. С тази наредба се установява редът за определяне категориите работници и служители, за които поради особения характер на работата им може да се установява задължение да дежурят или да бъдат на разположение на работодателя, както и максималната продължителност на времето за дежурство и разположение и редът за отчитането му.

Чл. 2. (1) В различните отрасли в зависимост от тяхната специфика може да се организира работата на определени категории работници и служители под формата на дежурство.

(2) Дежурството представлява специфична организация на работата при подневно или сумирано отчитане на работното време при спазване изискванията на Кодекса на труда относно междудневната и междуседмичната почивка.

(3) Категориите работници и служители за отрасъла и формата на отчитане на работното време се утвърждават от министъра на труда и социалните грижи по предложение на съответното министерство или друго ведомство.

Чл. 3. (1) Когато особеният характер на работата налага, с колективния или индивидуалния трудов договор може да се уговори задължение за работника и служителя да бъде на разположение на работодателя извън територията на предприятието с готовност да осъществи при необходимост трудовата си функция.

(2) Мястото за разположение се уговаря между работника или служителя и работодателя.

(3) Времето, през което работникът или служителят се намира на разположение, не се включва и не се отчита като работно време и се заплаща съгласно Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 от 1994 г.).

(4) Фактически извършената работа през времето на разположение се отчита и заплаща като извънреден труд.

(5) При полагане на извънреден труд по ал. 4 на работника или служителя се осигурява минималният размер на непрекъснатата междудневна и седмична почивка.

Чл. 4. Времето за дежурство, както и времето на разположение извън територията на предприятието, се определя с месечен график, утвърден от работодателя.

Чл. 5. (1) Максималната продължителност на времето на задължение за разположение не може да превишава:

1. общо за един календарен месец - 100 часа;

2. за едно денонощие през работни дни - 12 часа;

3. през почивни дни - 48 часа.

(2) На работник или служител не може да се възлага да бъде на разположение:

1. в два последователни работни дни;

2. в повече от два почивни дни в един календарен месец.

(3) Ограниченията по ал. 1 и 2 могат да не бъдат прилагани в случаите при оказване на медицинска помощ.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 139, ал. 5 от Кодекса на труда.

§ 2. С тази наредба се отменят чл. 11 - 13 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските от 1987 г. (обн., ДВ, бр. 6 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 31, 55 и 59 от 1991 г.).

§ 3. Указания за решаване на възникнали въпроси по прилагането на наредбата дава министърът на труда и социалните грижи, а контролът по приложението и се осъществява от Главната инспекция по труда към Министерството на труда и социалните грижи.

Статии от КиК

Абонамент 2024

Абонамент 2024

8308
Уважаеми потребители, Платформата е актуализирана и подготвена за работа за 2024 година. ➤ Препоръчваме да...
Статии от КиК (виж още)

Последно от форума

Лизинг - дейност ли е ?

42
Фирма "прекъсва" активна стопанска дейност, има договорен лизинг, който обаче със средства на собственикът  от друга трудова дей...

Сделка извън ЕС

43
Здравейте, моля за помощ Стока, закупена от доставчик извън ЕС идва до БГ с контейнер, но не се оформя като внос, а с транзит з...

Майка - прил. 8

59
Здравейте, При нас започва майка на 15.12.2023, не ни казва, че има детенце и реално скоро ще стане на 2 годинки. Не подаваме д...

Грешно подадена декл6

156
Принципно опция за заличаване на Д6 няма. Заличаването означава подаване на коригираща с нули. А корекция в намаление се прави к...
Още от форума