Резюме на промените в ЗКПО, в сила от 01.01.2014г. (обновена)

22.11.2013, 10:17 36475 2

22.11.2013, 10:17
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Представяме нашето резюме на промените в ЗКПО, приети със Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане в Държавен Вестник, Брой бр. 100 от 19.11.2013, в сила от 01.01.2014.

Признаване на приходи и разходи от последващи оценки и от отписване на вземания

С новата редакция на чл. 37 се дава възможност признаването на формираните по реда на чл. 34 от ЗКПО временни разлики от непризнати разходи от обезценки и отписвания на вземания да се признават за данъчни цели най-рано в годината, в която настъпи едно от шестте обстоятелства, посочени в чл. 37, ал. 1 от ЗКПО. Тоест обръщането тези временни разлики ще може да се отложи и за по-късен период. Преди промяната те се признаваха точно в годината, в която настъпи едно от шестте обстоятелства.

С новата алинея 2 на чл. 37 изрично се регламентира, че когато преди настъпване на едно от шестте обстоятелства, вземането бъде уредено, то непризнатите за данъчни цели приходи и разходи от последващи оценки се признават за данъчни цели в годината на изпълнението. В чл. 46, т. 1 и 5 са направени аналогични промени относно данъчно третиране на неотписани задължения.

Разходи, представляващи доходи на местни физически лица

В чл. 42 се разширява и прецизира на разпоредбата, регулираща разходите, представляващи доходи на местни физически лица, за случаите, при които те се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане. Със създаването на новата точка 3, на ал. 2 от чл. 42, начислените разходи за обезщетения, определени като задължителни с нормативен акт няма да бъдат третирани, като временни разлики, дори и ако не са не са изплатени към 31 декември на текущата година.

Разширява се обхватът на общините, в които може да се преотстъпва корпоративен данък

Промените са регламентирани в чл. 184 и чл. 189. Облекчението ще важи за производствената дейност, която се извършва в община, в която за предходната година преди текущата има безработица със или над 25 на сто по-висока от средната за страната за същия период (до 31.12.2013 е 35 на сто).

Едновременно с това се поставят две нови изисквания:
  • през целия данъчен период данъчно задълженото лице поддържа не по-малко от 10 работни места, като най-малко 50 на сто от тях са заети пряко в извършваната производствена дейност;
  • през целия данъчен период не по-малко от 30 на сто от персонала са лица с постоянен адрес, в общини с безработица със или над 25 на сто  по-висока от средната.

Създадени са преходни разпоредби по отношение на ползването на държавните помощи (§14, § 15 и § 16 от ПЗР на ЗИД ЗКПО).

Относно някои доходи на свързани лица от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП)

С измененията в чл. 200а, доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, начислени в полза на свързани лица от ЕС и ЕИП може да се облагат със ставка 5% и преди да е изтекъл двугодишният срок за притежаване на изискуемия минимум от капитал (25%), при условие че към момента на начисляване на дохода притежаването на изискуемия минимум от капитала (25%) не е прекъснато. В случаите, когато притежаването на изискуемия минимум от капитала е прекъснато преди изтичането на минималния двегодишен срок, за обложените доходи от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения се прилага данъчната ставка в размер 10 на сто. Дължимият данък при източника се коригира така, все едно данъчната ставка на данъка върху доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения е била 10 на сто. За разликата между внесения и дължимия данък при източника се дължи лихва за просрочие за периода от датата, на която е следвало да бъде внесен данъкът при източника, до датата на внасянето му.

Освобождаване от облагане с данък при източника на някои доходи

Съгласно, новата ал. 6 на чл. 195 с данък при източника не се облагат:
1. доходите от лихви по облигации или други дългови ценни книжа, издадени от местно юридическо лице и допуснати до търговия на регулиран пазар в страната или в държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
2. доходите от лихви по заем, предоставен от чуждестранно лице – емитент на облигации или други дългови ценни книжа, когато са изпълнени едновременно следните условия:
а) емитентът е местно лице за данъчни цели на държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
б) емитентът е издал облигациите или другите дългови ценни книжа с цел предоставяне на постъпленията от тях назаем на местно юридическо лице;
в) облигациите или другите дългови ценни книжа са допуснати до търговия на регулиран пазар в страната или в държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Във връзка с това се създава ново определение в т. 70 от § 1 от допълнителните разпоредби: „Регулиран пазар“ е този по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти.“

Скрито разпределение на печалба

В чл. 267 е разширен обхвата на санкцията при скрито разпределение на печалба, като имуществената санкция от 20 на сто вече ще е върху сумата, представляваща скрито разпределение на печалба (до сега беше върху начисления разход, представляващ скрито разпределение на печалба). Новата ал. 2 от чл. 267 регламентира, че тази санкция няма да се прилага, ако лицето, извършило скрито разпределение на печалба, посочи това обстоятелство в данъчната си декларация.

Настоящата разработка е част от резюметата на основните данъчни закони за 2014 г, публикувани в сайта КиК Инфо. В съответните темата във форума има възможност за публикуване на коментари така, че всеки да може да се включи под публикацията с въпрос, мнение или да си потвърди информацията.


Автор на статията: Катя Крънчева
управляващ съдружник в K&K Accounting
www.kik.bg

 
Другите теми:
Резюме на промените в ЗДДФЛ, в сила от 01.01.2014г.
Резюме на промените в ЗДДС, в сила от 01.01.2014г.
Резюме на Специалния режим за касова отчетност на ДДС, в сила от 01.01.2014

#1 | 27.11.2013, 12:31
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
В прикачения файл:
Презентация на НАП, във връзка с промените на ЗКПО, в сила от 01.01.2014г.
#2 | 21.12.2013, 16:50
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
В Държавен Вестник, Брой бр. 109 от 20.12.2013. е публикуван Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С § 16 се прави изменение в Закона за корпоративното подоходно облагане, в сила от 01.01.2014.

В чл. 201 се изменя се заглавието:
Деклариране на данъка. Удостоверение за удържан данък върху доходи на чуждестранни лица. Предоставяне на информация за целите на автоматичния обмен

В чл. 201 се създават нови ал. 5 и 6, както следва:
(5) С декларацията по ал. 1 лицата, задължени да удържат и внасят данък при източника по чл. 195, или получателите на доходите в случаите по ал. 3 предоставят информация за доходите по чл. 143з, ал. 1, т. 2 и 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за целите на автоматичния обмен. Информацията се предоставя веднъж годишно с декларацията, подавана за четвъртото тримесечие на съответната година.

(6) Редът по ал. 5 се прилага и от чуждестранни юридически лица, които реализират доходите по чл. 143з, ал. 1, т. 2 и 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс чрез място на стопанска дейност в Република България.

Предвидени са и съответните санкции във връзка с новите изисквания на чл. 201, ал. 5 и 6, като се създава нов чл. 262а.

Чл. 262а. (1) За непредставяне или за несвоевременно представяне на информация по чл. 201, ал. 5 и 6, както и за посочване на неверни или непълни данни се налага имуществена санкция в размер до 250 лв., освен ако лицето не подлежи на по-тежко наказание.

(2) За нарушения по ал. 1, извършени за повече от едно юридическо лице, за което следва да се предоставя информация, имуществената санкция се налага поотделно за всяко юридическо лице.

(3) При повторно нарушение по ал. 1 имуществената санкция е в размер до 500 лв.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група