Договор за управление и контрол в ЕООД

09.05.2012, 12:09 80422 39

09.05.2012, 12:09
Публикации: 2 / 0
 Благодаря предварително за компетентните отговори!!!
Веси ::)
#1 | 09.05.2012, 12:15
Публикации: 3145 / 253
И какъв Ви е въпроса?
#2 | 09.05.2012, 17:17
Публикации: 2 / 0
Нещо съм объркала при публикуването. Извинете!
В случай, че в дадена фирма е назначено лице по договор за управление и контрол собственика дължи ли осигуровки като самоосигуряващо  се лице? Лицето назначено на договор за управление и контрол трябва ли да бъде вписано в удостоверението за регистрация на ЕООД-то?
 Благодаря предварително за компетентните отговори!!!
Веси ::)
#3 | 09.05.2012, 21:57
Публикации: 3145 / 253
Много се учудих на това "назначен". Бихте ли обяснили, какво имате предвид?


Съдружник в ООД или ЕООД може да не се осигурява, само ако по никакъв начин не участва в дейността на дружеството и не е регистриран управител на дружеството.

Съдружник в ООД или ЕООД трябва да се осигурява по ДУК, ако е вписан управител на дружеството и в ДУК има предвидено възнаграждение за тази му дейност. Уговореният размер на възнаграждението не е от значение. Осигурителните вноски се изчисляват и внасят върху сума не по-малка от МОД за съответната дейност и върху не повече от максималния осигурителен доход, определен за съответната година.

Съдружник в ООД или ЕООД  може да се осигурява по ДУК, ако е вписан управител на дружеството  и ако в ДУК не е уговорено възнаграждение.

Съдружник в ООД или ЕООД , който не е управител, може и трябва да се осигурява като самоосигуряващо се лице, ако по някакъв начин извършва трудова дейност в дружеството.


--------------------------

Администриране на договор за управление и контрол
1.Лице/несобственик/ е назначено на ДУК в ЕООД. Договора регистрира ли се в НАП или Агенцията по Вписвания? И трябва ли да подава ГДД за доходите-няма други доходи, освен ДУК и тр. договор на 2ч.
2.Вписва ли се ДУК в тр. книжка/така ми беше казано в НОИ/
2. Възможно ли е управител на ЕООД да бъде назначен на трудов договор. Собственик на ЕООД е юридеческо лице

Цветана Александрова

Здравейте,

Във връзка в първия Ви въпрос, договорът за управление няма изрична уредба извън регламента в Търговския закон, следователно за този вид договори се прилагат общите разпоредби на гражданското право, в частност на Закона за задълженията и договорите. Такъв договор се счита за сключен и само по силата на удостоверение от регистъра на Агенцията по вписванията, в което съответното лице е посочено като управител и след сключването му не се подава уведомление в по чл. 62 ал. 3 от Кодекса на труда, но следва да бъде вписан в търговския регистър, който е публичен и се води от Агенцията по вписванията чрез подаване на заявление по образец. Лицето няма задължение да подава годишна данъчна декларация, т.к. според Закона за данъците върху доходите на физическите лица правоотношенията по договори за управление и контрол са приравнени към трудовите правоотношения и лицата, които са получили доходи само от трудови правоотношения не са задължени да подават годишна данъчна декларация, когато към 31 декември на данъчната година лицето има само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година.

Данните по договор за управление и контрол не се вписват в трудова книжка. Осигурителният стаж и осигурителният доход на лица, работещи по договори за управление и контрол на търговски дружества се установяват с осигурителни книжки, в които се посочват времето, през което лицата са били осигурени, и доходът, върху който са внесени осигурителни вноски, а за времето след 1 януари 2009 – с данните от декл. обр. 1.

Едноличният собственик на капитала управлява и представлява дружеството лично или чрез определен от него управител. Търговският закон предвижда, че отношенията между дружеството с ограничена отговорност и управителя се уреждат с писмен договор за възлагане на управлението. Преобладаващо е становището, изразено и в писма на Националния осигурителен институт и Министерство на труда и социалната политика, че отношенията между дружеството и неговия управител не могат да бъдат регламентирани и разглеждани като трудови правоотношения. Поддържа се тезата, че нормите на трудовото право не намират приложение спрямо собственика на капитала на еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) и управителя на еднолично търговско дружество. Множество разпоредби на Кодекса на труда и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане не се прилагат или не са със задължителен характер в отношенията между управителя и дружеството.

Отношенията между дружеството и неговия управител не могат да бъдат регламентирани и разглеждани като трудови правоотношения.


#4 | 29.07.2013, 17:15
Публикации: 10 / 0
Здравейте,
може ли и аз да попитам нещо. Собственик съм на ЕООД, управител съм на същото ЕООД. Ако се назнача на трудов договор , на длъжност управител на търговското ми дружество, пак ли ще трябва да плащам отделно, и като самоосигуряващо се лице управител, освн вноските по трудовия договор и на каква основа, по МОД за дейността, графа/клас 1 ли  се изчислява по таблицата или за МОД за самоосигуряващи се лица този ДУК!??? Благодаря предварително, ако някой е в състояние да ми отговори!
 :blink:  :smile1:
#5 | 29.07.2013, 17:43
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Като собственик на ЕООД не можете да сключите трудов договор със себе си в сащото ЕООД.
#6 | 29.07.2013, 17:56
Публикации: 10 / 0
Само да добавя, че според Закона за СО, чл.4, както и като се гледат данъчните декларации за самоосигуряващите се лица, следва извода, че управителите на дружества не са самоосигуряващи се лица. Обаче явно не са и на трудов договор, дейността си те извършват по граждански договор, защо тогава те трябва да плащат по МОД според дейността, който смятам, че е  за трудови договори. Ако този управител има постоянен трудов договор на друго място на пълно работно време, то как той би могъл да извърши дейност по ДУК със заплащане съответстващо на работа на още 1 пълен работен ден, като това е в нарушение на ограниченията в Кодекса за труда за продължителност на работното време? Да, знам че този Кодекс е само за трудовите договори, но все пак човек като се замисли противоречията са налице!
#7 | 29.07.2013, 17:59
Публикации: 10 / 0
Не знам дали това е така, познавам много хора, които са наети във фирмите си, според кой закон не може?
#8 | 29.07.2013, 18:48
Публикации: 6403 / 1130
Не знам дали това е така, познавам много хора, които са наети във фирмите си, според кой закон не може?


Обърнете внимание дали правната форма на фирмите на Вашите познати е точно ЕООД, а не ООД или АД?...

Мнението на юристите, споделяно от институции като НАП, НОИ, ИТ и др. е, че сключването на договор по КТ (трудов договор) не е възможно за собственик на ЕООД със себе си. Изтъква се като аргумент, че изпълнителят по ТД е подчинен на работодателя, който, от своя страна, трябва да контролира дали работника спазва трудовата дисциплина, да му разрешава отпуски и т.н., дори да може да го уволни дисциплинарно. Това не е възможно при условие, че работодателят и работникът са едно и също лице.

Същевременно, мисля, че сте в известно заблуждение относно статута на собствениците на ЕООД в контекста на Кодекса за СО. Именно съгласно чл. 5, ал. 2 от същия Кодекс:
          (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Самоосигуряващ се е физическо лице, което е длъжно да внася осигурителни вноски за своя сметка. Държавата участва в осигуряването на самоосигуряващите се лица чрез трансфер във фонд "Пенсии" в размерите и по реда, определени в чл. 21, т. 5.

Кой е длъжен да внася осигуровки за своя сметка? Еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, физически лица - членове на неперсонифицирани дружества, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност.

Т.е., Вие сте преди всичко СОЛ. Задължително се осигурявате на минимална база 420 лв. Не сте длъжни да се осигурявате на МОД за управител съобразно извършваната дейност. Вие сте управител по силата на самата регистрация. Ако не получавате възнаграждение като управител, не дължите и осигуровки като такъв. Повчето собственици на ЕООД не се осигуряват по друг начин, освен по чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО.
#9 | 29.07.2013, 23:53
Публикации: 379 / 33
Не знам дали това е така, познавам много хора, които са наети във фирмите си, според кой закон не може?


според този

Само да добавя, че според Закона за СО,
#10 | 31.10.2013, 12:15
Публикации: 6 / 0
Здравейте, имам следния казус. Регистрирано ООД с двама съдружници през септември става ЕООД, единия съдружник продава дела си. Съдружникът, който остава има сключен ДУ през 2012 г.Във ЕООД- то няма други назначени лица, дейността продажба на машини се извършва от управителя на ЕООД, може ли считано от 01.11.2013 г., да се прекрати ДУ и собственика да се самоосигурява.Благодаря предварително.
#11 | 31.10.2013, 12:17
Публикации: 11974 / 2191
Това би било най-разумното и икономично решение по отношение на дължими осигуровки.  :ok: Прекратява ДУК и подава ОКД5 за начало на упражняване на дейност като СОЛ .
#12 | 31.10.2013, 12:33
Публикации: 6 / 0
Благодаря, тъкмо това е целта.
#13 | 20.11.2013, 16:20
Публикации: 44 / 0
Лице/несобственик/ с  ДУК в ЕООД- регистриран в Агенцията по вписванията. Декларация 1  с код 10 възможно ли е възнаграждението да бъде  под МОД 
Възнаграждението да  бъде договорено , това не е трудов договор.
#14 | 20.11.2013, 16:23
Публикации: 3326 / 256
Основното възнаграждение може да е по-малко от МОД, но осигуровките няма как да са по-малко.
#15 | 20.11.2013, 17:04
Публикации: 71 / 7
Здравейте,
Във връзка с темата да попитам и аз нещо.
Заверявам осигурителна книжка на прокурист на ЕТ за далечната 2007 г.
Човекът си внасял осигуровки само за по една седмица през  шест последователни месеца.
Д1 е подавана за осигуряване от дата до дата ( по 7-8) дни.
Обяснението на прокуриста - фирмата не е работила, собственика няма задължение да подава Окд5 през перодите "неосигурени" от прокуриста. Наистина - няма приходи и разходи през това време.
Сга и големия проблем ... ревизорът държи, че прокуристът ТРЯБВА да се е осигурявал през целия период от вписването му до заличаването му в ТР (или съда, както беше тогава).
Според КСО прокуристите ги причислиха към ДУКове от ян.2007 - с МОД и т.н.
Аз лично не виждам проблем. Има ли основание ревизора да иска осигуряване за целия период на вписания прокурист? За започване и спиране на дейност на фирмата не се подава уведомл.чл.62, не се подава Окд5, ДУК не се заверява никъде?
#16 | 27.11.2013, 14:20
Публикации: 71 / 7
Здравейте, отново! Аз продължавам да човъркам темата с прокуриста. В НАП ми казаха, че след като фирмата действително не е имала дейност, то от РУСО нямат основание да откажат заверката. Да, ама не! От РУСО са се напънали, че нямат да заверят така .....и това е! Най-много да поискам писмен отказ!
Явно този случай им е единствения подобен!
#17 | 10.02.2015, 11:43
Публикации: 71 / 7
Само да вметна за информация на колеги, които биха имали подобен казус.
На "моя" прокурист му завериха най-сетне ОК така, както е плащано и отразявано в Д1. Подадох писмена молба за заверката и може би просто попаднах на друг ревизор.
Приложих към Договора за прокура едно допълнително споразумение за работа в точно определените периоди. Та .. мина.
#18 | 18.02.2015, 14:06
Публикации: 101 / 5
Здравйте, във връзка с договор за управление на ЕООД. Собственикът на фирмата се самоосигурява на 420 лв. от 2 години. Сега иска да сключи договор за управление със самия себе си. Възможно ли е хем да се самоосигурява във фирмата си, хем да има договор за управление в същата фирма, и трябва ли този договор да се регистрира в Агенцията по вписвания?
#19 | 18.02.2015, 15:31
Публикации: 2027 / 254
Здравйте, във връзка с договор за управление на ЕООД. Собственикът на фирмата се самоосигурява на 420 лв. от 2 години. Сега иска да сключи договор за управление със самия себе си. Възможно ли е хем да се самоосигурява във фирмата си, хем да има договор за управление в същата фирма, и трябва ли този договор да се регистрира в Агенцията по вписвания?

За ДУК , да възможно е , мо тогава ще имате осигуряване на две основания - 1. по ДУК за управленските си функции и 2. като СОЛ за това , че работи по икономическата дейност на фирмата . Не не се обявява в Агенция по вписванията .
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група