ВАЖНО: Открита кръгла маса на счетоводителите. За лицензирането с изпити.

17.03.2014, 18:59 190028 175

17.03.2014, 18:59
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте колеги,

Днес (17-ти март), като член на АССП, взех участие в дискусиите на кръгла маса на тема  “Проекции в развитието на нормативната уредба на счетоводството в Република България” в УНСС. Притеснена съм какво се готви и желая да ви информирам.

Беше ни представен анализ по проект по сключен договор за университетски научни поръчки „Възможности за развитието на организацията и нормативната уредба на счетоводството в България за малки и средни предприятия върху основата на континенталната счетоводна система” на проф. д-р Стоян Стоянов, катедра “Счетоводство и анализ” УНСС. Проектът беше презентиран от доц. Марина Михайлова. Не можах да намеря анализа публикуван онлайн, надявам се да го представят на всички, за да се запознаете и вие.

Съвсем накратко един от изводите от анализа, е че трябва да има организация с изпити на счетоводителите, например Институт. Представители на ИДЕС заявиха, че не искат ИДЕС да администрира този Институт, но настояват влизането на счетоводителите в него да става с 2-3 изпита - по счетоводство, данъчно и осигурително право. И само счетоводители положили тези изпити и взели съответните лицензи да имат право да съставят финансови отчети. Другите явно ще са оперативни счетоводители.

Академичната общност в лицето на известни доценти, професори, преподаватели и одитори също се изказа в тази посока. От Комисията по етика на ИДЕС имаше едно единствено по-балансирано мнение за Институт, но без изпити. Но аз лично разговарях с председателя на ИДЕС и той ми каза, че не приема идеята за организация без изпити. Господинът участва в групата по писането на новия закон за счетоводството. Аз също съм в Работна група към МФ по писането на новия Закон за счетоводство, така че следя нещата отблизо.

Представителите на Министерство на финансите слушаха и казаха, че за тях е било много интересно и полезно да чуят мненията на всички. Не изразиха становище, но казаха, че явно въпросите се въртят, около създаването на организация на счетоводителите. Призоваха всички, които имат както да добавят и искат за изразят мнение да им пишат.

Припомням, че Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) и Съюза на счетоводителите в България (ССБ) са против силно регулиране на професията. Общо взето неща се представиха така, че ИДЕС и академичната общност искат да ни защитава и утвърждават имиджа на професията, и не са доволни, че ние счетоводителите се дърпаме и не искаме.

Зад  “защита” и “имидж” е маскирана силна регулация на счетоводната професия и затова тази идея не се споделя от счетоводителите, които реално упражняваме професията, които се сблъскаме с нелоялна конкуренция от данъчни и други лица, които съставят отчети в конфликт на интереси, или лица, които нямат необходимия стаж и образование по Закона за счетоводството. Да, ние имаме нужда от защита от тях, но не по този начин.

Най-разочароващото за мен, беше че изказванията и анализа нямаха нищо общо с новата счетоводна европейска директива.  Да припомним, че целта на Директива 2013/34/ЕС е намаляването на административна тежест на малките и средни предприятия и облекчаване на тяхната отчетност. Разписаните текстове дават възможност на държавите членки наистина да облекчат малките предприятия, а посланията на директивата в преамбюла са твърде  ясни. Европа апелира облекчете малките и "Мисли първо за малките". Сега виждаме неимоверни опити да се изкриви духа на една полезна европейска директива и аз, като счетоводител и собственик на малък бизнес, съм много разочарована от това. Европейско законодателство се променя в посока на намаляване на регулаторните режими във всички области, а ние обсъждаме точно обратното.

Накрая водещата проф. д-р Снежана Башева заключи, че днес на кръглата маса сме се съгласили, че трябва да има някакъв Институт на счетоводителите в бъдещия нов Закон за счетоводството, а пък в последствие, вероятно когато го пишем, то да се решава как ще се влиза в Института. Първо това не отговаря на истината – не се съгласихме всички, и второ Институт без ясни параметри - това е много опасно, защото утре могат да лобират за най-лошия за нас и бизнеса сценарий.

Ще видим дали ще се намери правителството в България, което да предложи на Парламента да гласува така, че да лиши хиляди хора да си упражняват професията, за която са учили, по-която имат солиден стаж, и които я упражняват до момента съвестно и с много труд и нерви, както и да елиминира нас - счетоводните предприятия с дългогодишен опит на база, на който сме създали системи на отчитане в счетоводните си предприятия, за да обслужваме качествено и сигурно нашите клиенти. Кой ще позволи да се парцелира и монополизира бизнеса на счетоводни услуги, маскирано зад “загриженост” за професията?


Катя Крънчева



Още по темата:
Позиция на АССП: Относно регулиране на професията и транспонирането на Директива 2013/34/ЕС
Новини от АССП: Ще говорим за професията и новата счетоводна директива
Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

За счетоводната професия, новата счетоводна директива и предстоящи законодателни промени. Участие на АССП на 16-ти март (неделя) в икономическото предаване на България Он Еър. От тук можете да гледате предаването. В първия половин час от записа е: http://www.bgonair.bg/video/schetovodnata-profesiya-v-balgariya-i-obrazovanie-i-biznes-na-edin-ezik-li-govoryat
#1 | 17.03.2014, 22:38
Публикации: 11896 / 2168
Имаме ли нужда от по-скъпо счетоводство?
http://ime.bg/bg/articles/imame-li-nujda-ot-po-skypo-setovodstvo/
#2 | 18.03.2014, 07:21
Публикации: 6403 / 1127
Здравейте,

След като вече се дават средства за проекти по научни поръчки, не е голяма изненада, че изводите са угодни на поръчителите.
Съгласна съм, че формулировката "някакъв Институт" е откровена заявка за развързване ръцете на лобистите, а който "инвестира" в лобиране, той ще зададе параметрите на въпросния Институт.

Не става ясно, как изпитите сами по себе си биха гарантирали повишаване качеството на счетоводната дейност. Никой няма съмнения във високата квалификация на юристите в България, но оценките за съдебната система, в т.ч. от европейските институции, са, меко казано, негативни.

Песимист съм по отношение на възможностите ни да повлияем върху вземането на каквито и да било неблагоприятни решения по отношения на практикуващите професията счетоводител.

Хипотетично, ако се обединят счетоводителите и бизнеса и приемат риска всички заедно да бойкотират изпити и да провалят чрез не подаване на годишни декларации една данъчна кампания, чийто резултата да се изрази само в глоби, без да се платят данъци, би имало ефект на натиск.... Но реално е неосъществимо, защото отчетите са важни не само за фиска, а и за бизнеса, за нормалното му функциониране.

И какво да дискутираме за повишаване качеството на професията? Който може - го прави, който не може - учи другите. Ето тук имаме един сайт, изобилстващ от ресурси в помощ на счетоводителите. И да подчертаем дебело - напълно безплатен. А във форума всеки получава отговор, без значение въпросът на начинаещ ли е или се оформя дискусия по актуални нововъведения. Не е ли това един реален Институт за поддържане и повишаване квалификацията на счетоводителите? Има и други форуми, лични страници на колеги, които са д.е.с. и които организират обучения, семинари... Всеки може да избере свободно формата, по която да поддържа нивото си.

Сигурна съм, че това мое изложение ще бъде подложено на унищожителна критика, но Dixi et animam levavi :smile1:

#3 | 18.03.2014, 08:22
Публикации: 1202 / 120
Аз не разбирам едно: Кой се самопоставя над държавната изпитна комисия и едва ли не заявява, че системата на висшето образование у нас по "Счетоводство и контрол", "Финанси" и т.н. не струва пет-пари?! Разбирам обаче друго - изчака ли се да се озакони каквато и да било форма на регулация ще си останат само чесаните клавиатури по форумите! Според моето скромно мнение трябва всеки засегнат интерес да се отстоява на момента и до край. Има директива с ясна насока и всяко отклонение от нея трябва да се атакува пред съставителя й. Убедил съм се, че лобистите в БГ (независимо в коя област) са най-големите послушковци, когато нещо иде от вън.
#4 | 18.03.2014, 08:56
Публикации: 186 / 38
Ако университетските преподаватели поддържат тезата за полагане на нови изпити за съставителите на финансови отчети, те директно си признават, че не са научили студентите си на основните правила в счетоводството . Което си е истина - излизат студенти с отлични дипломи и не могат да правят разлика между принципа на начисляването и принципа на паричния поток,  не са в състояние да направят един Баланс или ОПР  ако счетоводната програма не е настроена така, че да им го даде наготово.  Колкото до институт - имаше опит да се направи  един - ИПСБ, но си трябва и ръководство, и структури, които да са работещи в полза на всички счетоводители, а не в издигане имиджа само на председателя му.  Струва се да се помисли да се ползват пари от ОП "Човешки ресурси" за създаване на  наш институт на счетоводителите , и структури по места.  По тази програма може да се направи опит да се създаде нагласа у счетоводителите да учат непрекъснато и да поддържат квалификацията си. Имам впечатления от провинцията - счетоводителите ходят на семинар само ако е безплатен, и то веднъж на две години.  Но основното според мен  са знанията на различните степени на образование - бакалаври и магистри.   И не на последно място - МФ да помисли за предвидимост на данъчната система. С тези ежемесечни и ежегодни  промени на данъчните закони - нито бизнеса може да планира дейността си, нито счетоводителите могат да поддържат квалификацията  си постоянно. 
Ами от моята камбанария - това виждам.
#5 | 18.03.2014, 09:10
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Само искам да вметна, че не всички университетски преподаватели поддържат тази теза.
#6 | 18.03.2014, 09:39
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Песимист съм по отношение на възможностите ни да повлияем върху вземането на каквито и да било неблагоприятни решения по отношения на практикуващите професията счетоводител.

Това не е вярно, Ирена. Ако смятах така, изобщо нямаше да си губя времето да участвам на тези мероприятия. Те търсят нашето съгласие, защото знаят, че без него биха прокарали една непопулярна мярка, която ще има много широк негативен обществен отзвук. 

Сега счетоводителите сме против тях, утре ще скочи бизнесът.
#7 | 18.03.2014, 10:23
Публикации: 58 / 12
В тази идея има много потенциал, ако разбира се бъде реализиран. Отдавна е ясно, че университетите не подготвят достатъчно добре кадрите за изискванията на бизнеса. Този институт може да запълни празнината. А и към младите счетоводители се гледа с голямо недоверие и полагането на тези изпити би спомогнало за по-бързото им реализиране.
Създаването на този институт и успешното полагане на изпитите ще измести ли изискването за стаж и образование за подписване на отчети?
#8 | 18.03.2014, 10:42
Публикации: 9261 / 1550
Едва ли тези изпити ще заместят изискването за стаж. Най-вероятно ще се изисква някакъв стаж за допускане до изпитите.

Бих искала да попитам Катя дали вече има някаква представа за очаквания обхват на "новата" гилдия?
1. Дали се предвижда да има широк достъп до изпитите или ще бъдат ограничени от високи встъпителни изисквания и високи такси? Дали целта е да се отдели един малоброен елит или да се даде възможност на всеки досегашен съставител на ГФО да се яви на изпит, за го издържи и да бъде регистриран?
2. Тъй като досегашните изисквания на ЗСч допускаха съставители да са и хора с друго висше образование, различно от счетоводство, при очакваното сертифициране не се ли очаква някакво "признаване" на изпитите от университетите на завършилите СК? Смятам, че това е допустимо при "широкия" достъп до сертифицирането.
3. Предвижда ли се облекчен режим за съставители на ГФО на малки и микро предприятия?
Все пак трябва да сме наясно какво се очаква....

Аз лично бих се съгласила на някакви изпити, но само ако са широко достъпни и не целят отделянето на един ограничен и затворен кръг от счетоводителска аристокрация. Последното тълкувам като предпоставка за корупция и извращения.
За незачитане резултатите от университетското образование и за дискриминацията няма да коментирам.
#9 | 18.03.2014, 10:49
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
petR,

Разбира се, че изискването на стаж и опит би се запазило. Логично е да се изисква някакъв стаж в професия, преди да станеш съставител на финансов отчет.

Как точно полагането на тези изпити би спомогнало за по-бързото реализиране на младите специалисти? В момента всеки млад специалист например след диплома магистър може да работи 2-3 години, да натрупа опит и ако има желание може да създаде малък счетоводен бизнес. Защо да спъваме младите хора да работят за себе си? Напротив, тези мерки, които се предлагат ще ограничат младите хора. Аз съм учудена, че това не може да бъде схаванато.
#10 | 18.03.2014, 10:52
Публикации: 186 / 38
petR,  Ако поддържате тезата за изпити за сертифициране на счетоводители - тогава защо сме ходили на държавни изпити, защо сме писали дипломни работи ? Не мислете, че го пиша от страх за себе си - аз догодина живот и здраве се пенсионирам,  и ще си работя за кеф.  А пък и за мен няма кой знае какво да се промени.  Но мисля, че образованието трябва да е достатъчно за заемане на длъжността и упражняване на професията - останалата регулация да произтича от пазара, а не от някакви лобита в ИДЕС  и МФ.   Именно затова смятам за необходимо да иммае професионална организация - ама на счетоводителите, без натрапени шапки отгоре, които в един момент да се превърнат в монополисти в професията.  Създаването на регистър на счетоводителите, които имат право да съставят отчети е с друга цел.  Защото - сега  за съставител на отчет мога спокойно да напиша Вашето име, пък Вие ако изобщо  някога разберете - отивайте в съда да доказвате, че не сте Вие.   Такъв регистър може да е в ръцете на наша професионална организация, може да е и в Търговския регистър - Управителят на дружеството да може да заявява кой ще му е съставителя на отчета.  Защото сега - любовницата през годината се прави на счетоводител, после се плаща на някой колега да се разпише - и толкова - отиват на кино принципите за вярно и честно представяне на информацията.  Професионалната организация на счетоводителите трябва да е отделна и независима от ИДЕС.  Професията "счетоводител" не трябва да бъде регулирана. Знам, че някои колеги много им се иска професията да е регулирана, надявайки се някой да им даде наготово и цени на услугите.  Въпроса за цените е друга тема. В момента обсъждаме мястото и ролята на професията "Счетоводител" в обществения живот.
#11 | 18.03.2014, 11:00
Публикации: 186 / 38
Поддържам тезата, че за съставител трябва да има определен стаж. Но не приемам идеята за нови изпити. Не приемам идеята хора от други професии да имат право да са съставители. Като искат - имат право поне една магистратура да завършат, и да  влязат в професията. Икономическите техникуми също предлагат варианти на съкратено обучение след завършено средно образование.  Да сте видяли авиатор да  има право да вади зъби ?  Изваждането на другите професии от състава на съставителите на отчети ще е въпрос на зрялост на законодателите да издигнат престижа на професията "Счетоводител". Благодаря на организаторите на тази дискусия и много се надявам на успех.
#12 | 18.03.2014, 11:07
Публикации: 18 / 13
Когато се предложи проекта на закона за обществено обсъждане е добре да засипем МФ с мнения против регулацията, ако в проекта е предвидена такава.  Предлагам в обсъждането на закона да се включи и КЗК като орган, защитаващ свободния пазар и конкуренцията. След това ако се приеме закона можем да го обжалваме пред върховния административен съд, също така може да се сезира Европейската комисия за евентуално започване на наказателна процедура срещу България, но трябва добре да се прецени дали ще има правно основание. Поддържам идеята за регистър и вписване на база образование и стаж, също и за ДЛР по регистрацията да се даде право и вмени задължение, когато се обявява отчета да проверяват дали е съставен от правоспособно лице като им се предостави служебен достъп до съответния регистър.
#13 | 18.03.2014, 11:13
Публикации: 186 / 38
От опит знам, че и Парламента, и Държавните институции - не се занимават да четат личната ни кореспонденция, в която изразяваме някакво мнение - те предпочитат да разговарят с  няколко легитимни представители. Така че да не чакаме да ни натрапят някакъв закон, пък после да го обжалваме, ами да дадем повече аргументи  в ръцете на тези, които поне засега са канени на подобни дискусии.
#14 | 18.03.2014, 11:18
Публикации: 18 / 13
Ок, извадка от Конституцията
Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.
(4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.
#15 | 18.03.2014, 11:19
Публикации: 6403 / 1127
Не приемам идеята хора от други професии да имат право да са съставители. Изваждането на другите професии от състава на съставителите на отчети ще е въпрос на зрялост на законодателите да издигнат престижа на професията "Счетоводител".

Това също е промяна в съществувашите правила, постигната чрез регулация, а не чрез свободна конкуренция. Моята одиторка е инженер-химик и е много веща в счетоводството. :smile1:
#16 | 18.03.2014, 11:22
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
ХХХХХ, не мога да прогнозирам. Всичко е на етап разговори и предложения. Това, което със сигурност чух и прочетох в  протокола, че се предлага от ИДЕС за всички счетоводители, които искат да съставят ГФО да държат по 2-3 изпита по счетоводство, данъчно и административно право, за да влязат в този Институт. Подхвърлено беше, който е завършил магистър СК да не държи изпит по счетоводство, но данъчно и осигурително право си остава.

Затова не мога да кажа какво да се очаква. Все пак са на етап "прокарване на идеята" аз му казвам лобиране, чрез подходящите средства - настройване на обществеността, поръчкови изследвания и тн... :) Тепърва ще предстои да се обсъждат  подробностите.

Аз просто искам широка дискусия сред самите счетоводителите - сред тези, които реално практикуваме. Защото се чуват такива изказвания за счетоводителите, които изобщо не съответстват на моя поглед над нещата - че сме некомпетентни, че не си актуализираме знанията и тн.

Един млад човек от академичните среди се изказа доста неласкаво за счетоводните фирми, където той бил имал опит - че се наемали хора без съответното образование или с друго образование и те измествали младите хора. Предполагам на ниво помощник счетоводител някъде може и да има подобни заети. В моята кантора няма нито един такъв. За мен един лиценз - не гарантира нищо. 
#17 | 18.03.2014, 11:28
Публикации: 1202 / 120
http://www.nursing-bg.com/sert.html   ето ви един "прекрасен" пример как тесен кръг от предимно лекарски съпруги (и други) обсебиха цяла една гилдия в собствен интерес. Прокараха си го в закон. Обявиха се за лектори и сложиха непосилен по време и средства норматив за поддържане на почти никому ненужният лиценз. Именно поради това аз още при първият разговор по темата изразих мнение, че системата с отнемане на точки, както при шофьорите, е много по-добро отражение кой да остане и кой да догонва с допълнително обучение в специализиран институт, изпити и временно спиране на професионалните права. Така и дребният бизнес няма да страда от пишман-счетоводители. Не съм счетоводител, но като икономист-социолог по труда и човек цял живот работил с хора смятам, че за този тип системи "безразличното" (физ.) равновесно състояние е най-доброто решение за баланс. Новият закон би следвало да гарантира именно баланса между всички интереси, както тези вътре в гилдията така и външните, с потребителите й.
#18 | 18.03.2014, 11:34
Публикации: 71 / 7
Поддържам тезата, че за съставител трябва да има определен стаж. Но не приемам идеята за нови изпити. Не приемам идеята хора от други професии да имат право да са съставители. Като искат - имат право поне една магистратура да завършат, и да  влязат в професията. .........

Подкрепям напълно!

Подкрепям евентуално идеята за регистър на правоспособни съставители. Но ! Да се подават документи за вписване ( с евентуална малка административна такса), като се приложат дипломи и документи за стаж. Какви изпити?! Който е заинтересован се учи непрекъснато, следи промени и има безброй отговорности. В чл.35 достатъчно добре е разписано изискването за съставители.

Кажете как да ви подкрепим!

Освен това, само вмятам, не можем всички да сме специалисти във всички аспекти на счетоводството. Така както докторите и адвокатите са по-добри в конкретна област.
#19 | 18.03.2014, 11:34
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
premier7008, благодаря за мнението. Много бих искала да чуя повече мнения от колеги, практикуващи професията и съставящи ГФО, за които това е основна дейност и няма друга такава, като одит, преподаване, водене на курсове и тн.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група