Промените в кодекса на труда, регламентиращи основни права, задължения и възможности за работодателите.

Време на провеждане:
на 27.03.2017, с начален час 10.00
Място на провеждане:
София, зала КИТОВ ЦЕНТЪР, ул. „Люлин планина” № 33 а
виж на картата
Цена с ДДС:
204 BGN
-
Лектор/и:
Теодора Дичева Т; Зорница Димитрова
Програма:
09.00 часа – 13.30 часа Теодора Дичева

Задълженията на работодателите в началото на годината, и какви са сроковете за тяхното изпълнение: отчитане на извънреден труд, уведомяване на работниците за размера на ПГО, който имат право да ползват и др.

Правата и задълженията на работодателите след получаване на ЕР на ТЕЛК, с коeто е трудоустроен техен работник или служител.

Задължението на работодателя да водят трудови досиета на работника или служителя– кои са документите, които работодателите следва да включат в трудовите досиета – задължение за създаване на трудово досие, ред за получаване от работниците на документи, съдържащи се в трудовото досие. Нова възможност за част от документите в трудовото досие да бъдат създавани и съхранявани като електронни документи.

Работно време с променливи граници– най-нова гъвкава форма на работното време, приета с летните промени жт м.юли 2015 г. на КТ и НРВПО – приложима и кога, предимства и недостатъци.

Новата възможност заменила сливане на празници чрез разместването на работни и почивни дни: ползване на почивка за празници, падащи се в събота и неделя през първия работен ден – чл. 154 от КТ.

Еднодневният трудов договор – нова форма на наемане на работници за един ден- приложно поле, очаквани промени насочени към облекчаване на режима на получаване и регистриране на тези договори.

Новите възможности за работа на непълнолетните от 16 до 18 годишна възраст– разрешава се на учениците да работят до 22.00 часа, без да се счита че полагат нощен труд.

Дуална система на обучение или обучение чрез работа: новите възможности за сътрудничество между училището и бизнеса с акцент върху задълженията на работодателите, приели на работа непълнолетни лица (промените от 2015 и 2016 г.).

Либерализиране на режима за ползването на платения годишен отпуск (ПГО) – няма график, но има давност, писмената форма – задължителна за работодателите и работниците, когато ще искат, предоставят, отказват и отлагат ПГО.

Новото в реда за налагане на дисциплинарните наказания – кой може да налага дисциплинарни наказания, след последните промени на чл. 192, ал.1 от КТ.

Чл. 330, ал.2, т. 10 от КТ – новото основание, в сила от 01.08.2016 г. за прекратяване на трудов договор при несъвместимост за педагогически специалисти съгласно Закона за предучилищното и училищното образование.

Връщането на възможността за прекратяване на трудовия договор на работник, отговарящ на условията за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст – чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ, и новите основания за прекратяване на трудовото правоотношение при „ранно пенсиониране“по чл. 68а от ксо – чл. 328, ал. 1, т. 10а, 10б и 10в от КТ.

Новите моменти, в сила от 01.01.2016 г., при обезщетението по чл. 222, ал. 3 КТ във връзка с новата ал. 4 от КТ при „ранно пенсиониране“ по чл. 68а от КСО.

Поставянето на “специален знак за спиране”– най- новото правомощие на инспекторите по труда, когато нарушението в правилата за здравословни и безопасни условия на труд създават опасност за живота и здравето на хората.

Очаквани промени в Кодекса на труда за работодателите и работниците в началото на 2017 г.



14.00 часа – 16.00 часа Зорница Димитрова

Директива 96/71/ЕО относно командироването на работници в рамките на предоставянето на услуги – основни правила за работа в друга държава-членка. Персонален обхват. Териториален обхват. Действие във времето.
Промени в Кодекса на труда в сила от 1 януари 2017 г. – ново определение за командироване в държави-членки на ЕС и нови правила за определяне на трудовото възнаграждение.
Новата Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги – процедура за командироване.
Определяне на приложимо законодателство – Регламент /ЕО/ № 883/2004. Основно правило и изключения. Процедура за издаване на удостоверение А1 от НАП.
Внасяне на осигурителни вноски в България. Специални правила за определяне на осигурителния доход – чл. 6а от КСО /редакция в сила от 1 януари 2017 г./. Контрол по спазването на специалните разпоредби – съдебна практика.
Обмен на информация между държавите-членки съгласно новата Директива 2014/67/ЕС, в сила от 1 януари 2017 г.



Китов Център гарантира винаги високо качество.
Най-добрите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси.
Ефективни обучения в малки групи.
Условия и цени:
Цена 170 лева без ДДС


Сумата се превежда по сметката на КИТОВ ЦЕНТЪР ЕООД
BG13BUIB98881045896700; BIC: BUIBBGSF

За втори и следващ участник от една организация – 10% отстъпка.

В цената са включени лекции, печатни материали,много кафе – “Кабо Верде” и вкусен обяд от
„Матти Ди”.

В платежното нареждане моля впишете датата на семинара.

Краен срок за записване или до попълване на местата.

Местата за семинара са ограничени. Заявката е активна при получено плащане.

← ПРОМЕНИ В ЗКПО , ЗДДС и ЗДДФЛ. ГОДИШНО СЧЕТОВОДНО И ДАНЪЧНО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА 2016 Г.
ПРОМЕНИ В СОЦИАЛНОТО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ 2017 ГОДИНА →

Публикувал семинара:
Организатор на семинара:
Китов център ЕООД
Телефон:
02 9515854
В категория:

Статии от КиК

Абонамент 2024

Абонамент 2024

6192
Уважаеми потребители, Платформата е актуализирана и подготвена за работа за 2024 година. ➤ Препоръчваме да...
Статии от КиК (виж още)

Последно от форума

Пенсия и ТЕЛК

160
Моето предложение е да работите по документите, които са пред вас. В момента нямате решение на ТЕЛК и нямате основание да не го ...

Регистрация онлайн магазин и одиторски файл

62
Здравейте, Българско дружество осъществява търговия на дребно чрез онлайн магазин. Дружеството осъществява дейност в България и ...

Бракуване на ДМА

178
Пропуснал съм ги тези промени, какви са? Кой давностен срок ще изтече? Иначе принципно за бракуването - комисия или техническо л...

Окончателен осигурителен доход

620
Доходът, който ще бъде зачетен в тези случаи е авансовия, върху който са внесени осигурителните вноски. размаркирал се е текста...
Още от форума