Одиторската компания "КПМГ България" с глоба за 100'000 лева за одита си на КТБ
"КПМГ България", част от международната мрежа KPMG, ще бъде глобена със 100 000 лв. заради "значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ" за периода 2009 - 2013 г. Това съобщи председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева пред агенция "Ройтерс".



Санкцията за КПМГ е 100 000 лв., тъй като става въпрос за 5 отделни нарушения, всяко от които се наказва с максималната сума от 20 000 лв.

Глобени със още 100 000 лева ще бъдат и двама експерт-счетоводители от "КПМГ България". Комисията не посочи кои са те. Все пак Ваня Донева обясни пред БТА, че единият ще бъде санкциониран с 40 000 лв., а другият – с 60 000 лв. Първият експерт-счетоводител е заверил два годишни отчета на банката, а вторият – три. За всеки от тях е наложена максималната глоба от 20 000 лв. Така общата глоба за КПМГ и експерт-счетоводителите от одиторската компания е 200 000 лева.

Защо не се стигна до отнемане на лиценз?

По закон Комисията може да отнеме временно правото за упражняване на дейност за срок от две години на фирмата или на конкретния експерт-счетоводител. Това също е било предложено на днешното заседание, но не са събрани нужните по закон гласове, за да бъде прието.

До момента КПМГ не са коментирали констатациите на регулатора. Няма и коментар от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

Напомняме, че дупката в КТБ се оказа над 4 млрд. след оценката, направена от други три независими одиторски компании – "Ърнст енд Янг одит", "Делойт България" и "АФА". Техните доклади показаха загуба и необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4.2 млрд. лв.

Все пак кого ще лишат от право на упражняване на дейност?

С лишаване от право да извършва финансови одити за максималния възможен срок от 2 г. е наказан експерт-счетоводителят Николай Орешаров, регистриран одитор № 0494, управляващ и представляващ "Контадор Одит" ЕООД. Той е бил същевременно член на одитния комитет на КТБ и е заверявал отчетите на над 50 фирми, кредитополучатели на банката.

Няма информация той въобще да е глобен от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Оставаме да се чудим все пак чии "значителните пропуски” са по-големи – тези на "КПМГ България", заверявала КТБ или на eксперт-счетоводителя Николай Орешаров, заверявал кредитополучатели на банката.


снимка: Ройтерс