До 15 февруари счетоводните предприятия подават в ДАНС план за обучение на служителите си
В ДВ, брой 3, от дата 8.1.2019 г. бе обнародван новият Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ППЗМИП). Един от първите срокове, които се въвежда с правилника е 15 февруари на всяка година.

Счетоводните предприятия са задължени лица по ЗМИП като лица, които по занятие предоставят счетоводни услуги и/или консултации в областта на данъчното облагане, съгласно чл. 4, т. 13 от закона.

Съгласно чл. 67, ал. 1 от ППЗМИП задължените лица трябва да изготвят на годишна база план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на ЗМИП и актовете по прилагането му. Така изготвения план се изпраща на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ в срок до 15-о число на месец февруари на годината, за която се отнася.

Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП) проведе разговори с ДАНС, за да потвърди, че макар правилникът да е приет сравнително скоро, а примерните вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането, да не са публикувани все още на страницата на ДАНС, то изпращането на плановете за тази година е задължително. Макар и неофициално потвърдихме, че е необходимо планове за 2019 г. да бъдат изпратени в срок до 15.02.2019 г.

При извършване на проверки на място задължените лицата трябва да представят на контролните органи от ДАНС тези плановете, като и отчетите по изпълнението им.

В плана се включва и текущо практическо обучение, насочено към разпознаване на съмнителни операции, сделки и клиенти, и предприемане на необходимите действия при възникнали случаи на съмнение за изпиране на пари.

Във връзка с кратките срокове АССП разработва безплатно за своите членове примерен „План за въвеждащо и продължаващо обучение съгл. чл.67, ал.1 ППЗМИП за 2019 г.“ с указания за изпращането му в ДАНС.

10 причини за твоето членство в АССП



Асоциация на счетоводителите и счетоводните предприятия
Tel.: +359 2 980 27 05
Mob.: +359 886 777 099
E-mail: office@apac-bg.org
www.apac-bg.org
За контакт: Весела Динева - Главен секретар