Определени са нови размери на удръжките по наложени запори от пенсии

Националният осигурителен институт (НОИ) уведомява, че с промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) са изменени критериите за определяне на размерите на удръжките по наложени запори върху доходи.

В съответствие с това и във връзка с новите минимални размери на пенсиите от трудова дейност в сила от 1 октомври 2017 г., са определени нови размери на удръжките по наложени запори върху пенсии, считано от 1 ноември 2017 г.

Съобразно новите критерии в ГПК удръжките се определят в зависимост от размера на получавания от пенсионера доход от пенсии и добавки, който се съотнася към минималната работна заплата за страната, както следва:

-> при размер между минималната работна заплата и двукратния размер на минималната работна заплата – удържа се една трета част, ако лицето е без деца, и една четвърт част, ако е с деца, които издържа;

-> при размер между двукратния размер на минималната работна заплата и четирикратния размер на минималната работна заплата – удържа се една втора част, ако лицето е без деца, и една трета част, ако е с деца, които издържа;

-> при размер над четирикратния размер на минималната работна заплата – удържа се горницата над двукратния размер на минималната работна заплата, ако лицето е без деца, и горницата над два пъти и половина размера на минималната работна заплата, ако е с деца, които издържа.

В досегашните текстове на ГПК удръжките се определяха на базата на фиксирани суми за получаваните доходи от пенсия.

Пенсионерите, върху чиито пенсии е наложен запор, ще получат дължимите им пенсии и добавки за месец ноември 2017 г. с пощенски запис, след удържане на съответната сума по запора. За новия размер на удръжката те ще получат и уведомително писмо.