Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната.

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Състоя се и избор на ново ръководство на Надзорния съвет на НОИ. За председател на ръководния орган на институцията бе избран Стефан Василев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Като представител на изпълнителната власт на поста заместник-председател на съвета застава Калина Петкова, директор на дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд““ в Министерството на труда и социалната политика. Заместник-председател от квотата на синдикалните организации ще бъде избран на следващото заседание на съвета.

Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване председателството на Надзорния съвет на НОИ е с мандат една година и се предава на ротационен принцип между трите страни, участващи в него – изпълнителна власт, работодателски организации и синдикати.