НОИ публикува нова е-услуга за постъпили болнични листове

Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя нова електронна услуга „Справка за постъпилите данни в Електронния регистър на болничните листове от издаден/анулиран болничен лист“, предназначена за осигурителите и упълномощените от тях лица, които подават документи за изплащане на парични обезщетения от държавното обществено осигуряване.

Услугата дава възможност за получаване на информация от Електронния регистър на болничните листове, необходима на осигурителите за попълването на удостоверение, приложение № 9 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Справката е достъпна на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в рубрика „Е-услуги“/Справки с въвеждане на ЕИК и Идентификационен код на осигурителя (ИКО), издаден от НОИ. За получаване на необходимата информация от регистъра се въвежда ЕГН на осигуреното лице и уникален номер на болничен лист. Справката дава информация за датата на издаването, периода на временната неработоспособност, дата на постъпване на данните в Електронния регистър на болничните листове и актуалния статус на конкретния болничен лист.