НОИ отново консултира работещи в Гърция българи

С участието на експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) в гръцкия град Александропулис се състоя консултационен ден по пенсионни въпроси съгласно българското и гръцкото законодателство, както и за прилагане на правилата за координация на схемите за социална сигурност.

Нашите сънародници от Александруполис, Ферес, с. Ликофи, Суфли и околностите основно се интересуваха от условията за придобиване на право на българска пенсия, зачита ли се гръцкият стаж за правото на българска пенсия, какви са възможностите за ранно пенсиониране, изискванията за стаж при отпускане на българска пенсия и възможността за заплащане на осигурителни вноски при недостигащ стаж. Друга група въпроси касаеха условията за получаване на парични обезщетения за безработица, минималния и максималния размер на паричното обезщетение за безработица, периода за неговото получаване.

В сградата на българското училище в Александропулис на въпросите отговори екип на териториалното поделение на НОИ - Благоевград, воден от неговия директор Илиан Георгиев. От посолството на България в Атина участие взе Димитър Божилов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси. Подобни консултационни дни за работещите в южната ни съседка българи през м.г. имаше в Солун и в Кавала.