Информация във връзка с  цената на обажданията към единния телефонен номер 0700 14 802

Във връзка с появилата се в публичното пространство информация относно цената, която заплащат клиентите на НОИ при обаждане на единния телефонен номер 0700 14 802 за връзка с институцията, Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че посоченият телефон не работи с тарифа с добавена стойност и по никакъв начин не натоварва сметките на потребителите повече от обявенaтa на интернет страницата на институцията цена за минута разговор.

Още с въвеждането на универсален номер 0700 на интернет страницата на НОИ ясно е посочено, че разговорите, провеждани през телефонен пост от фиксирана мрежа, са на цената на един градски разговор за цялата страна, а при тези, при които свързването се осъществява от мрежата на мобилен оператор или международна линия, се заплаща цената на разговора в зависимост от абонаментния план на лицето. Това са стандартните условия за използване на универсален номер 0700, който се предлага от много други държавни институции.

Националният осигурителен институт се стреми чрез своя Контактен център да осигурява навременна и полезна информация на клиентите си и да способства ефективното им възползване от осигурителни права. Големият брой потребители на услугите на НОИ и ограниченият капацитет на Центъра създават в определени времеви интервали ситуации, при които се налага по-продължително изчакване за връзка с оператор. Въпреки голямата натовареност, операторите полагат усилия да консултират или отговорят на въпроса на всеки гражданин. Средната продължителност на разговора е под 5 минути, а на изчакването за включване – 9 минути. Част от потребителите обаче прекратяват изчакването и прекъсват връзката до четвъртата минута.

В отговор на нарасналия в края на 2016 г. поток от входящи обаждания към контактния център са предприети действия за увеличаване на неговия капацитет. Същевременно НОИ разширява каналите за достъп до информация чрез развитие на електронни справочни услуги, достъпни чрез ПИК и ЕГН на лицата.