Експерти от 21 европейски държави обсъждат електронния обмен на данни в социалното осигуряване в София

Над 150 участници от 21 европейски държави ще се включат в технически семинар за обмен на данни в областта на социалното осигуряване, организиран от Националния осигурителен институт (НОИ).

Събитието ще се проведе на 29 и 30 ноември 2018 г. в хотел „Бест Уестърн Хотел Експо“ в София. 

Проявата е част от програмата на Европейската мрежа на Международната организация по социално осигуряване (МАСО). Тя ще събере на едно място представители на повече от 30 европейски осигурителни служби и експерти от всички български институции, които са компетентни органи по електронния обмен на данни в социалното осигуряване.

Ще бъде представен опитът на страните-членки във внедряването на интегрираната система за електронен обмен на данни и ще се посочат работещите механизми за обмен на данни с осигурителните институции извън Европейския съюз. Във фокуса на разговорите ще влязат още перспективите за бъдещото развитие на електронния обмен, свързани с въвеждането на Единен европейски осигурителен номер, и предизвикателствата, които новите комуникационни технологии поставят пред административните структури. Програмата предвижда също дискусия по актуалните в момента въпроси за защитата на личните данни и киберсигурността.

Основните теми на семинара ще бъдат представени от 15 водещи експерти в областта на технологиите и бизнес процесите в информационния обмен.