Близо 300 души се възползваха от българо-германските консултационни дни в Пловдив

Близо 300 граждани се възползваха от възможностите, които предоставят традиционните българо-германски консултационни дни, състояли се в средата на май т.г. в Пловдив.

Четири екипа от експерти от двете държави консултираха 298 души с осигурителни периоди, придобити съгласно законодателствата на България и Германия. Те бяха информирани за необходимите документи за удостоверяване на стаж, положен на територията на Германия, за условията, при които се отпускат германски пенсии, така също и за актуалните промените в законодателството за правото и изчислението на българските пенсии.

Заинтересованите лица потърсиха информация относно условията за придобиване на право на пенсия в двете страни, преизчисляването и изплащането на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност на Европейския съюз, искаха да научат повече за очаквания размер на бъдещата си германска пенсия.

Събитието се организира от НОИ и Федерацията на Германското пенсионно осигуряване. Тези консултационни дни имат 10-годишна история, като за това време са предоставени вече над 10 000 консултации. Практиката и популярността на този формат показват, че за хора със стаж в двете страни е изключително полезно да бъдат запознавани едновременно с индивидуалните им права според българското и според германското законодателство.