Българо-германски консултационни дни за пенсиите ще се проведат в Бургас през септември

От 26 до 28 септември 2017 г. териториалното поделение на Националния осигурителен институт в гр. Бургас ще бъде домакин на традиционните българо-германски консултационни дни.

Те се организират от осигурителната институция, Федерацията на Германското пенсионно осигуряване и Германското пенсионно осигуряване Средна Германия.

В рамките на проявата четири експертни екипа от двете страни ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи в България, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.

Заинтересованите лица ще имат възможност да се консултират по въпроси, свързани с условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социално сигурност, съдържащи се в европейските регламенти, както и за очакван размер на бъдещата им германска пенсия.

Срещите с експертните екипи са безплатни и според желанието на консултираните могат да се проведат както на български, така и на немски език.

Консултациите ще се проведат според предварително направени графици в сградата на териториалното поделение на НОИ в гр. Бургас, с адрес: бул. „Стефан Стамболов“ № 126.

Желаещите могат да си запишат приемен час на телефони 056/803 752 и 056/803 729 или на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Приемното време и за трите дни е от 09:00 ч. до 16:30 ч.

За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за образование и курсове, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство, жените следва да носят и акт за раждане на дете/деца.