Служители на Икономическа полиция, НАП и ИААА извършиха проверки на пунктове за ГТП и автошколи във всички области на страната

Служители на „Икономическа полиция“ от ГДНП, областните дирекции на МВР и СДВР и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и на Националната агенция за приходите извършиха проверки в пунктове за технически прегледи и автошколи на територията на всички областни центрове. По време на инспекциите, проведени на 22 ноември, са констатирани са редица нередности.

В Карнобат при проверка на пункт за технически прегледи на моторни превозни средства е установено, че наличните холограмни стикери за извършен технически преглед следва да са 26 на брой, а на място са открити в наличност 25. Пак там е запечатана автошкола, поради липса на касов апарат.

Във Варна е образувано досъдебно производство срещу собственик на пункт за ГТП. Проверяващите не са открили финансово-счетоводна документация. При направена на място проверка е установено, че стойностите на отработените газове на явил за преглед автомобил не отговарят на показателите на уреда. Констатирано е че показателите от първичния преглед са отпечатани на файлове (word/excel), графично имитиращи разпечатките на измервателния уред с предварително зададени стойности в рамките на допустимите емисии.

В учебен център в града е установено разминаване в броя на наличните в архива учебни картони и броя на преминалите на изпит пред ИААА-Варна кандидати преминали обучение в центъра.

В Монтана при проверка на автошкола са констатирани нарушения, за които са издадени два акта от ИААА.

Автошкола в  Пазарджик също е санкционирана, защото са открити нарушения в работата й.

В Силистра е проверен пункт за годишни технически прегледи, където е установено, че в издаденото от дружеството Удостоверение за техническа изправност на минала преглед кола, не е отразено, че тя е със счупено предно стъкло. За това на фирмата е съставен акт.

В Хасково, в пункт за ГТП е установено неспазване на утвърденото време за извършване на периодичен преглед. В него е констатирано и несъотвествие при регистрираните и отчетените дейности. Заради това обектът е запечатан със съобщение от НАП.

Сериозни нарушения са констатирани в пункт за ГТП в гр. Шумен. Служителите са установили, че липсват 28 броя холограмни стикери за извършен технически преглед. Там работата за изясняване на случая продължава от служители на Икономическа полиция от ОДМВР, Шумен. Проверена в същия град автошкола също се е оказала, работеща в нарушение. По време на проверката е установено, че учебните картони на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС са непълно оформени.

Проверки са извършени и в пункт в Ботевград, където са констатирани известни нарушения.