Резултати от проверка на обекти за търговия с енергийни продукти, извършена на територията на областите Пловдив и Хасково

Контролните действия са проведени под координацията на Междуведомственият център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП

На 17 и 18 май т. г. Междуведомственият център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП координира извършването на специализирани проверки на шест обекта за търговия с енергийни продукти на територията на областите Пловдив и Хасково. Контролните действия стартират след индикация за некоректно данъчно поведение на търговски дружества и са реализирани от служители на областните дирекции на МВР в Пловдив и Хасково, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, представители на Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“.

В хода на специализираните проверки на две бензиностанции, разположени на територията на гр. Харманли, са открити допълнително монтирани устройства, които не били описани в схемите на обектите. По мнение на експерти електронните блокове служели както за прикриване на реалните количества доставяни горива, така и за манипулиране на постъпващата информация към приходната агенция. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234в от НК по описа на Районно управление - Харманли.

За различни законови нарушения от контролните органи са съставени 4 протокола за задължително предписание и 9 акта за установени административни нарушения. Събрани са около 11 000 лева данъчни задължения. На един от обектите е установена продажба на некачествен бензин А-95. Бензиностанцията е запечатана от Метрологичната агенция и е наложена принудителна административна мярка “забрана за разпространение на гориво в търговската мрежа“. Допълнителни контролни мерки са предприети и към данъчен склад, доставчик на некачествения енергиен продукт, както и към петролна база в гр. Пловдив, която е затворена поради липса на нивомерна система.

Проверките на двата обекта продължават.