Инспектори на НАП отказаха 50 лв. подкуп. Предложилият парите е арестуван

Подкуп от 50 лв. е предложил собственик на търговски обект в Сандански на екип проверяващи от звеното за фискален контрол на НАП, за да не санкционират дружеството за неиздадена касова бележка. Данъчните веднага са сигнализирали полицията и предложилият подкупа е задържан от правоохранителните органи. Предстои налагането на глоба до 2000 лв. и запечатването на търговския обект, допълват от приходната агенция.

От НАП припомнят, че никога и по никакъв повод служители, извършващи проверки не могат да искат и получават пари от проверяваните. За всяка проверка в обект инспекторите се легитимират със служебна карта, чиято валидност може да бъде проверена с обаждане на телефона на НАП 0700 18 700. На същия телефон се приемат сигнали за данъчни нарушения или противозаконни действия на служители на агенцията за приходите.

„Имаме ясни етични стандарти в НАП, които спазваме стриктно, защото обществото ни е гласувало доверие, което сме длъжни да оправдаваме всеки ден. Благодаря на колегите за професионалното отношение.“ каза по  повод на случая заместник-изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.