Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне   нов размер на минималната работна заплата

С проекта на Постановление се предлага на Министерския съвет да определи нов размер на минималната работна заплата за страната през  2018 г. от 510 лв.

През 2018 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 10,9% от 460 лв. на 510 лв., ще се стимулира активността на пазара на работната сила, което ще доведе до значително нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на пазара на труда и ще се повиши и покупателната способност и жизненото равнището на населението. Повишаването размера на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта  и качеството на живот на населението в страната.

Правно основание за приемане на постановлението за определяне на  минималната работна заплата за страната е чл. 244, т. 1 от Кодекса на труда.

Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват в рамките на предвидените средствата по бюджетите на бюджетните организации. Изплащането на минималната работна заплата в търговските дружества е за сметка на съответните дружества.

Лице за контакт: Теменужка Златанова, началник на отдел „Жизнен стандарт, доходи от труд и социална икономика“, дирекция „Стратегическо планиране и демографска политика“,

тел.:02/81 19 513, ел. поща:tzlatanova@mlsp.government.bg.



Дата на откриване: 15.11.2017 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 15.12.2017 г.