Проект на ПМС за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане

С проекта на акт се променя Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане с цел привеждането му в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица, във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, като се определят двама служители по сигурността на данните и техните отговорности.

 

Намалява се числеността на общата администрация със 7 щатни бройки – 4 щатни бройки преминават към Фонд „Социална закрила“, 2 щатни бройки – за служителите по сигурността на данните и 1 щатна бройка за увеличаване числеността на заместник изпълнителните директори, като се запазва числеността на персонала в специализираната администрация на Агенцията за социално подпомагане.

 

Промените в досегашната структура на Агенцията се налагат с оглед целесъобразност и постигане на по-добра ефикасност и ефективност във функционирането на администрацията на Агенцията. Обединяват се дирекция „Човешки ресурси“ и дирекция „Правна и обществени поръчки“ с цел оптимизация на структурата и рационализация във функциите й, като се обособява една дирекция с наименование „Човешки ресурси и правно обслужване“.

 

Дирекция „Анализ, административно и информационно обслужване“ променя наименованието си на Дирекция „Анализ и административно обслужване“, като от нейните функции се извеждат дейностите по администриране и поддържане на интегрираната информационна система и осъществяване техническото осигуряване на дейността на Агенцията.

 

Създава се нова дирекция „Социални услуги“ в структурата на специализираната администрацията на Агенцията в изпълнение на Приоритет 10 от Програмата за управление на Правителството на Република България за периода 2017-2021 г. за провеждането на политика, насочена към деинституционализация на деца и хора с увреждания.

 

Обособява се самостоятелна дирекция „Информационни системи“ за гарантиране на правилното протичане на дейностите във връзка с реализирането и развитието на процесите по електронното управление в Агенцията и нейните териториални структури.

 

Запазва се общия брой дирекции „Социално подпомагане“.

 

Закрива се дирекция „Социално подпомагане“ Алфатар с териториален обхват общините Алфатар и Кайнарджа и същата преминава към дирекция „Социално подпомагане“ Силистра. Разделя се дирекция „Социално подпомагане“ Сливен с териториален обхват община Сливен и община Твърдица на две дирекции - дирекция „Социално подпомагане“ Сливен с териториален обхват община Сливен и дирекция „Социално подпомагане“ Твърдица с териториален обхват община Твърдица.



Дата на откриване: 22.6.2018 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 22.7.2018 г.