Проект на ПМС за изм. и доп. на Наредбата за работното време,почивките и отпуските, приета с ПМС № 72 от 1986 г.

С промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските се усъвършенства нормативната уредба относно сумираното изчисляване на работното време, като се уреждат правила за съставянето на графиците и за определяне на нормата за продължителност на работното време.

Друга част от промените в наредбата произтичат от предвиденото с Кодекса на труда от 1 юни 2017 г. разширяване на кръга на лицата, имащи право да ползват отпуск поради бременност, раждане и осиновяване и отпуск при смърт или тежко заболяване на родител. В тази връзка, за всеки един от видовете отпуск, изчерпателно се изброяват документите, които правоимащото лице е длъжно да приложи към писменото си заявление за ползване на отпуск до работодателя. Регламентирани са и обстоятелствата, поотделно за всеки вид отпуск, при наличието на които ползването му се прекратява.

С промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се осигурява възможност действащият в момента механизъм, разпореждането за ежегодно осъвременяване на пенсиите да се връчва само при поискване на лицето, да се запази и по отношение на разпорежданията за ежегодното преизчисляване на пенсиите от 1 юли.



Дата на откриване: 11.4.2017 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 11.5.2017 г.