Предстоящи изменения в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски

Върху доходите в натура, обложени по ЗКПО, да не се начисляват осигурителни вноски

С Постановлението за изменение и допълнение на Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски се предлагат промени, с които разпоредбите на наредбата се привеждат в съответствие с промените в Кодекса за социално осигуряване, приети със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., с които се променя кръга на осигурените лица и обхвата на доходите, върху които се дължат осигурителни вноски.

 Със създадената ал. 10 на чл. 1 се определя начинът, по който се формира минималният осигурителен доход при сумирано изчисляване на работното време за повече от един месец, в съответствие с новата ал. 17 на чл. 6 от КСО (в сила от 01.01.2017 г.).

 С приети промени, в сила от 01.01.2016 г., в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се създава възможност за работодателя да избере да облага с данък върху разходите по чл. 204, ал. 1, т. 4 от ЗКПО доходите в натура, представляващи разходи в натура по смисъла на § 1, т. 83 от допълнителните разпоредби на ЗКПО. В този случай доходите в натура не се включват в облагаемия доход на отделното физическо лице.

С оглед да не се повиши общата данъчно-осигурителна тежест за работодателите, с изменението в чл. 2, ал. 4 се предлага тези доходи в натура да бъдат изключени и от доходите, върху които се дължат осигурителни вноски.

В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 4:
„(4) Осигурителните вноски не се изчисляват и внасят и върху доходите от трудова дейност, получени под формата на разходи в натура по смисъла на § 1, т. 83 от допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане, ако осигурителят е направил избор по чл. 24, ал. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица да облага тези разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.“.



Дата на откриване: 21.2.2017 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 23.3.2017 г.