Преназначаване на работник от една фирма на работодателя в друга

07.02.2014, 13:34 9273 6

07.02.2014, 13:34
Публикации: 4 / 0
Здравейте!
Моя работодател иска да преназнача няколко служителя от една фирма в друга. Те са дългогодишни служители на първата, втората не се води на негово име, но реално е негова и затова не смята да им изплаща неизползваните от мин.година отпуски. Подозирам, че хората ще си изгубят отпуските, защото така или иначе трудно ги взимат и сега.
Аз ще впиша в заповедите отпуските, но в книжките какво да напиша? И има ли начин хората да не са ощетени от прехвърлянето?
Благодаря!
#1 | 07.02.2014, 13:58
Публикации: 1166 / 86
Освобождавате ги от едната фирма и ги назначавате в другата. Обяснете му, че по закон е длъжен да им изплати обезщетение за неизползваните отпуски, което ще впишете в заповедта и във ведомостта. За трудовата книжка, какъв Ви е проблема? Смятате им стажа и толкова. Как обаче ще ги освободите от първата фирма? Те изобщо знаят ли той какво възнамерява да прави? Най-добре би било по взаимно съгласие. В новата фирма той ще има право да ги назначи със срок на изпитване, което за тях не е добре, защото може лесничко да ги освободи.
#2 | 07.02.2014, 22:01
Публикации: 4 / 0
Не се ли пишеше в книжката също изплатените отпуски?
Иначе той знае за отпуските, но просто няма да ги плати. Хората знаят, обясних ми всичко. ще е по взаимно съгласие. И няма да им пусна договори със срок на изпитване, за да не ги прецака, макар че едва ли.
#3 | 07.02.2014, 22:25
Публикации: 25 / 0
Ужасно е с тези работодатели. Като чуят отпуска и все едно ще им вземат цялото богатство, ако се наложи да ги изплатят. Ако не искате да ощетите хората, отзад в книжката не им пишете, че са изплатени, а на заповедите нека се подпишат, но да впишат ръчно, че не са им изплатени неизползваните дни за платен годишен отпуск. И нека го напишат и на двата екземпляра /този за фирмата и този за тях/. Така един ден като се наложи да си ги търсят да имат доказателство, но трябва и да не им се вписват във ведомостите. Така няма да има ощетени, но пък вие ще си навлечете неприятности с вашия шеф!!! Труден избор - сблъсквала съм се многократно с това и обикновено аз го отнасях :)
#4 | 08.02.2014, 08:40
Публикации: 4 / 0
Благодаря! Точно това ми се въртеше като идея. А дали ще имам проблеми с шефа не ме и вълнува - щом усилено твърди, че ще ги използват в новата фирма, ще се съгласи!
#5 | 08.02.2014, 10:19
Публикации: 1166 / 86
Никакви отпуски не се вписват в трудовата книжка! На какво основание ще си ползват отпуските от предната фирма? Няма такова нещо! Полага им се само тази, която ще е в новата фирма.
#6 | 08.02.2014, 16:48
Публикации: 4393 / 734
Нищо, че и двете фирми са собственост на един човек, разглеждайте ги като съвсем различни.

Щом в първата фирма се прекратяват ТД, то се дължат обезщетения за неизползвани отпуски, ако има такива, и няма законов вариант за прескачането на това.

Във втората фирма почват от нула с отпуските. Там няма никакво основание да ползват отпуски от първата фирма (и едва ли ще ги ползват, щом и досега е било зор), освен ако в ТД не е определен по-дълъг отпуск.

Може да кажете на шефа, че ще му е по-евтино да плати обезщетение за неползван отпуск, понеже няма да плаща ДОО, отколкото да пуска работниците в новата фирма в отпуск, за които дни се дължи ДОО.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група