Новата служебна бележка по чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ

06.01.2014, 16:56 171475 213

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


gizdova

 • Публикации: 185 / 1
Сигурно греша, но немога  запиша за 4-то трим. сума намалена с нормативно признати разходи .Реално лицето си е получило брутната сума за четвърто тримесечие.Точно тук е проблема с "Облагаем доход. До сега в служебните бележки  бяха с брутна сума и се равняваше напълно с  посочената сума в справката по чл.73. Не знам по какъв начин трябва да напомня на лицето,че в ГДД по чл.50 следва да запише брутната сума отСИС. Аз нямам пряк достъп с лицата. Изготвям СИС  и я предавам  на Управител или оторизирано от него лице. 

pmihaleva

 • Публикации: 922 / 90
Ако попълните както аз мисля, че е правилно - и за 4-то тримесечие облагаем доход в служебната бележка по същия начин като предните тримесечия, общата сума на облагаемият доход от служебната бележка се засича със облагаемият доход, който лицето ще си пише в данъчната декларация (в конкретния случай за наем, това ще е сумата в приложение 4, таблица 1, поле 1.8)

конкретно във вашия пример:
в служ. бележка ще е 4 тримесечия по 3 240 облагаем доход = 12 960 лв.

в данъчната декларация на лицето - обща сума 14 400 лв., НПР - 1 440 лв., облагаем доход 12 960 лв.

Ето че се засича идеално!


gizdova

 • Публикации: 185 / 1
Благодаря Ви и приятна вечер.

yliahristova

 • Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Днес, 07.01.2014 г. в 14.30 часа се свързах със служител от  нац.телефон на НАП.
На въпроса ми, че цяла година съм издавала СИС с 2 бр. служебни бележки на лица
работещи по граждански договори и следва ли сега да издам една обща за 2014 г.
обобщаваща, отговора бе, че не е необходимо.Към ГДД лицата, ще приложат
служебните бележки издавани през годината и НАП ще ги приема така.
Юлия Христова

Pupeshche

 • Публикации: 2069 / 215
Здравейте Юлия,
абсолютно логично ми се струва това и напълно правилно. Няма как да ни задължат да преиздаваме вече издадени документи, защото образецът е излязал накрая на годината.

create

 • Публикации: 1824 / 323
Точно такова предположение имах, защото не си пасват приложенията на ГДД и новата служебна бележка. Тази служебна бележка ще е приложима към ГДД за 2014.

pmihaleva

 • Публикации: 922 / 90
И все пак ако решим да издаваме 1 обща за наем примерно за цялата 2013 г. дали не трябва да използваме този нов образец?

tanqxr

 • Публикации: 33 / 1
Според мен не трябва да се използва . Новия образец е за 2014 година . Тя е приложима към ГДД за 2014 година

Балъкчиева

 • Публикации: 1 / 0
Здравейте,

знае ли някой къде може да се намери бланка на Сметка за изплатени суми по ГД за 2014 година?

Благодаря ви!

create

 • Публикации: 1824 / 323
Балъкчиева, СИС за 2014 още не е публикувана от НАП, само новата служебна бележка, а в старата СИС пише че е за 2013. Ще чакаме.

create

 • Публикации: 1824 / 323
И все пак ако решим да издаваме 1 обща за наем примерно за цялата 2013 г. дали не трябва да използваме този нов образец?
Миналата година още получих такива обобщени годишни служебни бележки. Почнах и аз такива да издавам за цялата година, но само за платени по банков път наеми например.

Latinova

 • Публикации: 155 / 6
И аз се обърках през 2013 за трите тримесечия   съм издавала сл.бележка и сметка за изплатени суми подавана е и декларация по чл.55 за четвъртото само сметка за изплатени суми в която е записана само брутната сума като изплатена без подаване на декл. по чл.55  това е за наеми .Смятам,че не трябва да попълвам нищо друго това е достатъчно за деклариране от наемодателя. Ще си подам и декларация по чл.73 до 30.04.2014 г.Правилно ли е това?

Dakata

 • Публикации: 88 / 31
Аз не успявам да изровя информация от служителите на НАП, за сега ми казват че все още не може да коментират новите промени, щели да ме подведат, затова да си ходя на място.. да си питам методолозите.
Явно не са минали още обучение, аз лично обаче останах с впечетление че трябва да издаден на всички такава бележка за 2013 г.
Но не съм гледал личната декларация за 2013, както сте коментирали тук, така че може и да се бъркам

Иначе ако правилно съм разбрал през 2014 -  си издавам сметки за изплатени суми, без служебни бележки, а накрая на годината ще пускам една обща.

valenciq

 • Публикации: 63 / 2
Здравейте,
DAKATA, на мен това казаха - за 2014г., трябва да се издава СИС (образец за 2014г. все още не е публикуван) при всяко плащане на наем. Новия екземпляр на служебната бележка се издава на тримесечие.
За 2013 г. не е необходимо да се попълва новия образец. За тогава си важи образеца на служебната бележка от 2013г., която също се издава на тримесечие.
Аз през 2013 г. при ежемесечно плащане на наем, освен СИС, си издавах и служебната бележка ежемесечно, а не на тримесечие. Казаха, че и така ще приемат декларациите, не е необходимо да се издават нови служебни бележки, нито стари,
 нито нови екземпляри :)

Latinova

 • Публикации: 155 / 6
 Ако сте прочели и моят коментар значи е правилно това което съм написала.

ardilla

 • Публикации: 102 / 5
От всичката тази каша само едно не мога да разбера за какво ще  послужи тази нова бел. по чл.45 ал.4 като в нея трябва да напишем ОБЛАГАЕМИЯ доход на тримесечие, а в ГДД по чл.50 в приложение 3 част 3 табл.1 те трябва да напишат ПРИДОБИТИЯ доход на примесечие  ::) Според мен хората ще се объркат

marpan_64

 • Публикации: 4795 / 356
От всичката тази каша само едно не мога да разбера за какво ще  послужи тази нова бел. по чл.45 ал.4 като в нея трябва да напишем ОБЛАГАЕМИЯ доход на тримесечие, а в ГДД по чл.50 в приложение 3 част 3 табл.1 те трябва да напишат ПРИДОБИТИЯ доход на примесечие  ::) Според мен хората ще се объркат

И аз съм но това мнение. Големи бележки, големи декларации, голяма работа. Колкото кашата е по-голяма - толкова по-добре.
Тези, които имат да декларират такива доходи ще трябва да тръгнат отзад - напред. Най-напред в ГДД ще попълнят облагаем доход. След това ще търсят признатите разходи и после придобития доход. Някаква недомислица измъдрих пак. Важното е да има за какво да се налагат лихви и глоби.

valenciq

 • Публикации: 63 / 2
 Latinova, според мен трябва да се издаде, служебна бележка и за четвърто тримесечие, като е попълнена само изплатената сума от т.1 на СИС, без удържан данък. Защото тя се прилага в годишната декларацията, а няма от къде другаде да се види изплатената сума :)
Ако правилно съм Ви разбрала ;)   

andrey_asenov

 • Публикации: 31 / 2
Колеги,
в бележката, която се издава за трудови доходи също пише "..е придобил/а/ облагаем доход от трудови правоотношения, както следва:",

Някой от Вас да е попълвал в нея на ред 1 някакъв "облагем доход" ?

Всички попълваме придобития(брутен) доход.

pmihaleva

 • Публикации: 922 / 90
При трудовия договор няма нормативно признати разходи, затова брутен и облагаем доход в случая съвпадат.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook