Данъчно третиране на амортизациите на МПС до 5 места

31.07.2008, 22:56 13169 5

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


FSK

Колеги имам нужда от вашата помощ.

Шефът си купи МПС под 5 места на името на фирмата.

Знам, че при закупуване на МПС под 5 места на името на юридическото лице:

1. Нямам право да ползвам данъчен кредит по ЗДДС;

2. При експлоатация на МПС-то, което не се ползва за основна дейност /таксиметрови услуги или др. подобни/, а се ползва за административно - управленска дейност съгласно ЗКПО дължа данък върху разходите.

Въпроси:

1. Признават ли се  данъчни амортизации на това МПС.

2. Има ли смисъл да си купуваш МПС до 5 места на името на юридическото лице след като върху разхода за експлоатация внасяш същия процент данък върху разходите, какъвто е и процентът по ЗКПО и се начислява върху една и съща сума. Т.е. на 100 единици внасяш 10 единици данък върху разходите и в същото време на 100 единици не внасяш 10 единици данък защото ти се признават за разход 100-те единици.

Благодаря предварително за компетентната ви намеса!

Катя Крънчева

здр..
1. Признават се данъчните амортизации
2. Доколко си спомням ЗКПО раздели административната от управренската дейност и вече само за управленска дейност се държи данък при източника при разходите за експлоатацията на автомобила. Тоест, ако го изпозваш за административна - не се начислява данък.
3. Така, че има смисъл, като минимум във възка с горното.
p.i (гост)

Първо се извинявам, че пиша като гост ... ама нямам потвърждение по пощата ... надявам се да получа ... :)

Искам да дам малко по-различен поглед на ситуацията ...

:exclaim: Информация: Шефът си купува семейна кола ... но я взиам на името на фирмата ... защото от там са отпуснали лизинга или ... ама то няма значение защо ... :)))

:icon_question: Въпросът: Какво да правим ... ужас ???

:icon_idea: Пътеката: Правим договор за отдаване под наем на МПС на стойност Х лева (колкото ще ни хареса) ... на шефа ли ... по възможност не ... най-добре на лице, което не може да се определи като свързано ..

:thumbup: Печалбата: Имаме право на данъчен кредит съгласно чл.70 от ЗДДС, както на МПС-то, така и на последващите разходи. За амортизациите - те са си амортизации и са разход независимо дали с договора или без него. Ползваме си всички разходи по ремонтите и подръжката на МПС-то без да внасяме данък по ЗКПО (автомобила не се използва за управленска дейност, а се отдава под наем)

:( Недостатъка: Не могат да се ползват разходите за гориво (не че съвсем не могат, ама ще направи съвсем лошо впечатление :) ), но ако се използва само от шефа, пак няма да си ги ползвате.

:yahoo: Черпенето: Във формата на добре изстудена бира ... всъщност две ... за мен ... и за администратора, че да ми пусне мейлчето за регистрация ...

Ееей ... ще взема да стана един счетоводител ... така ми липсва ...  :innocent: :innocent: :innocent:

Катя Крънчева

 p.i
акаутна е ективиран ръчно, така че заповядай :)
мейлът явно се бави.

А целта на упражнението ти по-долу е ..... ??
а) да се ползва ДДС-то при придобиването
б) да се ползва ДДС-то на  разходите по ремонти, но без горива, защото сме го дали по наем, нали така
д) друго??

И не мислиш ли, че като го отдадем, все трябва да начисляваме ДДС и върху наемната цена?

Аз нещо ако бях "шефа" не бих рискувала така. А и има доста реклами за коли 7+, които всъщност са си леки.

p.i (гост)

Таз работа с мейла ще дойде сложна ... още го няма ... ама като знаеш какъв съм упорит ... :) :) :)

Та упражнението е заради ДДС-то ... Ако бях на мястото на шефа ... щях да им намаля заплатите и да си купя нова кола ...  :yahoo: ... майтапче ... ;)

Та за една нова кола около 30-35 хил.лева ... ДДС-то е от порядъка на 6-7 хил.лева ... е не е много, ама файда ... :)

И като сложиш ДДС-то от обслужването ... какво ти пречи да начисляваш по 200-300 лева ДДС годишно ... сделката е облагаема ... има си насрещна престация ... МПС-то се използва само за отдаване под наем ... разходите винаги ще ти превишават приходите и съответно ползвания данъчен кредит ще превишава начисленото ДДС ... забранено ли е от закона ... аз лично не знам ... нали затова си има счетоводители шефа ...  ;D ;D ;D

Мдааа ... за горивата си е неудобство ... може да измислим някакъв договор под наем и да му пълним резервоара ... ама много ще им дойде и на данъчните ...

На колите 7+ неудобството е в цената ... малко са по-скъпички ... то и да им намалим заплатата на счетоводителите, пак няма да съберем ... ама знам ли ... ако си извади тапия за 7+ дискусията тръгва по съвсем други релси ...  :thumbup:

Ако аз бях шефа ... щях да си взема едно ферари с цвят червен ... направо две - едно за теб, едно за мен ... ще ми е сложно да ги направя 7+ ... ама един договор все щях да напиша ...  :innocent: :innocent: :innocent:

Ееей ... какво ли не предложих за една регистрация ...  :drinks:

Катя Крънчева

Като написах акаунта ти е активиран ръчно - имах предвид, че може да влизаш без да чакаш мейл.
Тоест пишеш юзър и парола и цък върху ВЛЕЗ.


В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook