Промени в ЗДДС, свързани с обратно начисляване на ДДС при земеделска продукция

09.01.2014, 15:17 79064 64

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


accaunt666

 • Публикации: 15 / 0
 Аз съм в същата ситуация - мисля да си платя семинар, който ще разглежда спец.ред на облгане с ДДС и ще е  точно в тази връзка,  защото  говорих с НАП  - не можаха да ми отговорят на този въпрос!?

Bojidara

 • Публикации: 103 / 3
Връщам се от консултация с методолозите на НАП, според тях когато транспорта е включен в цената на стоката, то така формираната данъчна основа ще бъде фактурирана чрез режима на обратно начисляване.
При втория вариант когато имаме отделно фактуриране на стока, отделно на услуга транспорт или съхранение, стоката ще фактурираме по реда на чл.163а, а транспорта по общия ред като начислим ДДС.

accaunt666

 • Публикации: 15 / 0
Има резон - за транспорта  получаваме ф-ра от доставчика по общия ред и по този ред продължава по веригата ДДС-то,   а стоката-зърно си  е по спец.ред  за облагане до крайния потребител - в случая , когато той обаче той  износител на зърно досега бюджета му възстановяваше ДДС - сега вече незнам , но предполагам зависи дали ще продава на рег.по ДДС в ЕС  или нерег.лице ....

valka69

 • Публикации: 10 / 0
Здравейте, колеги :)
Счетоводител съм на фирма - търговец на едро на хранителни стоки. Продаваме и ориз - всякакъв вид/пакетиран, на чували и т.н/. Май го има в това приложение 2 и вече май трябва да го фактурираме с отделни фактури по чл.163а.
Права ли съм?
Данъчния кредит не го пипам, нали?

irenabrili

 • Публикации: 5703 / 841
Здравейте valka69,
Документирането на доставките по Част ІІ на Приложение 2 към Глава 19а е в зависимост не само от вида на стоката , но и от това дали получателят и доставчикът са регистрирани или не по ЗДДС.

Подробен материал с примери по въпроса е разработен от регистриран одитор Тошко Поптолев. Предлагам да се запознаете с материала.

valka69

 • Публикации: 10 / 0
Да, благодаря колежке за материала :) Режимът по същество ми е ясен. Въпросът ми беше само във връзка с приложение 2 - според мен трябва да се гледат само осемцифрените кодове, нали? Т.е. не става въпрос за всички видове ориз, а само за неолющен, за посев - код 1006 10 10 и други видове неолющен ориз с кодове 1006 10 92,94,96,98 нали?
Според мен не става въпрос за пакетирания обработен ориз. Просто исках потвърждение.

irenabrili

 • Публикации: 5703 / 841
Е, то Приложението е за това - в него се изброяват конкретните стоки. :smile1:

sunwalker

 • Публикации: 308 / 8
в приложението става въпрос само за необработен ориз! лющеният би следвало да не влиза в обхвата

nina_vassileva

 • Публикации: 3 / 0
едно не мога да разбера/може би бъркам някъде/и моля за мнения. Става въпрос за начисления ДДС при аванс. Продавача е фактурирал ДДС при аванса и е получил плащане от купувача, а купувача е получил ф-ра с начисленото ДДС по аванса и е ползвал ДК. Сега се прави протокол и се анулира изцяло операцията с този протокол. После продавача издава фактура  и не начислява ДДС, а купувача си самоначислява ДДС.
Като прост пример: 411         120 лв.
                                   412    100 лв.
                                    4532   20 лв.
плащане                503/411    120 лв.
протокол чл.163     411        -120
                                   412  -100
                                   4532 -20
издава нова фактура без ддс за 100 лв., е въпроса ми е къде отиват платените 20 лв. ДДС.
Респективно е и при купувача, само, че той плаща 2 пъти.
Може би някъде бъркам, ако е така поправете ме.

irenabrili

 • Публикации: 5703 / 841
При продавача ще остане кредитно салдо от 20 лв. по 411, което означава, че купувачът е надплатил. Същото ще намери отражение при купувача по дебитно салдо в 401. Продавачът ще преведе 20 лв. на купувача. 

nina_vassileva

 • Публикации: 3 / 0
и аз виждам, че остават тези салда, но ми се вижда доста недомислено. Все пак при ако става въпрос за аванси по цяла реколта-става въпрос за много пари, които остават в салдо и ако продавача ги няма в момента налични и забави превода им към купувача, то купувача плаща през това време ДДС на бюджета и остава да чака добрата воля на продавача.

MAERRY

 • Публикации: 13 / 0
Здравейте,
от така направените промени в сила от 01.01.2014 според мен следва, че независимо от това дали доставчикът е регистрирано или нерегистрирано лице, получателят ако е регистриран издава протоколи по чл. 117 от ЗДДС, начислява си 20 % ДДС и ги включва в дневниците за покупки и продажби за отчетния период. В случаите, когато регистрираното лице е в качеството си на продавач на включените в Приложение 2 артикули и продава на регистрирано лице издава фактура с основание за неначисляване чл.163 ал.2 от ЗДДС, но когато това регистрирано лице продава на данъчно задължено нерегистрирано лице или данъчно незадължено лице издава фактура по общия ред, т.е 20 % ДДС. От тук следва, че при раздаване на рента в натура на данъчно незадължени лица отново тук би следвало регистрираното лице да си състави съответния протокол, фактура или отчет с начислено 20 % ДДС.
Моля, за мнения и коментари, за да съм сигурна в разсъжденията си

irenabrili

 • Публикации: 5703 / 841
При раздаване на рента в натура на нерегистрирани по ЗДДС лица, доставчикът (този, който раздава рентата) следва да начисли данъка.
Това може да стане с фактури или с един общ отчет продажби.
Протоколът няма място при този казус. Той се издава при самоначисляване на данъка.

s_la

 • Публикации: 5 / 0
Трябва ли да се въвежда фактурата на доставчика в ДДС дневника на покупките с нулеви суми . Това нещо не мога да го разбера. Освен протокола по 117 в двата дневника , да се въвежда и фактурата в дневника на продажбите. Това така ли е или аз нещо се обърках .

мима 56

 • Публикации: 90 / 4
Здравейте,  имаме фактура за  слънчоглед, покупка за 500 лева от рег по ДДС, не е начислено ДДС на покупката.
фирмата  е рег по ДДС. Включваме тази фактура в дневник покупки по съответния ред и правим протокол, начисляваме 100 лева ДДС, включваме го в дневник продажби и внасяме това ДДС. На доставчика предоставяме ли протокола? Протокола и в двата дневника ли го включваме? Ако го включим и в двата дневника то ще се анулира, и така нито продавача, пък и ние като купувач няма да платим. Това  нещо не успях да го схвана.

irenabrili

 • Публикации: 5703 / 841
Трябва ли да се въвежда фактурата на доставчика в ДДС дневника на покупките с нулеви суми . Това нещо не мога да го разбера. Освен протокола по 117 в двата дневника , да се въвежда и фактурата в дневника на продажбите. Това така ли е или аз нещо се обърках .

5) Регистрираното лице, получател по доставките по ал. 1, отразява получената фактура и известия към нея в дневника за покупките, като попълва само данните в колони от 1 до 8а на дневника за покупките.

Т.е. попълвате данните от фактурата до код 02 в колона "Доставка по чл. 163а от ЗДДС"

irenabrili

 • Публикации: 5703 / 841
Здравейте мима 56,
Здравейте,  имаме фактура за  слънчоглед, покупка за 500 лева от рег по ДДС, не е начислено ДДС на покупката.
фирмата  е рег по ДДС. Включваме тази фактура в дневник покупки по съответния ред и правим протокол, начисляваме 100 лева ДДС, включваме го в дневник продажби и внасяме това ДДС
.
До тук спирате!
На доставчика предоставяме ли протокола? - Не.
Протокола и в двата дневника ли го включваме? - Не.

vcg

 • Публикации: 1 / 0
Отговорът не е правилен.Протоколът се включва е както в дневника за продажби, така и в дневника за покупки

alg60

 • Публикации: 25 / 0
До тук добре! Всичко е ОК!
Ф-ра: 302//401
Протокол: 4531//4532
Ф-рата - в дневник покупки до кол. 8а,
протокола - в двата дневника.
Как засичате ДДС-то по сч.данни и дневниците? Сумата на ДДС-то от протокола дава отражение и в двата случая. Може би протоколите ги отразявате по някакъв начин за да е ясно ...?

мима 56

 • Публикации: 90 / 4
към alg60 - осчетоводяваме 304/401 500
4531/4532 100   - как ще ни останат начислените при купувача 100 лв. ДДС да ги внесем?
Нека и други да се включат - Мисля, че за всички ще е добре. Лек и успешен ден. Ще се справим и с това. 

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook