Счетоводител на граждански договор

08.11.2013, 15:03 15168 11

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


eli_dasseva

 • Публикации: 97 / 1
Може ли счетоводство /текущо месечно и годишно приключване/ на фирма да се осчетоводява от физическо лице, чрез сключен граждански договор? Месец за месец ли се сключва договорът или може да е за цяла календарна година като абонамента такса да се заплаща наведнъж? Физическото лице няма други доходи. Какви осигуровки и данъци се дължат? Благодаря!

ХХХХХ

 • Публикации: 4397 / 556
Може с ГД, стига да формулирате точно крайния продуктот дейността си. Може за всеки месец, може на тримесечие, може... както се разберете.
Физическото лице няма други доходи - това има значение, но не е съществено.
Какви осигуровки и данъци се дължат? - това не е въпрос на счетоводител!

pmihaleva

 • Публикации: 922 / 90
В сайта има калкулатор за гражданските договори - само внимавайте да сложите вярно отметките дали е осигурено лицето на друго основание и т.н. и  ще видите какви осигуровки се дължат съответно от лицето и от осигурителя.

http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php

eli_dasseva

 • Публикации: 97 / 1
ХХХХХ, формулирането е текущо осчетоводяване на документи, създване на документи, представяне на нужна информация пред разни органи и годишно представяне на отчетите.
А това не е въпрос на счетоводител - не го разбрах....


pmihaleva, вписах в калкулатора 200 лв. като месечно възнаграждение и се дължи само 15 лв. данък за лицето, без никакви други осигуровки. Няма осигуровки за пенсия, няма здравна осигуровка и допълнителна пенсия. Това нормално ли е? А когато тази сума от 200 лв. се определи за цялата година от 2400 лв. осигуровките и данъка за двете страни са около 624 лв. годишно. И така картинката е съвсем различна.

delphine

 • Публикации: 6634 / 1092
Без да вземам участие в дискусията само искам да Ви посъветвам да си наемете счетоводител, защото питанията Ви определено подсказват, че имате нужда от професионален съвет и то по основни въпроси.

Да, месечната сума не изисква осигуровки, а годишната как я разбирате - еднократно за годишно приключване или ежемесечна работа ? Ако е последното това твърде много наподобява трудов, а не граждански договор.........

ХХХХХ

 • Публикации: 4397 / 556
формулирането е текущо осчетоводяване на документи, създване на документи, представяне на нужна информация пред разни органи и годишно представяне на отчетите.
Така написан предметът на договора не е нищо друго, освен прикрит трудов дотовор. За последствията вижте КТ, чл.414. При ГД предметът на договора трябва да е формулиран като краен продукт и с краен срок. Напр. Съставяне на ГФО в срок до 25.03.2014 г.
А това не е въпрос на счетоводител - не го разбрах....
Исках да кажа, че един счетоводител не може и не бива да задава такъв въпрос! Това са елементарни неща. Пропуснах възможността да не сте счетоводителя, а възложителя по гражданския договор. delphine е обяснила.
Така че ако сте счетоводител - първо почетете още малко или повече и тогава си търсете клиенти, а ако сте търтовецът - оставете нещата в ръцете на счетоводителя си.

irenabrili

 • Публикации: 5703 / 841
Може ли счетоводство /текущо месечно и годишно приключване/ на фирма да се осчетоводява от физическо лице, чрез сключен граждански договор?
Може, стига лицето да отговаря на изискванията за съставител на финансови отчети, посочени в ЗСч.
 
Скрит текст :

Месец за месец ли се сключва договорът или може да е за цяла календарна година като абонамента такса да се заплаща наведнъж?
Обикновено договорът за счетоводно обслужване не зависи от месечната и годишна заетост като функция на времевия срок, а е функция на поетите ангажименти - брой документи, брой заети лица, допълнителни счетоводниуслуги, извън договорените в абонамента и др., за които се договорят страните.
Периодичността на заплащането също се записва в договора.

Физическото лице няма други доходи. Какви осигуровки и данъци се дължат?
Действително, при заплащане на месечни суми на неосигурено лице, под МРЗ, няма да се дължат осигуровки. Всеки месец си е сам за себе си. :smile1:

lope

 • Публикации: 64 / 1
Обикновено договорът за счетоводно обслужване не зависи от месечната и годишна заетост като функция на времевия срок, а е функция на поетите ангажименти - брой документи, брой заети лица, допълнителни счетоводни услуги, извън договорените в абонамента и др., за които се договорят страните.
Периодичността на заплащането също се записва в договора.

Винаги се чудя, като видя как някои определят цената на счетоводно обслужване на база минималната работна заплата или пък размера на приходите. Доколкото за последното има резон, предвид по-голямата отговорност която се поема, за МРЗ си е неадекватен аргумент. Ценовите фактори, формиращи стойността на счетоводните услуги, са много и рядко им се дава гласност, така клиента е в недоумение и не знае за какво си дава парите.

Колкото до съществото на темата - аз никога не бих доверила фирмата си на счетоводител, който работи на граждански договор, поради следните причини:
- може би това му е допълнителен доход, т.е. работи някъде другаде на трудов договор. В този случай не мога да бъда сигурна, че винаги ще е на разположение и ще ми обръща достатъчно внимание
- ако това му е основен доход - явно възприема ненасериозно професията, за да не си регистрира едно ЕООД и да работи през него. Освен това как да разчитам на него да ми оптимизира данъци и осигуровки, като самия той работи по неизгоден за него вариант (освен ако не отчита минимален доход).

KALINA_TS

 • Публикации: 483 / 7
здравейте колеги,
имам спор с една колежка и искам и вашето мнение:
ГД сключен за периода от 01,03-31,03,2016г. във връзка с год.приключване 2015г.
Въпроса ми е:кога начисляваме разхода по ГД и за коя година се отчита-за 2015 или 2016. И трябва ли ако се отчете като разход за 2015г. със сумата по ГД да се увеличи фин.резултат?

marpan_64

 • Публикации: 4864 / 368
Според мен за годината, в която е положен труда.

bobo

 • Публикации: 1960 / 243
Е как за 2015? Аз бих га начислил при изплащането, или най-рано при предаването на протокола за извършена работа, или друг подобен документ.

KALINA_TS

 • Публикации: 483 / 7
благодаря и аз съм на това мнение :good:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook