ДДС за износ извън ЕС

14.06.2014, 14:17 110039 64

#20 | 14.06.2014, 14:17
Публикации: 4 / 0
Благодаря за бързия отговор ...
За колона 23 съм съгласна, но колона 18 е - начислен ДДС 9% ...?
Само в колона 23 ли се отразява?
#21 | 15.06.2014, 11:51
Публикации: 2027 / 254
Благодаря за бързия отговор ...
За колона 23 съм съгласна, но колона 18 е - начислен ДДС 9% ...?
Само в колона 23 ли се отразява?

Колежке , колона 18 от Справка декларацията по ЗДДС , не колона 18 от Дневник продажби :)
#22 | 27.06.2014, 11:52
Публикации: 6 / 0
Здравейте! Извършваме доставка на услуга на фирма в Швейцария. От фирмата не са ни дали ддс номер. Може ли да се включи в дневника за продажби като фактурата се осчетоводи с 99999999999? все пак не е воп. Благодаря
#23 | 27.06.2014, 13:08
Публикации: 1705 / 207
Фактура
При нов доставчик, е препоръчително да се провери неговия ИН по ЗДДС или VAT № в сайта на НАП, дали е регистриран за целите на ЗДДС и дали по издадените от него Фактури ще имаме право на данъчен кредит. При ВОД е препоръчително да се провери VAT № в сайта на НАП на чуждестранния клиент, за да не се окаже, че неправомерно няма да начислим ДДС във Фактурата за този клиент.


Още по темата :
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=5340.0
Според едно указание на НАП е грешка да се вписва произволна поредица от числа, каквато е 999999999, а трябва да проверите номера на контрагента си на сайта на НАП.
В някои страни, като Полша, имат различни ИН по ДДС за вътрешни цели и за целта на доставки в ЕС. Трябва да изискате ДДС номера на своя контрагент, валиден за търговия в рамките на Общността.
#24 | 27.06.2014, 13:32
Публикации: 1705 / 207
Проверка тук:
https://www.uid.admin.ch/Search.aspx
#25 | 27.06.2014, 15:07
Публикации: 6 / 0
БЛАГОДАРЯ! НО все пак Швейцария не е в ЕС и това не е ВОД, а си е чист износ....
#26 | 27.06.2014, 17:19
Публикации: 2027 / 254
Здравейте! Извършваме доставка на услуга на фирма в Швейцария. От фирмата не са ни дали ддс номер. Може ли да се включи в дневника за продажби като фактурата се осчетоводи с 99999999999? все пак не е воп. Благодаря

Ако имате потвърждение , че лицето на което извършвате услугата е данъчно задължено лице , то не начислявате ддс в издаваната от Вас фактура, тъй като фирмата е извън ЕС в дневниците по ЗДДС като ИД номер вкарвате 15-се 9-ки.

Относно получател на услуги, установен извън Общността:

Съгласно член 18, пар.3 от Регламента, освен ако не разполага с информация за противното, доставчикът на услуги може да счита, че получател, установен извън Общността, има статут на данъчнозадължено лице:
•   ако получи от получателя удостоверение, издадено от компетентния данъчен орган на получателя, в потвърждение на факта, че получателят извършва стопанска дейност, с цел да му се предостави възможност да получи възстановяване на ДДС по силата на Директива 86/560/ЕИО на Съвета от 17 ноември 1986 г. относно хармонизиране на законодателствата на държавите-членки в областта на данъците върху оборота — правила за възстановяване на данъка върху добавената стойност на данъчнозадължени лица, които не са установени на територията на Общността
•   когато получателят не разполага с това удостоверение, ако доставчикът разполага с идентификационния номер по ДДС или подобен номер, изпълняващ същата функция, предоставен на получателя от страната по установяване и използван за идентифициране на данъчнозадължени лица или с всяко друго доказателство за това, че получателят е данъчнозадължено лице и ако доставчикът извърши проверка в разумна степен на точността на информацията, предоставена му от получателя, с помощта на обичайните търговски мерки за сигурност като мерките, свързани с проверките на самоличността и на плащанията.
В случай, че доставчикът разполага с удостоверение, издадено от компетентния данъчен орган на получателя, в потвърждение на факта, че получателят извършва стопанска дейност, независимо, че същият не притежава идентификационен номер за целите на ДДС или друг подобен данък, следва да се приеме, че получателят е данъчнозадължено лице, разбира се след проверка на точността на информацията, предоставена му от получателя.
     Съгласно чл. 25 от Регламента, за прилагане на правилата относно мястото на доставка на услугите се вземат предвид само обстоятелствата, съществуващи в момента на данъчното събитие. Последващите промени в използването на получената услуга не засягат определянето на мястото на доставката, ако не съществува никаква практика на злоупотреба.
Видно от цитираната норма като правило удостоверяването на статута на доставчика следва да се извършва към датата на изискуемост на данъка за съответната доставка. Доставчикът сам следва да прецени, с оглед степента на познаване и доверие в контрагента си, дали е разумно да му се довери, (например при системни търговски взаимоотношения) и да допусне   удостоверяването на статута му да не се извършва за всяка доставка, доколкото евентуалните неблагоприятни последици (задължаване с данък върху добавената стойност при данъчен контрол и установяване статут на данъчно незадължено лице на получателя) биха били за сметка на доставчика.
Подчертаваме, че Регламентът, освен предвиденото изискване за доказателство, поставя в тежест на доставчика да положи всички необходими усилия в рамките на обичайната търговска практика, за да се увери в статута на получателя по доставката. Считаме, че тези мерки не са универсални за всеки случай, а биха могли да имат различен обхват и задълбоченост предвид различните контрагенти – получатели по доставката, с оглед предходни търговски взаимоотношения с конкретния получател или неговото търговско реноме.
Доколкото способите за удостоверяване на статута на получателя на услугата не са императивно и лимитативно установени в регламента, и доколкото последващият данъчен контрол се извършва на базата на документи, следва да се приеме, че при преценка на това обстоятелство фактическото положение следва да може да бъде установено документално, независимо от способа за това.

#27 | 27.06.2014, 17:21
Публикации: 2027 / 254
БЛАГОДАРЯ! НО все пак Швейцария не е в ЕС и това не е ВОД, а си е чист износ....

Такова нещо като износ на услуга няма!
#28 | 26.08.2014, 12:22
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
работя в Българска фирма, регистрирана по ДДС. Дейността ни е свързана с износ и ВОД. Плащането става по електронен  път. Сложното е, че при нас държавата на плащане и държавата на доставка може да е различна.
Случай 1:
Държава, от която се плаща Швеция. Страна за доставка - Ливан. Доставката ще се извърши с Български пощи. Трябва ли да се начисли ДДС? Ако не , то тогава по кой чл., параграф и т.н.?

Случай 2:
Обратното: Държавата, от която се плаща е извън ЕС. Страната за доставка е в ЕС. Ако получателят в ЕС е фирма с валиден ДДС номер, то тогава не би трябвало да се начислява. Но ако е частно лице или фирма без ДДС номер трябва ли да се начисли ДДС?

Благодаря предварително

P.S. Дано съм се изразила ясно :blush:
#29 | 02.10.2014, 12:58
Публикации: 1 / 0
ЗДРАВЕЙТЕ,
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗА КОРКРЕТЕН СЛУЧАЙ!
ТРАНСПОРТНА ФИРМА ИЗВЪРШВА ТРАНСПОРТ БЪЛГАРИЯ - АЗЕРБАЙДЖАН.ПЛАТЕЦ НА НАВЛОТО Е АЗЕРБАЙДЖАНСКА ФИРМА.ИМА ИЛИ НЕ ДДС НА ФАКТУРАТА И ТРЯБВА ЛИ ДА НАЧИСЛЯ ДДС ЗА ЧАСТ ОТ ТРАНСПОРТ, КОЙТО Е ДО БЪЛГАРСКА ГРАНИЦА
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
#30 | 08.01.2015, 16:06
Публикации: 34 / 0
Имаме клиент от африканска държава, който иска да купува БГ лекарства.Нашата фирма е БГ ЕООД, което не е производител или вносител на лекарствени средства.Има ли законова пречка да купуваме лекарства от търговец на едро на лекарства, които да продадем/изнесем на африканската фирма?
#31 | 14.01.2015, 15:28
Публикации: 34 / 0
И в НАП питах-нищо не знаят,ама като дойде време за проверки, тогава много са компетентни....
#32 | 07.05.2015, 15:57
Публикации: 7 / 0
Здравейте,
Имам питане във връзка със следния казус:
Българска фирма е регистрирана по ЗДДС. Изнася стока до фирма, регистрирана в Гибралтар, чиято територия е извън ЕС, но складът в който ще бъде доставена стоката, е на територията на Испания и се ползва от гибралтарската фирма. Транспортът ще бъде извършен за сметка на българската фирма и столаката ще бъде доставена в Испания - т.е. няма да напуска ЕС.
Сделката износ ли е или ВОД и как ще бъдена доказана доставката?

Благодаря!
#33 | 07.05.2015, 16:36
Публикации: 314 / 38
Не отговаря нито на износ нито на ВОД.
20% място на изпълнение България.
Виж дали попадаш в хипотезата на чл. 14?
#34 | 07.05.2015, 20:34
Публикации: 6403 / 1130
Много важно е как ще бъде оформена доставката.
Вижте този анализ на данъчен консултант Лиляна Панева:

Лиляна Панева
Данъчен консултант


На българска фирма, регистрирана по ЗДДС, предстои изпълнението на договор за доставка на стока в Алжир. Съгласно постигнатото споразумение с купувача на стоката, фирмата е поела задължение да поеме транспортните разходи за превоза на доставката й до територията на Франция, откъдето той поема по-нататъшните разходи за превоза й до Алжир. Как се квалифицира доставката, която извършва българската фирма при тези обстоятелства - ВОД, доставка с местоизпълнение извън територията на страната, или доставка по чл. 28, ал. 1 или ал. 2 от ЗДДС? Каква данъчна ставка следва да се приложи към нея и с какви документи следва да разполага фирмата като доказателство, че стоката е напуснала територията на страната?

При посочените обстоятелства доставката, която извършва българската фирма, не е нито ВОД, нито доставка с местоизпълнение извън територията на страната. В зависимост от това как е оформено митнически извеждането на стоката извън територията на страната и на Общността, за българската фирма тя ще бъде доставка по чл. 28, ал.1 от закона, т.е. износ, облаган с нулева данъчна ставка, или доставка с местоизпълнение на територията на страната по чл.6, ал.3, т.3 от закона, за която тя следва да си самоначисли данък с протокол по чл.117, ал.2 от закона. Какво определя приложимостта на всяка една от тези възможности?

Съгласно правилата на международните условия за доставка на Инкотермс при посочените фактологични обстоятелства доставката би се квалифицирала като доставка по условията на търговския термин DAF - „Delivered at Frontier…. named place at frontier“, т.е. „Доставено до граница… посочено място на границата“. При него в случая като място за доставката би следвало да се посочи митническия граничен пункт от френската граница, през който стоката ще напусне територията на ЕС. Независимо от това (т.е. дори в договора да липсва такова изрично позоваване на посочения термин), при спазване на нормативноопределените митнически процедури и съответни заверки на документите, с които се извършва изпращането на стоката извън България и ЕС, нейната доставка може да се квалифицира като „износ“, т.е. като доставка, облагаема с нулева данъчна ставка.

Основание за това са принципите, на които е подчинено движението на стоките и на територията на Общността и техния митнически статут. Според тях в случая българската фирма извършва износ на стока по смисъла на чл. 28, ал.1 и 2 от ЗДДС, независимо от това, че стоката напуска територията на ЕС през митнически пункт, находящ се на територията на държава членка, различна от България. В тази връзка е приложима дефиницията на понятието „Държава членка на действителния износ“, дадена в т. 3 на § 1 от ДР на Наредба – Н 17 от 13.12 2006 г. на МФ относно приложението на чл. 37 и чл. 38 от Регламент 2454/ 93 на ЕИО, във връзка с писменото деклариране на износа. В съответствие с нея: „Държавата членка на действителния износ“ е държавата членка, от която стоките са били първоначално изпратени с цел износ, ако износителят не е установен в държавата членка на износа. Ако не участва друга държава членка, държавата членка на износ ще бъде същата, както и държавата членка на действителния износ.“

В случая държавата членка, от която стоките са изпратени, е България и следователно, тъй като износителят не е установен във Франция, т.е. държавата членка, през митническата граница на която стоката напуска територията на Общността, „държава членка на износа“ е България. За да се докаже законосъобразното прилагане на тази квалификация обаче, е необходимо стоката, доставяна от българската фирма на алжирския купувач, да напусне територията на страната при условията, реда за документирането и за заверката на митническите документи, предвидени за осъществяването на режим „Вътрешен общностен режим транзит (процедура Т2 и Т2F)“. В тази връзка от датата на присъединяването ни към ЕС по отношение на режим износ се прилагат разпоредбите на чл. 161-162 от МК от Регламент (ЕИО) № 2913/92 и чл. 788 – 796 от Регламент (ЕИО) № 2454/93. При това се прилага разпоредбата на чл. 161 параграф 2 от МК, „Общностни стоки предназначени да бъдат изнесени се поставят под режим износ с изключение на стоките, поставени под режим пасивно усъвършенстване или транзит по чл. 163 и чл. 164“.

За да има право да приложи нулева данъчна ставка за доставката си, в митническия документ, с който стоката напуска територията на страната, българската фирма следва да е посочена като износител, а като получател - алжирският й контрагент. При изпращането на стоки за трета страна през граничен пункт на държава членка, различна от държавата членка, откъдето започва превозът на доставката й, митническото учреждение на първата играе ролята на отправно митническо учреждение, а това на държавата членка, от територията на държавата членка, през което тя напуска Общността - на изходно такова. При това митническите декларации за стоките се изпращат от едното учреждение до другото под режим общностен транзит като отправното митническо учреждение заверява формуляр 3 на декларацията и го връща на декларатора, след като постави печат с червено мастило с текст „Export“ на всички екземпляри на транзитния документ или на друг заместващ документ. В случая отправно митническо учреждение ще е митническото учреждение на българската граница, през което стоката напуска територията на страната, а митническо учреждение, в което приключва режимът „вътреобщостен транзит“ и се потвърждава изпълнението на направлението „износ“, посочено в експортните документи, е френското митническо учреждение, през което стоката напуска територията на Общността.

Обръщаме изрично внимание на факта, че ако в случая българската фирма не спази посочения порядък за документиране и заверка на митническите документи за осъществяване на доставката си, то изпращането на стоката до територията на Франция ще бъде квалифицирано като доставка по чл. 6, ал. 3, т. 3 от ЗДДС. Какви са тези доставки?

Такива са доставките, при които данъчно задължено лице изпраща или транспортира от територията на страната до територията на държава членка стоки за целите на икономическата си дейност в тази държава, без да е регистриран в нея за целите на облагането с ДДС (ако е регистриран в нея, доставката му е ВОД съгласно чл. 7, ал. 3 от ЗДДС и лицето ще дължи там данък за ВОП). Когато лицето не е регистрирано в държавата членка, където се изпращат стоките, за него възниква възмездна облагаема доставка с местоизпълнение на територията на страната (чл.17, ал.2 от закона) и то следва да си самоначисли за нея 20 на сто ДДС. Данъкът се начислява с протокол по чл.117, ал. 2 от закона. В такъв случай при извършването на износа от Франция доставката на фирмата към алжирския й контрагент ще е доставка с местоизпълнение на френска територия, облагаема с нулева данъчна ставка. С нея фирмата ще формира облагаем оборот за целите на регистрацията си там, съобразно френското данъчно законодателство.
#35 | 08.05.2015, 21:13
Публикации: 5 / 1
Здравейте1 ние сме българска транспортна фирма , регистрирана по ДДС.Правим траснопорт за полска фирма рег по ДДс от Русия да България.Издаваме ф-ра по чл 21 ал 2 ЗДДС-има и ВИЕС декларация.Но Полската фирма ни пуска фактура за глоба по този транспорт.Тази фактура е с протокол като ВОП или е с нулева ставка?
#36 | 08.05.2015, 21:34
Публикации: 6403 / 1130
Как така полската фирма Ви пуска фактура за глоба?
Моля обяснете по-подробно. Глобата е понятие от административно-правната сфера. Не мога да схвана мястото й в гражданско-правните отношения, каквито са договорните бизнес отношения. :hmmm:
#37 | 09.05.2015, 21:10
Публикации: 5 / 1
Част от стоките са счупени при превоза и за това пускат ф-ра с текст глоба.Просто ми е пратена ф-рата по мейл и сега се чудя
#38 | 10.05.2015, 14:57
Публикации: 6403 / 1130
И аз не знам какво да Ви кажа.
От една страна, съгласно чл. 26, ал. 2 от ЗДДС "Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на неустойки и лихви с обезщетителен характер", което значи че те не се включват в ДО по доставката и не подлежат на облагане с ДДС.
От друга страна, има едно писмо на НАП № 24-00-27/21.04.2007, където е казано: "Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на лихви и неустойки, които имат обезщетителен характер. Лихвите и неустойките със санкционен характер се включват в данъчната основа на доставката. Във всеки конкретен случай следва да се извършва анализ на характера на съответната лихва или неустойка."

Все пак клоня към идеята, че:
1. При Вашия случай глобата е обезщетение.
2. Писмата не са над текста на закона.

Аз не бих облагала с ДДС тази "глоба". Просто бих я платила без да я включвам в дневници и декларации.
#39 | 11.05.2015, 10:26
Публикации: 1705 / 207
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група