Декларират и облагат ли се доходите от продажба на онаследена земя?

08.09.2013, 19:33 5036 4

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


mihalkovbg

  • Публикации: 38 / 4
Добър ден!
 Порових се в ЗДДФЛ и започнах доста да се смущавам. Отнася се за следния случай...
 Физическо лице, пенсионер, което няма регистрирана фирма, нито е упражнявало свободна професия, обикновен гражданин, по наследство е притежавал около 30 дка земеделски земи и гори в землището на селото, където са районизирани тези земи. Не знам колко добре се изразявам, но... лицето е починало в началото на тази година. След него наследници остават съпругата му - пенсионер, както и двете му деца - син и дъщеря. Дъщерята е безработна, осигурява се само здравно. Синът е на трудов договор. След онаследяването на тези имоти, решават да ги продадат. Сделката е осъществена и е получено възнаграждението. Въпросът ми е - следва ли да се декларират и обложат тези доходи с годишна декларация по ЗДДФЛ, облагаеми ли са доходите и как точно да се оформят нещата? Четох в закона и там, доколкото разбирам, след като не са изминали пет години от "придобиването" и продажбата на имота - следва да се обложат. Само че придобиването не е в следствие на покупка, а онаследяване на имот. Бихте ли могли да ме посъветвате как да постъпя и има ли нещо обезпокоително... Какво трябва да се направи в този случай?

ХХХХХ

  • Публикации: 4244 / 530
Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не са облагаеми:

26. доходите от продажба или замяна на имущество, придобито по наследство и завет, както и на имущество, реституирано по реда на нормативен акт;

mihalkovbg

  • Публикации: 38 / 4
Много, много благодаря! Бях го чел като студент, че наследените имоти и доходите от тях не се облагат, но тъй като ми се сториха доста декарите, а и в закона тази клауза, че щом не са изминали 5г... направо настръхнах. Благодаря още един път!

ditzve

  • Публикации: 666 / 28
Да попитам и аз в тази връзка:Свекърва ми ще продава земеделска земя,заедно с още 4-5 други наследници.Предполагам и тук нещата са същите,но да не я подведа нещо.Та случаят при тях е следния.Някога дядото на свекърва ми предал тези земи в ТКЗС.След 1995г. с протокол са разпределени земите на наследниците-никой няма истински нот.акт.Още тогава майката на свекърва ми е починала и тя заедно с още сестри ,братя ,братовчеди и наследник.Сега ще продават тези земи.Сумата ще е около 10000лв.Казах й,че нито се декларират ,нито се облагат.Ако съм сгрешила,моля да ме поправите.

mihalkovbg

  • Публикации: 38 / 4
Ами та... сигурно е като при моя случай...

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook