Плащане на фактури с вносна бележка

04.09.2013, 16:07 18307 16

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Нина Димитрова

 • Публикации: 261 / 3
 :wave: Здравейте , когато фирма няма касов апарат и на издадените й фактури пише " плащане по банков път" , но клиентите й дават парите на ръка и след това титуляра на фирмената сметка ги внася с вносна бележка по фирмената сметка като на всносител пише неговото име и с основание "плащане по ф-ра № .... издадена на фирма Х " това счита ли се за плащане по банков път. За мен да , но чух мнения, че може да има проблеми с НАП ?

bobo

 • Публикации: 2840 / 384
Мии... може и да стане проблем.
Тази вносна бележка я слагате в кръглата папка, за вас остава само банковото извлечение. Въпросът е в него да пише името на фирмата, на която е издадена фактурата... което май не го пише, м? Идеята е все едно клиентът е отишъл и е внесъл парите по вашата сметка.
Проблем ще има и за клиентът, ако е фирма, защото няма касова бележка, няма и банков документ.

svetlakercheva

 • Публикации: 1181 / 85
Трябвало е във вносната бележка като вносител да пишете името на фирмата, която Ви е дала парите на ръка /нищо, че Вие ги внасяте/ и да им дадете тази бележка на тях, а Вие да си напишете едно нареждане разписка, че сте ги изтеглили /да е видно, че парите са минали през банковата Ви сметка/. Така практикуваме ние и всичко е "чисто".

Нина Димитрова

 • Публикации: 261 / 3
В банката , в която ни е сметката не разрешават на вносител да се пише друго лице , освен лицето което действително ги внася/ ние/ Фирмата която е дала парите е записана в основанието на вносната бележка.

delphine

 • Публикации: 8757 / 1469
В банката , в която ни е сметката не разрешават на вносител да се пише друго лице , освен лицето което действително ги внася/ ние/ Фирмата която е дала парите е записана в основанието на вносната бележка.

Така процедират вече повечето банки. Мене лично ме смущава това обстоятелство, че собственикът сам си внася парите - очевидно същите са дадени на ръка от доставчика.Поне от страна на доставчика да беше вносителят. Така или иначе това е не рядко срещана практика .

irenabrili

 • Публикации: 6225 / 996
Нина Димитрова, нали пишете  "по фактура №....".
Не мога да разбера какво значение има кой ги е внесъл.
И защо е тази дискусия?!
Не се разрешава на ръка без ЕКАФП в смисъл, че не се разрешава получаването на приходи да не се документира (да се укрива).
Като си внасята по банка, Вие си показвате приходите и всичко е законно. Я не се притеснявайте! :smile1:
На всеки проверяващ му напомняте за предимството на съдържанието пред формата и точка. Не сте нарушили никой Закон. :thumbup:

delphine

 • Публикации: 8757 / 1469
irenabrili ,

вероятно това е и притеснението на питащата - че парите са дадени в брой на собственика, а той не е издал касова бележка.......Въпреки , че пак ще се повторя - това е често практикувано .

Нина Димитрова

 • Публикации: 261 / 3
Благодаря Ви за мненията , поне в нашия град знам за доста фирми които практикуват по същия начин , исках да чуя и други мнения :)

irenabrili

 • Публикации: 6225 / 996
вероятно това е и притеснението на питащата - че парите са дадени в брой на собственика, а той не е издал касова бележка.......Въпреки , че пак ще се повторя - това е често практикувано .
Делфи, аз разбрах въпроса така:
Фирма, която няма касов апарат, а само банкова сметка, получава парите в брой и си ги внася по сметката като посочва основанието - издадена към клиента фактура. Клиентът не е превел парите от негова сметка. В нарушение ли е фирмата доставчик, която получава плащането? Според мен - НЕ.

ХХХХХ

 • Публикации: 6307 / 921
Ако съм проверяващ няма да приема този вид плащане като плащане по банков път.
1. Защото вие не сте получили плащането по банковата си сметка, а парите са дадени В БРОЙ на шефа или на друг служител, после той сам и по собствено желание ги е внесъл в банковата сметка. Просто сметката е захранена, а не е получено плащане по фактура.
Не зная как е във вашата банка, но при нас на извлеченията са изписани всички данни от платежното - дата, сума, основание, вносител...
2. От гледна точка на Вашия контрагент - той няма документ, че е платил. Нито по каса /няма касов бон/ нито по банка /няма платежен документ или има такъв с името на дпуг наредител/.
 Съвет - не правете така :). Ако мислите да продължавате да икономисвате от цената на касовия апарат и разправиите около него или правете вноските чрез друга банка, където не проверяват самоличността на вносителя, или се разходете заедно с клиента до Вашата или до най-близката банка.

alfa

 • Публикации: 2041 / 247
Видях , че и във файсбук е дискутирана темата . Дествително се практикува често от фирми , които нямат касов апарат и си внасят парите по издадените от тях фактури, които клиентите са платили.

Отделно с Наредбата за касовите апарати , действително не е посочено кой точно трябва да е вносителя - доставчика, клиента или лицето Х .

Независимо от документирането с първичен счетоводен документ задължително се издава фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД за всяка продажба на лицата:
1. (доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2012 г., в сила от 21.12.2012 г.) по чл. 3, ал. 1 - за всяко плащане с изключение на случаите, когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит, чрез наличен паричен превод или пощенски паричен превод по чл. 3, ал. 1;

За мен най-важното и което НАП ги интересува е да е документиран с фактура прихода , а пък дали ще Ви я платят или не , или кой точно ще е вносителя , след като парите са постъпили поо банковата Ви сметка и тя е заверена със сумата по фактурата всичко е наред .

Nadezhda801015

 • Публикации: 94 / 1
Здравейте , получихме фактура без касов бон.Лицата са платили за услугата в брой, доставчика е нямал касов апарат и на другия ден е внесъл тези пари в банковата сметка на фирмата , като по нищо не личи, че има нещо общо с въпросната фирма, т.е. МОЛ-а е друго лице. След няколоко дена получихме вносната бележка за внесената сума, след като се свързахме с доставчика и потърсихме касовия бон.На фактурата е отбелязано плащане в брой и сега от счетоводството не желаят да приемат фактурата.Според тях е неграмотно написана и с неясно съдържание и искат да бъде преиздадена.Кат цяло е попълнета с черен и син химикал едновременно  и др. дребни забележки като : бр. 1 /мярка 1 /с-ст 400, а става въпрос за настаняване на 15 човека .Дайте съвет ......основателно ли не желаят да приемат фактурата от счетоводния отдел и какво може да си направи в случай, че доставчика не желае да преиздаде фактурата, защото била наред.

irenabrili

 • Публикации: 6225 / 996
Когато доставчик не желае да преиздаде фактура, нищо не може да направи счетоводният отдел и няма право да не я приема и да не отчете разхода на фирмата.
Отделен въпрос е, че има сериозни признаци за основателно възмущение на колегите, но такива са условията на работа :smile1:

Аз често получавам фактури "аванс", "втори аванс" и "окончателно плащане", като в последната няма приспаднати аванси. Говоря с издателя, обяснявам, че "плащане" не е доставка, но като не срещна разбиране за преиздаване, пускам и трите фактури на разход, което отговаря на фактите и после обяснявам на данъчните защо е така. До сега не съм видяла да направят забележка на неграмотника по този повод.

Frik

 • Публикации: 30 / 1
...
Не мога да разбера какво значение има кой ги е внесъл.
...
Като си внасята по банка, Вие си показвате приходите и всичко е законно. Я не се притеснявайте! :smile1:
...

Е то ако беше така, всеки щеше да си пере парите по този начин? Пускаш си 2-3 фактурки за някакви услуги и отиваш на каса да си внесеш паричките дето си взел като подкуп... :P

Росица753

 • Публикации: 18 / 1
ЗП купува ДМА на стойност 25000лв., издадена е фактура с начин на плащане: по банков път.
Купувача ЗП, плаща на доставчика с вносна бележка, в която е цитирана № на фактура и получателя. При доставчика всичко е ок, но при плащащия ЗП си мисля, че не е.
ЗП ще възстовява ДДС по този ДМА и трябва да представи вносната бележка като начин на плащане в НАП, което за мен е притеснително, тъй-като има ограничени плащания в брой. Може ли да се позовем на чл.3, ал.1 от ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ?
Глава втора.
ОГРАНИЧЕНИЯ ПРИ ПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ
Чл. 3.  (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод   или внасяне по платежна сметка, когато са:
1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;
2. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) на стойност под 10 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Алинея 1 се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 10 000 лв. Равностойността в български левове се определя по курса на Българската народна банка в деня на плащането.

Въпросът ми е правилно и законосъобразно ли е платил ЗП на доставчика за получения ДМА?

delphine

 • Публикации: 8757 / 1469
http://ekspertis.bg/document/view/qanda/137528/0/35d0c5b948b7feb53cd4e38775f10153_4efa3d23cc8f8e83f283670899d32054


Прилагането на ЗОПБ и внасяне по платежна сметка

Скрит текст :

Росица753

 • Публикации: 18 / 1
Благодаря delphine :flowers:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook