Осигуряване съдружник в ООД, работещ по тр.договор

01.08.2013, 18:45 17545 11

01.08.2013, 18:45
Публикации: 17 / 0
Здравейте!
Съдружник в ООД, който е и вписан управител /без уговорена сума за заплата/, ще полага личен труд /в същото дружество, в което е съдружник/, като квалифициран работник, за което ще се сключи трудов договор, който трудов договор в същото време е необходим за удостоверяване стаж по специалността.
Въпросът ми е, след като ще се осигурява по ТД във фирмата, в която е съдружник, трябва ли задължително да се осигурява и като СОЛ ?  :hmmm: Лицето няма други фирми и не е осигурено в други случаи. 
До момента, четейки не можах да си го изясня  :blush:/, а в разговори с колеги, получих различни мнения, затова, моля за Вашите компетентни отговори.
#1 | 01.08.2013, 20:04
Публикации: 2027 / 254
Отговаря Гошо МУШКАРОВ – доктор по икономика

  Въпрос: Фирма ООД е собственост на две физически лица, като само едното от тях е вписано като управител на дружеството. Сега и двете лица желаят да сключат трудови договори в същата фирма на максималния осигурителен доход. Досега са се осигурявали на минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица. Коректно ли е управителят, който до момента е бил управител по решение, да сключи трудов договор със себе си, като се има предвид, че след сключване на трудовите договори статусът на самоосигуряващи се лица и на двамата ще се запаси, т.е. и двамата едновременно ще бъдат самоосигуряващи се лица и лица, работещи на трудов договор в същата фирма?

Отговор: Не съществува правна възможност управителят на дружеството да сключва каквито и да е договори за трудова дейност със себе си в качеството си на физическо лице. Това е така, защото не може по един и същ договор едно и също лице едновременно да е работодател и нает работник (по трудов договор) или възложител и изпълнител (по облигационен, т.е. по граждански договор).

Няма пречка управителят да сключи трудов договор с другия съдружник, като бъдат спазени всички изисквания на Кодекса на труда.

Общото събрание на ООД може да вземе решение и да сключи договор за управление на дружеството с единия от съдружниците. В такъв случай осигурителният статус на двете лица ще бъде следният:Първият съдружник е управител. Ако получава отделно доходи като управител на ООД и като съдружник в него, той трябва да се осигурява върху сумата от двата дохода (но върху не повече от максималния месечен осигурителен доход по Закона за бюджета на ДОО за съответната година).

Вторият съдружник е нает по трудов договор и се осигурява по този договор и по дохода като съдружник в ООД.
#2 | 05.08.2013, 17:30
Публикации: 17 / 0
 alfa, благодаря!  :give_rose:
#3 | 13.10.2013, 22:53
Публикации: 232 / 5
Здравейте,
искам да попитам при какви условия двамата съдружници в ООД могат да са СОЛ(и двамата ще полагат личен труд в дружеството и като цяло ще са единствените служители)?  Може ли да се регистрира ООД без договор за управлние?
Ако се приложи при регистрацията ДУ, но без договорено възнаграждение, длъжен ли е вписаният като управител да се осигурява на това основание (т.е. на МОД за управител)

Блгодаря предварително
#4 | 14.10.2013, 07:01
Публикации: 6403 / 1129
при какви условия двамата съдружници в ООД могат да са СОЛ(и двамата ще полагат личен труд в дружеството и като цяло ще са единствените служители)?
 На основание чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО и двамата съдружнициса СОЛ.

Може ли да се регистрира ООД без договор за управлние?
Може. И двамата съдружници могат да бъдат вписани като управители по силата на учредителния акт.

Ако се приложи при регистрацията ДУ, но без договорено възнаграждение, длъжен ли е вписаният като управител да се осигурява на това основание (т.е. на МОД за управител)
Не. Осигуровки по този ред се търсят върху дължими възнаграждения (изплатени, начислени и неизплатени или неначислени - чл. 6, ал. 2 от КСО). Така че ако няма доказателства, че има дължимо възнаграждение за управленската дейност, то няма основание да се провежда осигуряване по реда на чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО.
#5 | 10.05.2018, 14:18
Публикации: 3 / 0
Здравейте, искам да попитам ако управителя в ООД по регистрация е с телк 95% и не изпълнява никаква дейност във фирмата защото не може, другия съдружник може ли да е на трудов договор в същата фирма тъй като полага труд./ да е на тр.договор а не самоосигуряващ/ Дължи ли осигуровки и като самоосигуряващ.
#6 | 10.05.2018, 15:44
Публикации: 9298 / 1557
1. Кой управлява фирмата?
2. Съдружникът, който е на ТД, само това, за което е договора му ли ще върши? И само в работно време ли?
3. Кой и в качеството си на какъв ще подпише ТД от страната на работодателя?
#7 | 20.10.2019, 10:42
Публикации: 76 / 1
Здравейте, ново регистрирано ООД с двама съдружници/вписани са като управители и съдружници/ , който работят в друга фирма на трудов договор как следва да се осигуряват. може ли да се осигурява само единия и като СОЛ ли? Благодаря!
#8 | 20.10.2019, 10:48
Публикации: 9298 / 1557
Осигуряват се спряма тава, което вършат във фирмата.
Ако единия /или двамата/ не вършат нищо - не се осигуряват.
Който управява - може да е СОЛ, може и ДУ. Който върши друго, без управление - СОЛ или ТД. Най-икономично е СОЛ и за управлението и за всичко останало. С или без заплащане на личния труд.
Наличието на трудов договор има значение ако осигуряването там  е на 3000 лв
#9 | 20.10.2019, 10:57
Публикации: 352 / 19
(11) За лицата, които
получават доходи от дейности на различни основания по чл. 4, осигурителните вноски се внасят
върху сбора от осигурителните им доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на
осигурителния доход, по следния ред:
1. доходи от дейности на лицата съгласно последователността, посочена в чл. 4, ал. 1 и 10;
2.доходи от обезщетения, изплащани по Кодекса на труда или по специални закони, върху които се дължат осигурителни вноски;
3. осигурителен доход като
еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани
дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани
земеделски стопани и тютюнопроизводители;
4.  доходи за работа без трудово правоотношение.
#10 | 27.01.2020, 13:26
Публикации: 1 / 0
Здравейте имам следното питане. Еоод с управител-самоосигуравящ се.
Ако направим преобразуване от Еоод на ООД, управителят си остане същият, новият съдружник нужно ли е да се самоосигурява и той, като работи в друга фирма на ТД?
#11 | 27.01.2020, 14:54
Публикации: 9298 / 1557
Здравейте имам следното питане. Еоод с управител-самоосигуравящ се.
Ако направим преобразуване от Еоод на ООД, управителят си остане същият, новият съдружник нужно ли е да се самоосигурява и той, като работи в друга фирма на ТД?
Зависи дали новият съдружник ще упражнява някаква дейност в дружеството. Ако "да" - трябва да се осигурява за тази си дейност според основанието, на което я върши.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група