Счетоводство на фирма без да са дадени салда от минали години

30.04.2013, 16:55 5765 6

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


ditzve

  • Публикации: 666 / 28
Здравейте ,може ли да ми дадете някакъв съвет.Започнах счетоводство на една фирма ЕООД от м.03.2013г.Няма работници.Само собственикът се самоосигурява.Бившият счетоводител е подал ГДД и до там.Нямам никакви документи и както се разбира няма и да получа.За м.01. и 02.2013г. са подавани нулеви СД по ДДС.Аз направих за м.03.2013г.Изисках разпечатка от банката и всъщност имам само салдо от банка.Нищо друго.Явно собственикът има някакви неуредени сметки с колегата.Уж заминал за чужбина.Ама дали е така не се знае.Имали ли сте подобен случай и как сте процедирали.Казах му на собственика,че така не става ,обаче той не знаел какво да направи.И ме пита ,ами ако имаше пожар,как щеше да започнеш.Да ама при пожар ще има протокол от пожарната и все нещо ще е останало, я справка,я в компютър.

create

  • Публикации: 1817 / 314
Разгледайте това ЕООД в търговския регистър, все пак има публикувани баланс ОПР капитал справка ДМА, за да си направите собствена преценка.

bobo

  • Публикации: 1882 / 234
Не почва никак обещаващо работата с новата фирма, имай едно-две на ум и прецени дали да продължаваш.

irenabrili

  • Публикации: 5666 / 816
Аз мога да Ви посъветвам да оформите една начална, "входяща" инвентаризация на активите и пасивите и да я сравните с годишния отчет. Банка имате, наличностите в касата са според записаното в Баланса, също и за стоки, и вижте там какво казва собствникът за вземания, задължения... главниците по публичните задължения сравнете със справката на НАП.
И да се подпише собственикът. Направете и приемно-предавателен протокол какво сте получили като счетоводна документация.
Така ще имате документална обоснованост на началните записвания.
Отделен е въпросът да си прецените дали това е осъществимо и, ако не е, струва ли си риска да поемете отговорност за счетоводството на такава фирма.

ditzve

  • Публикации: 666 / 28
Благодаря за отговорите и съветите.Бих се отказала веднага,но в тази криза вече се хващам да работя и на такива фирми,които до преди няколко години изобщо не поглеждах.Така е за съжаление.Имам вече ел.подпис и мога да видя подадените преди декларации по ДДС-за цялата 2012г.ГДД по чл.92 за 2012г.също .В ТР има ГФО за 2011г.За 2012 още няма и не знам при тези обстоятелства дали ще му подадат.Бих ли могла да видя от някъде ГФО,който колегата е подал в статистиката.предполагам е подал,защото иначе не би могъл да подаде ГДД.как с моя ел. подпис мога да го видя?

pmihaleva

  • Публикации: 922 / 90
Не знам дали може да се види ГФО с електронен подпис, но можете да подадете в съответното териториално статистическо бюро ЗАЯВЛЕНИЕ за предоставяне на ЗАВЕРЕНО КОПИЕ НА ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА, мисля че в 5 дневен срок го издават, има някаква такса обаче за услугата.

pmihaleva

  • Публикации: 922 / 90
Ето какво намерих на сайта на НСИ при често задаваните въпроси:

23. Как и къде мога да получа заверен Годишен отчет за дейността?
За да получите заверен Годишен отчет за дейността (ГОД) на Вашето предприятие, е необходимо:
1. Да подадете писмено заявление в съответното Териториално статистическо бюро (ТСБ), съгласно Приложение 1;
2. Да заплатите в ТСБ съответната такса за заверен ГОД и да приложите документа към заявлението.
3. Таксата за заверка на ГОД, е както следва:
- За ГОД с малък обем (до 10 страници вкл.) - 18 лева с ДДС;
- За ГОД с голям обем (над 10 страници) - 36 лева с ДДС.
4. Изготвянето на заверен ГОД се извършва в срок от 5 (пет) работни дни от датата на подаване на заявлението в ТСБ.

ВНИМАНИЕ! Респондентите не носят напечатан ГОД, в който може да има неверни числа, а получават разпечатан ГОД директно от системата на НСИ, т.е. респондентът получава заверен отчет, а не заверява донесено от него копие на ГОД.


И още нещо от същото място:
20. Как мога да направя on-line справка за отчет, ако електронният ми подпис е с изтекъл срок на валидност?
Ако електронният ви подпис е с изтекъл срок на валидност, не може да правите on-line справки за вече подаден с него отчет в Информационна система „Бизнес статистика”. За да имате достъп до отчета си, е необходимо:
- да продължите валидността на стария електронен подпис или,
- да притежавате нов електронен подпис, чийто ЕИК/БУЛСТАТ/ЕГН съвпада с ЕИК/БУЛСТАТ/ЕГН на подадения отчет. Важното в случая е използваният електронен подпис да е валиден и да е от един от изброените в Указанията видове.

21. Как мога да направя on-line справка за отчет, ако е бил подаден от счетоводна къща?
Ако отчетът Ви е бил подаден от "счетоводна къща", то справка за него може да направите, ако:
- притежавате електронен подпис, чийто ЕИК/БУЛСТАТ/ЕГН съвпада с ЕИК/БУЛСТАТ/ЕГН на подадения отчет.
- не притежавате електронен подпис, следва да се обърнете към Вашата счетоводна къща за съответната справка.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook