Раздели > ТРЗ и Осигуряване

Чл.171 ал.1 от ДОПК

<< < (2/2)

laiose:
Здравейте,моля за вашата помощ,че вече се обърках много.
От 24.09.2012 г. съм безработна.Трябва да си вкарам осигуровките за месеците 10,11,12.2012 г. и вече 01.2013.
1.Първо се оказва,че трябвало да подам някаква декларация 7,иначе подлежа на глоба.Не знаех за това и сега ще видя как ще се оправям с този проблем,НО една позната каза,че се вкарвала еднократно след като съм остана без работа,а аз прочетох в нета,че се подава всеки месец?!Къде е истината?
2.Проверих онлайн за дължими осигуровки и се оказа,че дължа 2 вноски за 2004 и 4 за 2006,което изобщо не ми беше известно!!!От прочетеното тук,останах с впечатление,че трябва преди да ги внеса тези за настоящите месеци,да подам заявление 2а,иначе тези пари ще покрият старите ми задължения,а не настоящите,така ли?И ако е така,колко дни предварително да подам заявлението преди да внеса парите?Искам да поясня,че нямам неплатени данъци и др.освен осигуровките за 2004 и 2006 г.
3.Прочетох и,че трябва да е минала давността за тези от 2004 и 2006 заедно с лихвите към тях,но не се изчистват автоматично,а съм трябвала да подавам някакво искане?Ако не доколкото разбирам все ще трябва да си подавам заявление 2а за да не отиват сумите за тези стари задължения?
Много моля за вашето компетентно мнение,какво трябва да направя в тази ситуация,защото се шашнах!!!!
Благодаря предварително!

irenabrili:
Здравейте laiose,
Преди всичко, няма нужда да се шашкате - нищо непоправимо не се е случило.

1. Декларация 7 за възникване на здравно осигуряване на безработен се подава еднократно. До 31.12.2012 срокът беше до края на месеца, следващ месеца на възникване на задължението. От 01.01.2013 срокът е до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението. Вие сте изпуснали този срок, но опитайте да подадете декларацията по електронен път като упълномощите Ваш познат с ел.подпис и няма да Ви глобят.

2. След като са приели декларацията, подайте заявление свободен текст за отписване на старите задължения от 2004 г. и 2006 г.

3. Започнете да си превеждате осигурителните вноски като имате предвид, че първо ще се погасяват най-старите задължения по новоподадената декларация и следете да нямате повече от 3 месеца неплатени осигуровки.
Срокът за плащане на осигуровките за даден месец е до 25-то число на следващия.

Приятни почивни дни! :smile1:

laiose:
Благодаря,ще видим как ще се справя ::)

Julia686:
Искам да попитам следното ,поради неправилно разнесени от НАП суми по ГДД от 2004, 2005, имам надвнесен  корпоративен данък за двете години , а те са го разнеси като данък за внасяне и имам задължения с начислени лихви. Ходих да се разправям с тях , но те ми казаха че  дори и да е така те нямало да се ровят и да търсят оригиналите , а ми казаха да подам молба с която да ми отпаднат задълженията на осн.чл171 ал.1 от ДОПК.1. Някой има ли примерен образец на тази  молба?  2. Още един въпрос ще ми отпаднат ли лихвите по тези задължения?

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия