Раздели > ТРЗ: Бланки и процедури

НОИ:№ 91-01-270/6.12.2012 изм. в чл. 40а, чл. 48б и чл. 52б от КС -болнични 2013

<< < (2/7) > >>

Елена-:

--- Цитат на: Katya в 12.12.2012, 12:28 ---Когато някой служител си предаде болничния на работодателя, ще очаква работодателят веднага да го подаде в НОИ, за да може служителят да си получи парите до 15 дни. Примерно: болничен от 1-ви до 8-ми, на 9-ти го връчва на работодателя и ще очаква парите до 26-ти по банковата сметка. Това разбира се, няма как да стане за някои фирми, особено такива с повече персонал. За всеки болничен - разходка до НОИ в София е нерентабилно. Затова ще фиксираме един ден след края на месеца за подаване на болнични в НОИ безплатно и ще уведомим клиентите, за да няма недоразумения.


--- Край на цитат ---

Точно и ние така смятаме да направим с писмо до всички работодатели ще фиксираме точна дата, защото не може за всеки болничен да се разхождаме до НОИ. Отделно ще впишем, че ако някой държи да се носи в същия месец, в който е представен, ние ще изготвяме придружителни писма, но сами да ходят да ги представят.

Pupeshche:
Това важи за болнични, представени след 1 януари, нали така? Или и за декемврийските?

dalila:
Катя, не е така
до 15-то число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило пред осигурителя документите

дори да ти представи на 8-во число болничен, ти си длъжна до 15-то на следващия месец да го представиш в НОИ

Катя Крънчева:
Вярно, dalila. Права си. Вчера по телевизиите се тиражираше подобен пример и затова се замислих какво ще правим, ако е така. Че едва ли не има опция служителят да си получи болничния преди заплата, преди края на месеца и за това е отговорен работодателя.

dalila:

--- Цитат на: Katya в 12.12.2012, 12:51 ---Вярно, dalila. Права си. Вчера по телевизиите се тиражираше подобен пример и затова се замислих какво ще правим, ако е така. Че едва ли не има опция служителят да си получи болничния преди заплата, преди края на месеца и за това е отговорен работодателя.

--- Край на цитат ---

Аз с половин ухо го слушах това, но останах с впечатление, че говореха за работодатели, които не плащат заплати до края на следващия месец и тогава болничните се носят в НОИ в началото на по следващият месец.
т.е. болничен за декември се представя в НОИ в първите дни на февруари.
Мисля, че това имаха предвид като говореха, че сега болничните ще се изплащат по-бързо

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия