Платен отпуск при смърт на родител

14.07.2012, 20:42 46342 26

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


rErA

 • Публикации: 4 / 0
Здравейте! Моля за помощ по следния въпрос - кои са двата работни дни за отпуск при смърт на родител, ако събитието е настъпило в четвъртък вечерта (след края на работния ден). Правилно ли е да се ползват петък и понеделник, или служителят ще получи само едни ден - петък, денят след събитието, и ще загуби единия ден от полагащите се по чл. 157, ал. 1 т. 3, защото е почивен - събота? Предварително блгодаря на всички отговорили!

MariyaPavlova

 • Публикации: 613 / 115
 • Модератор
КТ
Чл. 157. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;

Четвъртък работникът си го е отработил, затова не го включвайте в сметките. Има право на 2 работни дни, така че съботата също отпада, защото е почивен ден, доколкото разбрах във фирмата Ви. Така че за петък и понеделник може да получи отпуск по този текст. Съболезнования по повода!

rErA

 • Публикации: 4 / 0
Благодаря!

rErA

 • Публикации: 4 / 0
Няма да затварям темата, все пак може да има и други - различни - мнения, нормативните документи в този случай май са въпрос на тълкуване.

stefkaG

 • Публикации: 20 / 0
НРВПО
Чл. 50. (1)(Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят имат право на отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползува в първите 2 работни дни след нея.

mgb

 • Публикации: 1 / 0
Съболезнования на автора на темата! И аз съм със същия казус - от отговора разбирам, че полагащият се отпуск от 2 дни по чл.157 (1), т.3, може да се използва в първите 2 работни дни след събитието.
Надявам се цитирания по горе чл.50 (1) от НРВПО да е актуален и да ми оправдаят 2-та дни.

rErA

 • Публикации: 4 / 0
Цитираният текст от Наредбата е актуален.
Съжалявам за загубата Ви.

stefano

 • Публикации: 1 / 0
Здравейте,
въпросът ми е, ако работникът си е отработил петък и тогава научава за смърт на роднина, може ли да ползва само един ден- понеделник? Тоест, след като в члена на КТ са фиксирани 2 дни за смърт на роднина, възможно ли е ползване само на единия ден? Благодаря предварително!

Таня-ЛС

 • Публикации: 3166 / 229
1. В каква родствена връзка е работника с починалия?
2. Работника избира дали ще ползва един или два дни............

НРВПО
Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят имат право на отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползува в първите 2 работни дни след нея.

AniJ

 • Публикации: 17 / 0
Здравейте, искам да попитам, нужен ли е и какъв документ удостоверяващ съответното събитие?

Таня-ЛС

 • Публикации: 3166 / 229
Да, нужен е и такъв документ се издава от общината по местоживеене на починалия.

AniJ

 • Публикации: 17 / 0
Благодаря! Лека и успешна седмица на всички!

БОЙКА МАРИНЧЕВА

 • Публикации: 13 / 0
може ли срещу собствено ръчно написана декларация  да се разреши ползването на
отпуск по член 157 т 3 от КТ 

marpan_64

 • Публикации: 4864 / 368
може ли срещу собствено ръчно написана декларация  да се разреши ползването на
отпуск по член 157 т 3 от КТ

Не. Трябва бележка.

stephanie_stephanie

 • Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Бих искала да попитам имам ли право на тези 2 дни при смърт на роднина,  ако преди години детето е осиновено от друг човек.
Благодаря !

marpan_64

 • Публикации: 4864 / 368
Здравейте,
Бих искала да попитам имам ли право на тези 2 дни при смърт на роднина,  ако преди години детето е осиновено от друг човек.
Благодаря !

Не разбрах добре въпроса Ви.

stephanie_stephanie

 • Публикации: 2 / 0
Става дума за баба ми, която преди време се е отказала от детето си, за да може сестра й да го осинови. Документално и нормативно как стоят нещата - имам ли право да я считам за роднина по права линия и да ползвам отпуск

marpan_64

 • Публикации: 4864 / 368
Мисля, че не.

n_alex76

 • Публикации: 1252 / 139
Повече в : СЕМЕЕН КОДЕКС
Чл. 74. (1) Родство по права линия е връзката между две лица, от които едното произхожда пряко или непряко от другото.
(2) Родство по съребрена линия е връзката между две лица, които имат общ родоначалник, без едното да произхожда от другото.

Забрана за осиновяване между роднини
Чл. 80. (1) Не се допуска осиновяване между роднини по права линия и между братя и сестри.
(2) Дядото и бабата или единият от тях могат да осиновят свой внук, когато той е роден извън брак или когато родителите или единият от тях е починал. Съдът изслушва и другите дядо и баба на осиновявания.
(3) При искане за осиновяване на внук от дядото и бабата и по майчина, и по бащина линия съдът решава въпроса с оглед интересите на детето.
Пълно осиновяване
Чл. 101. (1) При пълно осиновяване между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и осиновителя и неговите роднини - от друга, възникват права и задължения като между роднини по произход, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи с роднините им по произход се прекратяват. Пречките за сключване на брак поради родство по чл. 7, ал. 2, т. 1 и 2 не отпадат.

 (2) Съдът постановява да се състави нов акт за раждане, в който осиновителят се вписва като родител. Актът се съставя от длъжностното лице по гражданското състояние в общината, кметството или района по постоянния адрес на осиновителя, а когато осиновителите са двама - по адреса, посочен в съдебното решение.

tonnybs

 • Публикации: 8 / 0
Здравейте, когато служителят донесе сл.бележка за починал роднина, необходимо ли е работодателят да пусне заповед за отпуск?

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook