Напускане на работа и неотработване на предизвестието

26.06.2012, 23:31 12600 7

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


in4eto0606

  • Публикации: 1 / 0
Здравейте,
нуждая се спешно от съвет! Напускам работата си, тъй като намерих нова и започвам веднага! Подадох предизвестие, което не мога да спазя и знам, че тряба да изплатя обезщетение на работодателя си! Последната сума, която съм получила от тях е аванса ми за м.юни (от 2.06 до 19.06 бях в платен отпуск - 10дни)Почивах и допълнително 4 дни,за които исках да си подам молба за отпуск, но те казаха - няма проблеми,после ще подадеш като се върнеш! Сега аз им казвам да ми удържат заплатата за втората половина на юни, а също така и да не ми изплащат 10-те дни отпуск от миналата година,които ми дължат при напускане(с което изплащам обезщетението)!Те обаче не са съгласни(искат да върна аванса си за юни) и ме заплашиха с дисциплинарно уволнение, защото от 19.06 до 26.06 не съм се явявала на работа, а те ми разрешиха да почивам(това,че не са ми пуснали молба,мисля, че е техен проблем) Моля ви кажете ми - как да прекратя трудови правоотношения с тези хора и как да си взема трудовата книжка(неправомерно държана ми от тях) при положение, че ме заплашват?
Благодаря предварително

irenabrili

  • Публикации: 5682 / 831
Не сте описали от коя дата сте подали предизвестието и на какъв договор сте били назначени. Това също има значение за срока на предизвестието:
Скрит текст :
Допуснали сте грешка като сте излезли в допълнителните 4 дни отпуск без писменото съгласие на работодателя и особено, ако е извън утвърдения график за отпуските. Това си е ваш проблем, а не техен, както мислите: "това,че не са ми пуснали молба,мисля, че е техен проблем" Наистина могат да ви уволнят дисциплинарно (чл. 190, ал. 1, т. 2 от КТ) Ако, обаче, не спазят задължението си по чл. 193, ал. 1 от КТ да ви поискат писмено обяснение, мисля, че ще можете да ги съдите за неправомерно уволнение. Ако ви поискат писмено обяснение, напишете истината, че сте отсъствали с устното им съгласие. Но за това не съм сигурна, ще ви трябва съвета на юрист, ако се стигне до там.
По принцип, обезщетения, дължими от двете страни при прекратяване на трудовото правоотношение не могат да се прихващат, което вие сте предложили.
Не е във ваш интерес да се конфронтирате с работодателя си, а е по-добре спокойно да седнете и да си изясните кой на кого какво дължи според нормативната уредба.
Моят съвет е: изискайте прекратяването на трудовото правоотношение да бъде надлежно оформено от работодателя и ако имате съмнения за неправомерни действия от страна на работодателя, подайте жалба до Инспекция по труда, но само след като държите в ръцете си писмени доказателства за нарушения.

Abloy

  • Публикации: 8 / 0
Здравейте!
Искам да напусна работа веднага и да започна на ново работно място. Как мога да го направя и какви ще са последствията? Могат ли да ми задържат трудовата книжка, ако старият работодател не е съгласен?
Зная, че е най-добре да е по взаимно съгласие, но ако не се получи ... какво ще ме посъветвате да правя?

JiD

  • Публикации: 213 / 5
Входирате заявление на основание 325,ал.1,т.1 по взаимно съгласие. В рамките на 7 дни ТОЙ взима отношение по него.
Няма право да ви задържа тр.книжка независимо от мнението и отношението си и независимо от основанието за прекратяване.

Abloy

  • Публикации: 8 / 0
Ако работодателят не е съгласен с напускането ми какви са последствията за мен? Удържане на последната заплата, дисциплинарно уволнение....
До края на месеца трябва да си занеса трудовата книжка при новият работодател и да започна  работа.

premier7008

  • Публикации: 1252 / 114
Проверете си в ТД какъв ви е срокът на предизвестието и, ако не го отработите в пълен размер, то ще дължите на работодателя обезщетение за този срок, равно на заплащането ви по ТД, което би ви платил ТОЙ за нормална работа през същият период. Няма да е лошо в заявлението, което вече са ви препоръчали да отправите по официалният ред, да добавите и едно изречение, че в случай на отказ за прекратяване по този ред работодателя да се смята за предизвестен от датата на входирането. По този тачин в рамките на първите 7 дни за произнасяне, ще текат и евентуално дължимите 30 или повече дни за  предизвестие според договора ви... Обезщетението, което му дължите не може да ви се удържа автоматично - трябва или вие да си го внесете доброволно или да ви съди.

premier7008

  • Публикации: 1252 / 114
Трудовите книжки от години трябва да стоят в работниците и да се представят на работодателите само да вписване на промени в обстоятелствата. За целта трябва да има журнал, където се вписва и подписва у кого е в момента книжката. За да е в досието ви постоянно трябва най малкото да сте го декларирали лично като желание и да има решение на общо събрание. ТК можете всеки един момент да си я поискате, ако е у работодателя - дори да не е приключена - ще я приключи като влезе заповедта за прекратяване на ТД в сила.

Abloy

  • Публикации: 8 / 0
Прекрасни сте!
Много ви благодаря за бързите отговори!
 :give_rose:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook