Прекратяване на трудов договор по време на болничен?

26.06.2012, 15:53 75233 80

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


desislava_b87

 • Публикации: 2 / 0
Здравейте...казусът е следният...

на 02.04.2012 година подписвам трудов договор (разбира се срочен за 6 месеца) , сега се установява ,че съм бременна и лежа 4 дни в болница... от там нататък се налага да изляза в болничен ,а от фирмата вече са решили да ме уволнят (уплаши ги факта ,че съм бременна) ,та могат ли по време на болничен да ме уволнят?>! и какво мога да направя в този случай?!

alfa

 • Публикации: 2020 / 233
Бременните работнички и служителки могат да бъдат уволнени по време на изпитателния срок. В този случай/ договор с изпитателен срок 6 месеца/ не  попадате под защитата на чл.333 от КТ


alfa

 • Публикации: 2020 / 233
Важно с този случаи е дали договорът Ви е със срок на изпитване по чл.70 КТ или е срочен трудов договор по чл.68 КТ. Ако договорът Ви е срочен, то се ползвате със защита от закона:

Срочният трудов договор, сключен до завършването на определената в него работа, се прекратява без предизвестие със завършването на работата, за която е сключен на специално основание. Законът приема, че още при сключване на договора страните по него са знаели с каква цел и за какъв срок е и затова в тези случаи закрила няма. Преди да бъде приключена работата, за която е сключен договорът, работодателят може да реши да го прекрати по общия ред. Това може да стане само ако са налице предпоставките на някое от законовите основания за прекратяване на трудовото правоотношение. В този случай, ако работничката (служителката) е бременна, тя се ползва със защита при съкращение. Тя може да бъде уволнена с предизвестие само на основание:

- пълна ликвидация на предприятието;

- при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

- когато заеманата от нея длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

- при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Без предизвестие бременна жена може да бъде уволнена само когато бъде задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение. Но второто може да стане само чрез и след предварително разрешение на инспекцията по труда.

Бременна или майка, която ползва отпуск поради бременност и раждане, може да бъде уволнена само поради закриване на предприятието.

desislava_b87

 • Публикации: 2 / 0
договорът започва така :

Днес, 30.03.2013 , в гр.София на основание чл.70 ,във връзка с чл. 67 ал.1 т.1 от КТ се сключи настоящият договор...

каквото и да означава това... по-надоло в договора пише ,че по чл. 71 могат да ме освободят без предизвестие... добре де,но това може ли да стане по време на болничен ?!

desita77

 • Публикации: 44 / 0
Здравейте и аз бих искала да попитам мога ли да прекратя трудов договор на осн 325 т 4/ завършване на определената работа/, считано от 27,06, ако до 26,06  вкл. лицето и било в болничен или да ме посъветвате как е правилно да постъпя.Благодаря ви!

Таня-ЛС

 • Публикации: 3166 / 228
Ако болничният е приключил и лицето се е върнало на работа, можете да прекратите ТД. Но преди това трябва да съставите протокол за приемането на свършената работа.

desita77

 • Публикации: 44 / 0

aneliya83

 • Публикации: 2 / 1
Здравейте,
от 6-ти мес. на бременноста ползвам болничен- един първичен и един- продължение от ЛКК, без прекъсване. Работя съгл. срочен договор за управление до средата на 2014 и работодателят ме кани да разпиша трудов договор /нямам яснота за срочността и клаузите му/, като за целта следва да имам 1 работен ден между настоящия и следващия болничен лист. Това поражда следните притеснения, за чиито коментар ще ви бъда благодарна:
1/ ще има ли негативно влияние върху обезщетението за майчинство прекъсването на поредните болнични;
2/ ако трудовият договор е със срок на изпитване, има ли опция в която да го прекратят по време на бременността;
3/ ако трудовият договор е срочен, изтича в периода на ползване на обезщетение за гледане на дете до 2г. възраст и не бъде удължен, ще мога ли да позвам въпросното обезщетение до навършване на 2 г.;

ХХХХХ

 • Публикации: 4336 / 546
1 Едва ли
2 Ако трудовият договор е със срок на изпитване може да го прекратят по време на бременността без какъвто и да е проблем

Елена-

 • Публикации: 3354 / 247
Да допълня само казаното от ХХХХХ :)

3/ ако трудовият договор е срочен, изтича в периода на ползване на обезщетение за гледане на дете до 2г. възраст и не бъде удължен, ще мога ли да позвам въпросното обезщетение до навършване на 2 г.;

Обезщетението приключва със прекратяване на срочния ТД.
За да получавате обезщетение за гледане на дете след 410 дни трябва да сте на ТД.

aneliya83

 • Публикации: 2 / 1

Пеппо

 • Публикации: 16 / 0
Може ли да се прекрати ТД по чл.71 по време на болничен на служител? Как ще се връчи заповедта? Напр. служителят е бил на работа на 31.07. Тогава се пуска заповед за прекратяване, която не е връчена. От 1-ви служителя излиза в болничен. Може ли да му прекратим договора от 1- ви като не му е връчена заповедта?

Елена-

 • Публикации: 3354 / 247
Лице в изпитателен срок може да бъде освободено по чл.71 ал.1 по време на болничен, заповедта се връчва по куриер с обратна разписка. До 30 дни лицето може да Ви представя болнични листи, като Вие трябва да го представите в НОИ до 3 дни след представянето му при Вас. За този болничен не се плащат осигуровки и не влиза в Д1. Освен това болничните удължават срока на изпитване ако решите да го оставите. :)
Скрит текст :

ХХХХХ

 • Публикации: 4336 / 546
Извинете за невежеството, но къде е регламентиран редът за връчване на заповедта за уволнение? И ако тази заповед се връчи с обратна разписка, не означава ли, че датата на връчване е датата на подписа върху обратната разписка? В този случай от коя дата се счита, че  ТД е прекратен?
Защото съществото на въпроса е не дали човекът може да бъде уволнен по чл.71/1 по време на болничен, а дали това може да стане без да е връчена /подписана/ заповед.

Пеппо

 • Публикации: 16 / 0
Благодаря!
А с писмо с обратна разписка може ли да се връчи и ще има ли стойност това връчване, след като лицето е в болничен?

Елена-

 • Публикации: 3354 / 247
Обратната разписка е документът, който доказва връчването на заповедта и при евентуална проверка от ИТ няма да имате проблем. Прикрепете разписката към Вашия екземпляр на заповедта.

La4ezarna

 • Публикации: 7 / 0
Здравейте! При нас проблемът е следния: Имаме учителка - вече майка от 17.07.2013 г.  назначена на срочен трудов договор по чл. 68 ал. 1 т.2 до 31.08.2013 г. Договорът разбрах, че се прекратява без проблем.
Интересувам се обаче, болничния който продължава, чрез нас ли ще се изплаща и как ще я водя в програмата за заплати, след като прекратя договора й.И още нещо в програмата за заплати като отразя, обезщетението по чл. 224 в НАП ще има ли проблем - как да ги изплатя иначе, като е в болнични?

dalila

 • Публикации: 5518 / 351
Няма да има проблем с изплащането на болничните, независимо, че ще й начислите обезщетението. Върху него няма осигуровки, а само данък.
След прекратяване на договорът, имате ангажимент само да подавате болничните в НОИ, няма  да ги отразявате в програмата като отсъствие.

La4ezarna

 • Публикации: 7 / 0

ЛС

 • Публикации: 1 / 0
Здравейте, имам следния въпрос: Служителка е подала молба за напускане и пенсиониране. Към момента на датата е в болничи, мога ли да я освободя или това може да стане на първия работен ден след като свърши болничния?

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook