Спедиция ли е това и как следва да се фактурира???

15.06.2012, 16:29 13415 5

15.06.2012, 16:29
Публикации: 13 / 0
Здравейте! Току що се регистрирах във форума и искрено се надявам да получа вашия компетентен съвет и коментар.
Водя счетоводството на фирма, която се занимава с търговия на едро на резервни части, гуми, масла и пр. Днес управителят на фирмата ми звънна и каза, че има намерение да извършва спедиция, поне така се изрази. Ще търси фирми, които имат нужда от транспорт и ще уговаря такъв с други фирми, които извършват транспорт. Самият той няма транспортни средства, за да може да фактурира транспортна услуга. Всичко това ще бъде обвързано с договори между трите фирми. Транспортът ще се реализира на територията на страната.
Въпросът ми е: как следва да се осъществи фактурирането на такава услуга от наша страна, какъв ще бъде предмета на сделката? От фирмата превозвач ние ще получим може би фактура за транспортна услуга, но какво следва да фактурираме на фирмата, на която ще се превозва товара.
В кои нормативни актове, освен ТЗ, да прочета как става цялото отчитане и с какви съпътстващи документни следва да  е придружена сделката. До сега не съм се занимавала с такъв тип сделки и тяхното отчитане, ще ви бъда благодарна, ако ми дадете насоки.
#1 | 15.06.2012, 18:59
Публикации: 260 / 61
Ще търси фирми, които имат нужда от транспорт и ще уговаря такъв с други фирми, които извършват транспорт.
За мен това е посредническа услуга.
#2 | 15.06.2012, 19:10
Публикации: 1 / 0
търговски закон чл.361-366
ЗКПО-няма третиране
ЗДДС-чл.22 ал.5,чл.30ал.3, във вашия случай чл.127
#3 | 15.06.2012, 20:44
Публикации: 13 / 0
Много ви благодаря за указаната помощ.
Дали съм се ориентирала правилно:
Нашата фирма условно " Ф" ООД е комисионера/довереника или спедитора сключва спедиционен договор с комитента/доверителя условно фирма " К" ООД, с който спедиторът се задължава срещу възнаграждение да сключи от свое име и за сметка на доверителя договор за превоз на товари.
Следва превозен договор между " Ф" ООД - спедитора/комисионера с фирма " Е" АД, която е транспортна фирма, превозвача. Тук следва фактура за " транспортна услуга" издадена от " Е" на " Ф".
След това " Ф" ООД - спедитора фактурира транспорта на " К", като данъчната основа включва данъчната основа по първата сделка  плюс уговореното възнаграждение / комисионната/ .
Данъкът е 20%, сделката е в страната.

Ох, май съвсем се обърках, ако някъде/всякъде греша, моля да маркирате....
#4 | 15.06.2012, 21:13
Публикации: 6403 / 1130
Спедиторът не е комисионер. Той осигурява цялостната услуга по превозването на една стока от едно място до друго място по поръчение на клиента. Не е длъжен да разполага със собствен транспорт. Както не е длъжен да розполага и с лиценз за охрана, ако примерно осигурява превозването на акцизни стоки, за които се изисква по закон съпровождане от въоръжена охрана. В процеса на извършване на услугата може да се наложи и претоварване на стоката от един транспорт на друг, оформяне на митнически документи и др. (при международна спедиция). Всичко това формира разходите на спедитора, върху които той си слага определена печалба и формира цена на извършената услуга, която услуга фактурира на клиента. Във фактурата описва подробно съдържанието на услугата (транспорт, оформяне на документи, претоварване, охрана, изобщо каквото е извършил по повод доставянето на даден товар от точка А до точка В).
#5 | 17.06.2012, 10:29
Публикации: 13 / 0
Ирена, много благодаря за отговора!
Относно спедиционния договор - аз мисля, че е сходен с комисионния, в частност притежава характеристиките на договора за поръчка. Съгласно легалната дефиниция на чл. 361, ал. 1 ТЗ спедиционен е договорът, с който спедиторът се задължава срещу възнаграждение да сключи от свое име и за сметка на доверителя договор за превоз на товари. Спедиционният договор притежава основните характеристика на комисионния договор и в тази връзка законодателят указва, че за спедиционния договор се прилагат съответно правилата за комисионния (чл. 361, ал. 2 ТЗ). От своя страна, комисионният договор е разновидност на договора за поръчка, от което следва, че и спедиционният договор е вид договор за поръчка. Тук идва вече разликата, а именно, че предметът на спедиционния договор е по-тесен от този на комисионния. Чрез спедиционния договор могат да се сключват само договори за превоз на товари, а не всякакви сделки, както е при комисионния договор.
Счетоводно - въз основата на превозния договор фирмата превозвач ще ни фактурира транспортна услуга, но превозните документите, съпътстващи транспорта, на името на доверителя ли трябва да са или отново на нашата фирма? Не знам защо, но си мисля, че те трябва да са издадени на доверителя - товарителницата примерно.
Въз основа на спедиционния договор вече - ние фактурираме на доверителя всичко онова, което е описала Ирена.

Извинявам се, ако " тъпча" на едно място с въпросите си, но определено все още не ми се е изяснила картината относно този вид сделки и по-конкретно тяхното отчитане и осчетоводяване.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група