Ваучери за храна

24.04.2012, 10:38 8898 4

24.04.2012, 10:38
Публикации: 185 / 18
Здравейте, колеги!
Моля за съдействие. Казусът е следният: ако дам ваучер за храна на служител, който е бил в болнични в месеца на раздаване на ваучери за храна, върху цялата стойност на неговия ваучер трябва да  начисля осигуровки и данък върху разходите. Причината е неизпълнение на условията по чл. 209, ал.1, т.1 от ЗКПО. Доходът на този служител е с 30% по-малък за три дни от болничния спрямо средномесечното договорено основно възнаграждение на лицето за предходните три месеца. Моля, ако някой от вас има актуално указание на НАП или друг нормативен текст, които да  опровергават тази постановка на нещата, да ми отговори.
Благодаря за съдействието ви!
#1 | 24.04.2012, 10:41
Публикации: 3145 / 253
Статии - труд и осигуряване
Написано от Зорница Димитрова - експерт по осигурително право   
Понеделник, 14 Декември 2009 00:00
В бр. 9 от 2009 г. на сп. “Счетоводство+” Зорница Димитрова, експерт по осигурително право, разглежда въпроса за социалното осигуряване върху разходите за ваучери над 60 лв.
    Съгласно чл. 6, ал. 11 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), върху средствата за социални разходи, давани постоянно или периодично пряко на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 от КСО (това са наетите по трудов договор, договор за управление и контрол, изборните длъжности, държавните служители и членовете на кооперации) в пари или в натура, се внасят осигурителни вноски в размера за фонд “Пенсии” .

    От това правило е въведено изключение с чл. 2, ал. 3 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, съгласно които осигурителни вноски не се изчисляват и внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна на работници и служители, включително на лицата, работещи по договори за управление, при условията на чл. 209, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

    Съгласно чл. 209, ал. 1 от ЗКПО, не се облагат с данък социалните разходи по чл. 204, т. 2, буква “б” от ЗКПО в размер до 60 лв. месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице, когато са налице едновременно следните условия:

    1. Договореното основно месечно възнаграждение на лицето в месеца на предоставяне на ваучерите е не по-малко от средномесечното му договорено основно възнаграждение за предходните три месеца;

    2. Данъчнозадълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на предоставяне на ваучерите;

    3. Ваучерите са предоставени на данъчнозадълженото лице от лице, получило разрешение за осъществяване на дейност като оператор от министъра на финансите, въз основа на конкурс;

    4. Сумите по предоставените ваучери, изплатени от данъчнозадълженото лице на оператора, може да се използват само за разплащане по банков път с лицата, сключили договор за обслужване с оператора, или за възстановяване на данъчнозадълженото лице до размера на номиналната стойност на ваучерите, в случаите, когато същите не са използвани;

    5. Лицата, с които операторът е сключил договор за обслужване на наетите лица, са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност.

    В практиката са възможни три хипотези за раздаване на ваучери за храна:

    1. Ваучерите са на стойност до 60 лева месечно на едно наето лице и са изпълнени всички изброени по-горе условия - в този случай върху стойността им не се внасят осигурителни вноски;

    2. Ваучерите са на стойност до 60 лева месечно на едно наето лице, но не са изпълнени другите условия на Закона.

    Например:

    - В месеца на получаване на ваучерите с допълнително споразумение е намалено основното трудово възнаграждение на лицата с 60 лева. Това действие противоречи на първото условие на чл. 209, ал. 1, т. 1 от ЗКПО;

    - Работодателят предоставя ваучери, но има влязъл в сила ревизионен акт за задължения по ЗДДС;

    - Ваучерите са предоставени от лице, което няма разрешение за тази дейност от министъра на финансите. Това е рядко срещана хипотеза, тъй като обикновено разрешението се предоставя от оператора преди сключването на договора.

    В тези случаи върху цялата стойност на ваучерите ще се начисляват осигурителни вноски както за сметка на осигурителя, така и за сметка на осигурените лица.

    3. Изпълнени са всички условия на Закона, но раздадените ваучери са на стойност над 60 лева месечно. В този случай върху разликата над 60 лв. се дължат осигурителни вноски.

    Съгласно цитираната разпоредба на чл. 6, ал. 11 от КСО, върху социалните разходи се дължат вноски само за фонд “Пенсии”, за ДЗПО и за здравно осигуряване. Вноските се определят в следните размери за 2009 г.:

    За фонд “Пенсии” по чл. 6, ал. 1 и 3 от КСО:

    За лицата, родени преди 1 януари 1960 г., вноската се разпределя, както следва:

    - 8 на сто за сметка на осигуреното лице;

    - 10 на сто за сметка на осигурителя;

    За лицата, родени след 31 декември 1959 г., вноската се разпределя, както следва:

    - 5,8 на сто за сметка на осигуреното лице;

    - 7,2 на сто за сметка на осигурителя;

    За ДЗПО по чл. 157, ал. 1 и 3 от КСО за лицата, родени след 31 декември 1959 г.:

    - 2,2 на сто за сметка на осигуреното лице;

    - 2,8 на сто за сметка на осигурителя.

    За здравно осигуряване по чл. 40, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО):

    - 3,2 на сто за сметка на осигуреното лице;

    - 4,8 на сто за сметка на осигурителя.

    Важно е да се знае, че съгласно чл. 2, ал. 4 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, сумите за социални разходи, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, не се включват при определяне на минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, но се включват при ограничаването на дохода до максималния размер на осигурителния доход в поредността на чл. 6, ал. 10, т. 1 от КСО след полученото възнаграждение.
#2 | 24.04.2012, 11:38
Публикации: 185 / 18
Благодаря за предоставената статия.
За съжаление не отговаря на въпроса ми. Ключът за решаване на този казус е начинът, по който се  определя  средномесечното договорено основно възнаграждение за предходните три месеца и дали обезщетението за болнични от работодателя, дължимо за първите три дни в размер 70% от възнаграждението на служителя, намалява неговото възнаграждение в месеца на даване на ваучерите за целите на чл. 209 от ЗКПО.
Има такова указание от 2005 година. Търся дали има друго, по-актуално указание, което да отменя това от 2005 година. Прикачвам указанието от 2005 година.

#3 | 24.04.2012, 16:45
Публикации: 4366 / 719
Болничният намалява брутното възнаграждение, но не и договореното (договореното в ТД). Може работникът да е в неплатен отпуск цял месец, няма да получи и стотинка заплата, но ще получи ваучер, който не се облага... ако правилно съм разбрал притесненията.

Едит: сега видях писмото - там говорят за брутно възнаграждение, но ЗКПО говори за договорено възнаграждение. Може би в редакцията на ЗКПО от времето на писмото се е имало предвид брутното възнаграждение, не си спомням.
#4 | 25.04.2012, 10:48
Публикации: 185 / 18
Много благодаря за уточнението. Мисля, че е коректно и ще свърши работа. Всъщност, ако нещата се разглеждат по този начин, договореното възнаграждение може да бъде променяно само с допълнително споразумение.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група