Внос, ВОП, място на дейност друга държава ЕС

14.11.2019, 11:38 2942 2

14.11.2019, 11:38
Публикации: 1 / 0
Българска фирма, регистрирана по ЗДДС закупува стоки от Турция, но вносът се осъществява на митница в Словения/ т.е друга държава членка на ЕС/ .За декларирането е ползван местен митнически посредник /регистирарн по ДДС в Словения/, който декларира вноса от името на  българското дружество и обезпечава ДДС на словенска митница. След това стоката се изпраща в Италия /склад/ и се получава от българската фирма вносител, за да бъде реализарана на клиенти, чрез онлайн платформа – физически лица и фирми от Италия, Германия и други страни.
Въпросите са следните:
1. Как се третира доставката с митническия посредник в Словения, съгласно ЗДДС
2. Как се третира и оформя последващата доставка на стоките в Италия,
3. Как се оформя продажбата в Италия към крайните клиенти
#1 | 14.11.2019, 21:39
Публикации: 6403 / 1127
Здравейте,
На първо четене движението на стоката е извън териториалния обхват на ЗДДС. Означава, че нямате задължение да отразявате сделката в нашите дневници и в декларацията.

Замислям се доколко е приложим текста на чл. 58, ал. 1, т. 6, защото има известно покриване с описаната от Вас ситуация:

"Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:
........
6. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) стоки, когато вносът е последван от вътреобщностна доставка и когато вносителят представи следните данни:
а) идентификационния си номер по чл. 94, ал. 2;
б) идентификационния номер по ДДС на клиента, за когото се доставят стоките, издаден в друга държава членка, или собствения си идентификационен номер по ДДС, издаден в държавата членка, в която завършва изпращането или превозът на стоките;
в) доказателство, че внесените стоки са предназначени да бъдат превозени или изпратени до друга държава членка по ред, определен с правилника за прилагане на закона;
"

Вече продажбата на стоките в Италия към крайните клиенти от склад е продажба извън територията на България, защото мястото на изпълнение на доставката (МИД) съгласно чл. 17, ал. 1 е мястото, където се прехвърля собствеността върху стоката. Трябва да следите дали не надхвърляте оборот за задължителна регистрация в Италия.
#2 | 15.11.2019, 08:15
Публикации: 147 / 41
Здравейте,

Процедурата с освобождаване на данъка при внос е приложима само в случаите, че получателя на стоката е регистриран по ДДС в държавата членка на получаване на стоката. С други думи, ако имахте регистрация по ДДС в Италия, можехте да не плащате ДДС в Словения. Идеята е посредниците да не внасят и теглят ДДС постоянно.

Ако всичко върви по закон трябва да стане така:
1. При вноса в Словения се начислява ДДС на митница и се обезпечава от митническия агент. Има възможност да не се начислява, а само да се обезпечи, докато стоката е на територията на Словения.
2. Стоката се прехвърля в Италия - ако там нямате регистрация по ДДС на фирмата следва да се внесе ДДС-то в Словения. Ако стоката дойде в България доколкото имате регистрация, няма да дължите ДДС-то в Словения. Но в този случай, ако изпратите стоката за Италия от България ще следва да начислите ДДС, защото нямате регистрация по ДДС в Италия. С други думи ДДС-то ще се внесе в България.
2а. Стоката пристига в Италия от държава членка на ЕС. Ако надхвърля прага за регистрация при ВОП - следва да се регистрирате по ДДС в Италия
3. Продавате от Италия - следите за прага на регистрация при продажби и се регистрирате по ДДС в Италия след като го надхвърлите (ако вече не сте се регистрирали при ВОП)
3а. Продавате от Италия в България на нерегистрирани лица. Ако не сте регистрирани по ДДС в Италия следва да начислите ДДС в България и да го внесете.
3б. Продавате в други държави членки - следва във всяка една да следите праговете за регистрация и да се регистрирате там където ги надхвърляте.

Това е съвсем повърхностно, но за рано сутрин - толкова.
Приятен последен работен ден ...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група