Съкращаване след обявяване на несъстоятелност

08.10.2019, 23:01 268 1

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


QWE123qwe456

  • Публикации: 1 / 0
Здравейте,
Фирмата, в която работя започна процедура по обявяване в несъстоятелност на 7ми октомври. Членът, по който искат да освободят всички раобтници е 328 ал. 1, т. 3 - при намаляване обема на работа, тъй като това ни дава право на обезщетение за безработица, в размер на 60% от брутната ни заплата. Но искат да разпишем предизвестие със задна дата, началото на септември месец.
Въпросът ми е: възможно ли е да поискам освобождаване по същия чл. 328 ал. 1, т. 3, но да е без предизвестие?  Дали по този начин ще имам правото на същите обезщетения за безработица?
Главната ми идея е, ако освобождаването е без предизвестие, че работодателят ще ми дължи една брутна заплата+още една, ако до месец не си намеря работа+неизползваната отпуска за 2019 година.

Тук всъщност възниква и въпрос номер 2: Ако работодателят няма пари да плати на работниците заплатите за септември месец+горепосочените суми при прекратяване без предизвестие, дали тези суми могат да се изискат от фонд Гарантирани вземания към НОИ?

Благодаря Ви предварително!

irenabrili

  • Публикации: 6211 / 992
Здравейте,
Имате право да не се съгласите да подпишете предизвестие със задна дата.
Дължимото обезщетение ще Ви конституира като кредитор и ще участвате в разпределението на средствата от продаваното имущество от синдика. В масовия случай, обаче, това е бавна процедура.
От НОИ няма да изплатят нищо, защото нямат основание.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook