Болничен по време на бременност

29.03.2012, 10:43 74411 98

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


dia_t

 • Публикации: 2 / 0
Здравейте!
Искам да попитам за моя приятелка.
Работи в една фирма от 1год. и 8 мес.Тези дни разбра,че е бременна и иска да излезе в болнични до края на бременноста,не по здравословни причини а от друга гледна точка .Притесненията и са ,че болничните и ще се отразят живот и здраве по нататък върху майчинството и . Осигурявана е на 600лв,ползвала е през последните 6 месеца само 5 дни болничен.
Можете ли да ми помогнете с изчислението на бъдещето и майчинство при положение,че излезе в болничен до края на бременноста и по колко ще получава приблизително като заплата по време на бременноста.
Благодаря ви предварително и се извинявам може би вече се повтаряме с този въпрос,но тя се притеснява да се обърне към ТРЗ в тяхната фирма.

irenabrili

 • Публикации: 5666 / 816
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

dia_t

 • Публикации: 2 / 0
Благодаря зя отговора!
От това което разбираме е ,че ще получава 80% от месечното брутно възнаграждение по време на бременноста като болнични, а майчинството ще се изчислява на база сума получената  от тези болнични + останалите месеци до 24мес.Правилно ли се ориентираме.

dalila

 • Публикации: 5513 / 350
че ще получава 80% от месечното брутно възнаграждение но не повече от нетното.

а майчинството ще се изчислява на база базата, от която са изчислени болничните + останалите месеци до 24мес

avus

 • Публикации: 2 / 1
Здравейте,
пред мен стой подобен казус, но проблема ми е, че нито личният ми лекар, нито наблюдаващият бременността ми искат да ми издадат болничен лист, а професията ми е Категория 1 и неискам да подлагам бебето на тези влияния. Макар, че съм все още в 8-ма г.с. искам да попитам кой издава болничен и за какъв срок? Мога ли да поискам (от кого) болничен до деня на раждането (респ. 45 дни преди това)?
Също ме интересува дали е по-добре да си изчистя платения отпуск за 2012 преди болничния или да го запазя за след майчинските?
Много станаха въпросите, но ми е много объркано и притеснено  :icon_question:
Благодаря предварително.

Таня-ЛС

 • Публикации: 3166 / 228
Най-напред си вземи отпуската, а след това ще помислиш за болнични. Би трябвало лекаря наблюдаващ бременността да ти го издаде или да те прати на комисия. Няма как да ти издадат един болничен до излизането в майчинство, но може да ти издават такива, ако лекарите преценят това, че е наложително.

avus

 • Публикации: 2 / 1
Благодаря за отговора, Таня-ЛС  :thumbup:

Valentina Valentinowa

 • Публикации: 1 / 0
Здравейте, ако можете да ми отговорите на няколко въпроса относно болничните по време на бременност. Работих 6 месеца на непълен работен ден до края на Август, нетното ми възнаграждение беше около 250 лв. Предстои ми да започна работа като маркетинг специалист от Септември и брутната ми заплата ще е около 1000 лв. Но тъй като съм бременна искам, като започна новата работа, да си взема болничен до 45-то дни преди раждане, което се пада някъде Декември месец. Въпросът ми е: На каква база ще се изчислява болничния за Септември, Октомври и Ноември на база настоящата ми брутна заплата (от 1000 лв) или друго? И ако може някой да ми каже приблизително колко би могъл да е болничния ми за месец? Благодаря предварително! :) П.С. Иначе имам 4 години трудов стаж, като последната 1 година и половина имам само шесте месеца описани по -горе. :)

ХХХХХ

 • Публикации: 4244 / 530
Обезщетението ще се определи от средния осигурителен доход 18 месеца преди болничния . При Вас ще има месеци с 250 лв, месеци с 1000 лв и/или други според осигурителния доход.  Сумира се и се изчислява средното. За месеците, през които нямате доход се взема минималната работна заплата за периода. Обезщетението не може да е под минималната заплата /за 2014 - 340 лв/

Виж КСО, чл. 49

Скрит текст :

В сайта има калкулатор за изчисляване на майчинството.

Цветa

 • Публикации: 1 / 0
Здравейте , в едномесечен болничен съм поради бреминност, който изтича на 09.12.14г., след което ще работя 3 дни и ще изляза в платен отпуск.Въпроса ми е ще окаже ли влияние този отпуск на размера на майчинството и, ако да до каква степен?
Благодаря предварително!

Katya Yankova

 • Публикации: 1 / 0
Здравейте!
    Бременна съм в 4 месец и имам намерение да изляза в болничен. Знам че, за да се определи размера на болничния се гледат 18 месеца назад.В момента работодателя ме осигурява на 345 лв., имам осигуровки в един месец от два работодателя с 10 дни прекъсване м/у приключването и подписването на новия договор, имам обезщетение за безработица 4 месеца и около 20 дни болничен за този период. За горепосочениете незнам какъв осигурителен доход да взема под внимание. Може ли да ми обясните как сама бих могла да сметна обезщетението си ако изляза в болничен следвщия месец.
И още един въпрос  възможно ли е дневното обезщетение да е по-голямо от средно дневното ми брутно възнаграждение?
Благодаря предварително!

brit_86

 • Публикации: 3 / 0
здравейте,днес дадох болничният си лист,който е издаден от 8,до 22 .въпроса ми е  до колко време той ще бъде изплатен?

Pupeshche

 • Публикации: 2047 / 212
Вероятно другата година.

Мирослава Андреева

 • Публикации: 2 / 0
Здравейте,бих желала и аз да попитам нещо.Наскоро разбрах че съм бременна в 7 седмица.Работя в неподходяща обстановка за бременна жена и бих искала да изляза в болничен,но понеже договора ми е срочен с изпитателен срок от 6месеца а вече са изминали 5 от тях,че се чудя дали ако сега пусна болничен работодателя има право след като измине този един месец да ме съкрати или нещо подобно,и ако е така какво бихте ме посъветвали да направя.Благодаря за помоща.

marpan_64

 • Публикации: 4758 / 350
Договорът Ви е срочен или безсрочен със срок на изпитване? По кой член от КТ е сключен?

Мирослава Андреева

 • Публикации: 2 / 0
Безсрочен по чл.67 ал.1 т.1 от КТ и във връзка с чл.70 ал.1 от КТ

ХХХХХ

 • Публикации: 4244 / 530
Докато сте в отпуск или болнични изпитателният срок не тече. Ако сега си вземете 2 месеца болничен, то като се върнете на работа пак ще Ви остава един месец от изпитателния срок. В рамките на този срок могат да Ви уволнят без всякакъв проблем. Дири и докато сте в болнични.
Съвет: помъчете се да изработите и оставащата част от срока за изпитване и едва след това си вземайте болнични, отпуски и т.н.

bobore

 • Публикации: 2 / 0
Здравейте! При мен положението е подобно, но съм назначена на основание чл. 119 във връзка с чл. 68 ал.1, т. 3 от КТ - по заместване на друг служител и с изпитателен срок от 6 м. Има и срок за предизвестие за прекратяване на договора от 2 месеца - и за двете страни. Предполагам, че и при мен ще е същото, и все пак питам - ако изляза в болнични по майчинство преди края на изпитателния срок, по време на болничния доколкото разбирам не мога да бъда съкратена. Така ли е наистина? Относно последния отговор на потребител ХХХХХ, който съветва да се изработи и оставащата част от срока на изпитване - в този случай не се ли увеличава риска, ако работодателят реши да не поднови договора на служителя след изпитателния срок?
Благодаря Ви за отговорите!

marpan_64

 • Публикации: 4758 / 350
Наистина ли така сте назначена - на основание чл.119? Много съм шокирана понякога.
Как така да излезете в болнични по майчинство? Те не се раздават когато Вие искате. Тези болнични си имат определен ред на издаване - 45 календарни дни преди термина, 42 дни раждане и 48 дни гледане на дете.
Риск винаги съществува. Най-важното в тези случаи е работодателя да е Човек.

bobore

 • Публикации: 2 / 0
Доста грешно съм задала въпроса ... По чл.119 е допълнително споразумение към трудовия ми договор, а не първоначалното ми назначаване :) Исках да попитам дали договорът ми може да бъде прекратен от работодателя по време на болничния, ако изляза по-рано в болничен (преди 45-тте дни кал. дни преди термина) по препоръка на лекаря.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook